Rükn-Ü Yemani Tasini Görmek Isteyenler Solugu Eski Cami'de Aliyor

Kabe’de yer alan ’Rükn-ü Yemani’ tasinin Türkiye’de bulunan 6 parçasindan 1’i Edirne’deki Eski Cami’de yer aliyor. Özellikle Ramazan ayinda yogun ilgi gören Eski Cami’ye ilk kez gelenler ’Rükn-ü Yemani’yi soruyor.

Rükn-Ü Yemani Tasini Görmek Isteyenler Solugu Eski Cami'de Aliyor
Edirne’de Eski Cami’nin mihrap duvarinda yer alan Kabe tasi, inanç turizmi çerçevesinde Ramazan ayinda kente gelen vatandaslar tarafindan ziyaret ediliyor. Günümüzde de bu tasi ziyaret eden vatandaslar, Kabe’den bir izi görerek Kabe’ye olan sevgisini canli tutabiliyor.

Ramazan ayinda Edirne’deki Osmanli mirasi camiler çok sayida ziyaretçi agirliyor. Selimiye, Üç Serefeli ve Eski Cami özellikle Ramazan ayinda ziyaretçi akinina ugruyor.

Kâbe’den getirilen Rükn-ü Yemani tasini görmek isteyen yerli yabanci turistler, solugu Eski Cami’de aliyor. Ayrica bu camide geçmisten günümüze süregelen kiliçla hutbe gelenegi de yasatiliyor.

9 kubbesiyle Edirne’deki ilk Ulu Cami olan Eski Cami, Ramazan süresinde ziyaretçi akinina ugrayan noktalarin basinda geliyor. Camiyi ilgi odagi yapan en önemli husus ise Rükn-ü Yemani tasi oluyor.

Altin çerçeve ile kapli parçalar, caminin giris kapisi üzerindeki mermer taslarin ortasinda, mihrabin üst kisminda, minbere giris kapisinin üzerinde ve minber kubbesinin altinda yer aliyor.

Eski Cami’de yer alan parça, mihrabin sag tarafinda, mihrap ile minber arasinda kalan kisimda bulunuyor.

Kâbe’deki Rükn-ü Yemani tasindan bir parça da Eski Cami’de yer aliyor. Caminin mihrabinin hemen yaninda olan bu tas özellikle Ramazan ayinda kentteki camileri ziyarete gelen turistlerin ilgisini çekiyor.

"Kabe’den kopan o tas parçasi getirilip bu sekilde sergileniyor"

Selimiye’den sonra en güzel caminin Eski Cami oldugunu belirten Müezzin Hasan Cerrah, Fetret döneminde Süleyman Çelebi tarafindan temeli atilan bu camide o dönem hac ya da umre ibadetini yaparken Kabe’den kopan o tas parçasinin getirilip bu sekilde sergilendigini söyledi.



Bu tasin Kâbe’yi animsattigini aktaran Cerrah, "Buraya gelen ziyaretçilerimize en çok tavsiye ettigimiz dua, ’Ya Rabbim bu Kâbe’nin tasini bize gösterdigin gibi kaynaginda da kendisini görmeyi bizlere nasip eyle’ oluyor. Kâbe ile baglantimizi sicak tutma açisindan bu tas bize bir kaynak göstermektedir" dedi.

Kovid-19 salginiyla mücadele döneminde ziyaretçi sayisinin azaldigini hatirlatan Cerrah, yavas yavas hareketliligin basladigini ve özellikle hafta sonlari yogunluk yasanmaya basladigini belirtti.

Vatandaslardan Ismail Çam, "Kâbe tasini ziyaret ettim. Camileri gezmeye devam edecegim. Pandemi dolayisiyla camilere pek gelemedik. Simdi Ramazan ayi ile birlikte camileri gelip ziyaret etmek güzel oluyor" diye konustu.



"Rükn-ü Yemani tasini görmek de ayri bir hava katiyor"

Istanbul’dan Edirne’ye her geldiginde Eski Cami’yi ziyaret ettigini söyleyen Günar Hasan, ’Rükn-ü Yemani’ tasini görmek de ayri bir hava katiyor. Caminin üst kisimlarina baktigim zaman her bir tasarimi ilahi bir hava katiyor. Tarihimizden izlerle dolu bu cami manevi açidan da insani çok tatmin ediyor. Mutlaka görülmesi gereken bir cami oldugunu düsünüyorum" dedi.

Edirne’deki camileri gezmeye geldigini söyleyen Ömer Inan, Eski Cami’yi de çok begendigini aktardi.

Geçtigimiz yil Kovid-19 salgini dolayisiyla yasadiklari sehirden disariya çikamayan yerli ve yabanci turistler, bu yil tedbirlerin gevsetilmesiyle Edirne’deki tarihi camileri yeniden ziyaret etmenin mutlulugunu yasiyor.
Kaynak: İHA