Ramazan Ayinin Vazgeçilmezi Reyhan Serbetine Yogun Ilgi

MARDIN – Mardin’de Ramazan ayinin vazgeçilmezi reyhan serbeti, susuzlugu gidermesi ve sindirimi kolaylastirmasi ile yogun ilgi görüyor.

Ramazan Ayinin Vazgeçilmezi Reyhan Serbetine Yogun Ilgi
Mardin’de tatli ve serbet üreticisi Ersan Özer, reyhan serbetinin Mardin kültürünü yansittigini belirtti.

Mardin mutfagina ait olan bu serbetin ramazan ayi, bayram ve nisan merasimlerinde yapildigini ifade eden Özer, serbettin tamamen dogal oldugunu söyledi.

Serbeti kirmizi reyhan ile hazirladiklarini aktaran Özer, “Içine yöresel bitki ve baharatlar katiliyor. Tamamen rahatlik veren dogal bir serbettir. Serbetin özellikleri mideyi rahatlatmasi ve susuzlugu gidermesidir. Mardin’de ayni zamanda yöresel tatlilarla ikram edilir. Özellikle harire tatlisi ile uyumlu bir serbettir. Bizlerde yöresel tatlimiz ile gelen misafirlere reyhan serbetini tavsiye ediyoruz” dedi.



“Serbetin içine 10 çesit bitki ve baharat giriyor”

Serbetin içinde ismini aldigi kuru reyhanin oldugunu ifade eden Özer, “Kuru reyhan, tarçin, anason, tuz, seker, kisnis, zencefil ve yöresel baharatlarla olusan harman bir serbettir. Reyhanin daha önce bir bekletilme süresi olur. Suda bekletme süresi vardir. Bekletilmis olan reyhana mevcut baharatlar katilarak kaynatilip hazirlanir. Tabi kaynadiktan çay gibi demlenmesi gerekir. Tadini bu sekilde daha iyi birakir ve daha sonra süzülerek içilmeye hazir olur” diye konustu.

Reyhan serbetinin ayni zamanda kahve ile birlikte sunuldugunu kaydeden Özar, “Çok uyumlu ve çok lezzetlidir. Disaridan gelen turistlerimizin gözdesi olan bir serbettir. Çok merak edilen, begenilen ve talep edilen bir serbettir. Reyhan serbetinin ünü su an tüm Türkiye ve dünyaya yayilmakta. Buraya tüm dünyadan gelen misafirleri agirladigimiz için genellikle yabanci misafirlerimizin hosuna gitmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA