Dijital Oyun Motorlari Metaverse Dünyasinin Yapi Taslari

Metaverse teknoloji altyapisinin donanimsal ve yazilimsal olarak henüz hazir olmadigini dile getiren Dr. Yusuf Levent Sahin, “3 boyutlu ve sanal gerçekligi destekleyen dijital oyun motorlarinin dinamikleri, Metaverse dünyasini insa edecek yazilimcilarin kilavuzu olacaktir” dedi.

Dijital Oyun Motorlari Metaverse Dünyasinin Yapi Taslari
Anadolu Üniversitesi’ne bagli SODIGEM Yöneticisi Doç. Dr. Yusuf Levent Sahin hem Metaverse teknolojisinin gelisim sürecinden hem de bu konudaki altyapi eksikliklerinden bahsetti. Sanal gerçeklik donanimlarinin ve yazilimlarinin olusmasina ragmen altyapiyi olusturacak standart ve protokollerin henüz hazir olmadigini söyleyen Dr. Sahin, ayrica Metaverse ile ilgili kurgusal yetersizliklere de degindi. Metaverse teknolojisinin, herkesin bildigi üzere internetin geleceginde basat rol oynayacagini ifade eden Sahin, “Günümüzde en çok kullanilan web siteleri veya sosyal medya platformlarina 10 yil sonra üçüncü bir boyut eklenmis olacak ve bu üç boyutlu platformlar, büyük bir kitle tarafindan yogun bir sekilde kullanilacak. Bu gelisimin sürecinin gerisinde kalmamak için de özellikle Türkiye’de Metaverse dünyasi insasinda rol alabilecek yeterlikte yazilimcilarin yetismesi gerekiyor” diye ifade etti.



"Unity 3D ve Unreal Engine gibi oyun motorlari, Metaverse yazilimcilarini üst kademelere tasiyacak"

Yazilimci adaylarinin, dijital oyun motor sistemleri yönünde kendilerini gelistirmesinin ve bu konuda çalismalar yapmasinin önemini vurgulayan Yusuf Levent Sahin, devam ettirilecek sürecin ayni zamanda Metaverse teknolojisi dinamiklerine bir hazirlik evresi olarak dikkat çekti. Oyun motorlarindaki 3 boyutlu modeller, hesaplamalar, çarpisma kontrolleri, nesne davranislari, kaplamalar ve ses teknolojileri gibi birçok ögenin Metaverse altyapisinda da bulunacagini aktaran Sahin; bugün çogu sanal ve artirilmis gerçeklik yazilimlarinin, dijital 3 boyutlu oyun motorlari araciligiyla yapildigini dile getirdi. Genç yazilimcilarin belli yazilimlari ve programlama dillerini ögrenmeleri halinde Metaverse dünyasina erkenden açilabileceklerini ifade eden Dr. Sahin, konuyla ilgili olarak sunlari da ilave etti:

“Gündemde Metaverse teknolojine uyum saglama adina dönüsüm geçirmeye aday diyebilecegimiz iki dijital oyun motoru var. Bunlardan birisi Unity 3D iken digeri Unreal Engine’dir. Unity 3D’nin kullanimi görece kolaydir. Ayrica yaygin bir kullanici agi ve iyi bir dokümantasyona sahiptir. Cevabini aradiginiz sorulari, Unity 3D adina açilan forum ve tartisma platformlarinda kolaylikla bulabilirsiniz. Diger ön plana çikan dijital oyun motoru olan Unreal Engine’yi ögrenmek ise, Unity 3D’ye göre daha zordur. Ancak özellikle grafik niteligi ve performans açisindan daha ileridedir. Her iki oyun motoru da sanal gerçeklige iliskin bütün dinamikleri içeren bir yapida oldugu için bu motorlari simdiden ögrenen genç yazilimcilarin kendilerine gelecekte iyi bir yer edinebilecegi söylenebilir.”

" C#, C++ ve Java gibi programlama dilleri, genellikle dijital oyun motorlarinca tercih ediliyor"

Oyun motorlarinda var olan nesnelere istenen davranislari kazandirabilmek için en az bir kodlama dilinin bilinmesi gerektiginden bahseden Dr. Yusuf Levent Sahin, teknoloji severler tarafindan adlari sürekli ön plana çikan C#, C++ ve Java dillerinin, dijital oyun motorlari tarafindan tercih edildigini belirtti.

“Örnegin C# ile gelistirilebilen Unity 3D uygulamasi; platformdan bagimsiz olarak çikti verebildigi için telefonlarda, tabletlerde ve bilgisayarlarda bulunan tüm isletim sistemleri altinda çalisabiliyor” diyen Sahin, “Nasil ki bugün web sayfalarina hem cep telefonlarinizdan hem de bilgisayarlarinizdan girmek istiyorsaniz, yarin Metaverse ortami için de ayni durum söz konusu olacaktir” seklinde konustu.



“Popüler oyun motorlari, Metaverse dünyasini insa etmek için kullanilacaktir”

Bugün birçok üst düzey kurum ve sirketin, Metaverse için yazilimci aradiklarini ve kendilerinin SODIGEM olarak üzerlerinde çalistigi projelerde bunun eksikligini hissettiklerini aktaran Dr. Yusuf Levent Sahin, “Nasil ki eskiden grafik yazilimi üreten sirketlerin ürünlerini bir anda web sitesi gelistirmek için kullandiysak, gelecekte de muhtemelen bugünün popüler oyun motorlari ya da bunlara benzeyen yazilimlar, Metaverse dünyasini insa etmek için kullanilacaktir. Günümüzde dijital oyun motorlarini bilen bir yazilimci her türlü çoklu ortam uygulamasini tasarlayabilir. Fakat bu isi yapabilecek nitelikli elemanlarin eksikligini simdiden hissediyoruz ve bu nedenle de gerekli çalismalar için kollari sivamaliyiz” diye vurguladi.
Kaynak: İHA