Rektör Tabakoglu, Romanya Köstence Ovidius Üniversitesi'ni Ziyaret Etti

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu ve beraberindeki heyet, Romanya’da bulunan Köstence Ovidius Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Rektör Tabakoglu, Romanya Köstence Ovidius Üniversitesi'ni Ziyaret Etti
Trakya Üniversitesi, Balkan ülkelerindeki üniversiteler ile temaslar kurarak ikili iliskilerin gelistirilmesi yönünde adimlar atmaya devam ediyor. Bir dizi görüsme ve temaslarda bulunmak üzere Romanya’ya giden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu ve beraberindeki heyet, Köstence Ovidius Üniversitesi’ni ziyaret ederek üniversitenin yeni Rektörü Prof. Dr. Dan Marcel Iliescu’ya hayirli olsun dileklerini sundu ve iki üniversite arasinda uzun yillara dayanan is birliklerini degerlendirdi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, Rektör Yardimcisi ve Dis Iliskiler Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyilmaz ve Özel Kalem Müdürü Ögr. Gör. Kivanç Ada’dan olusan Trakya Üniversitesi heyeti, gerçeklestirdigi ziyarette Ovidius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dan Marcel Iliescu ile bir araya geldi. Köstence Ovidius Üniversitesinde gerçeklesen görüsmeye Türkiye Cumhuriyeti Köstence Baskonsolosu Emre Yurdakul, Köstence Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Tuna Balkan, Ovidius Üniversitesi Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Liliana Ana Tut, Prof. Dr. Mihai Gîru, Ovidius Üniversitesi Senato Baskani Prof. Dr. Diane Vancea ve Grigore Moisil Türk - Romen Matematik Arastirmalari Laboratuvari Yöneticisi Dr. Denis Ibadula katildi.

Ziyarette, Trakya Üniversitesi’nde açilmasi planlanan Rumen Dili ve Edebiyati Bölümü basta olmak üzere egitim, kültür, bilimsel arastirma, çevre, sinir ötesi AB projeleri ve Trakya Teknopark ile ilgili is birligi konulari görüsüldü. Üniversite-sanayi is birligini de içeren teknoloji transfer faaliyetleri ile üniversitede üretilen bilgiyi is çevresinden gelen taleple birlestirecek ortak bir çevrimiçi platform olusturulmasi da toplantida ele alinan bir diger konu oldu. Ayrica iki heyet, Karadeniz bölgesinde is birligini tesvik eden arastirma projeleri gelistirmek ve ortak proje üretimini desteklemek konularinda da fikir alisverisi gerçeklestirdi.

Görüsmede, Köstence Ovidius Üniversitesi’nin yeni Rektörü Prof. Dr. Dan Marcel Iliescu ve yönetimine basarilar dileyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, iki üniversite arasindaki güçlü is birliklerine vurgu yapti. Trakya Üniversitesinin Ovidius Üniversitesi ile Balkan Üniversiteler Birligi (BUA) ve ikili is birligi anlasmalari çerçevesinde köklü ve önemli iliskileri bulunduguna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, “Trakya Üniversitesi ile Köstence Ovidius Üniversitesi arasindaki baglarin güçlenmesi bizleri her zaman mutlu ediyor. Egitim ve bilimsel alanlarda yapilan is birliklerinin yani sira kültürel alanlarda da iliskilerimizi ileriye tasimak istiyoruz. Türkiye ve Romanya arasinda kültürel benzerlikler oldugu için üniversiteler arasindaki is birligi ile bilimsel ve kültürel etkilesim de daha kolay saglaniyor. Trakya Üniversitesi’nde açmayi planladigimiz Rumen Dili ve Edebiyati Bölümü ile ögrencilerimize hem ülkemizde hem de Romanya’da egitim alma firsati sunmak için çalismalar yürütüyoruz. Ayrica mevcut is birliklerimizi, sinir ötesi AB projeleri ve Trakya Teknopark gibi alanlarda genisletmek istiyoruz. Bölgenin en büyük üniversitesi olarak egitim-ögretim, insan kaynagi ve teknolojik altyapi basta olmak üzere pek çok konuda Köstence Ovidius Üniversitesi ile yeni projelere haziriz” dedi.

Trakya Üniversitesinin Romanya ile iliskilerine ayri bir önem verdigini belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, “Romanya, Türkiye ve Trakya Üniversitesi’nin dis politikasinda her zaman önemli bir yere sahip. Türkiye ile Romanya arasindaki baglari daha da güçlendirmek istiyoruz. Sürekli büyüyen ve gelisen is birlikleri, iki ülke iliskileri açisindan da büyük önem tasiyor. Bu anlamda Romanya bizim için her zaman önemli ve degerli bir ülke olmustur. Balkanlar ile olan iliskilerinde tarihi bir misyon üstlenen Trakya Üniversitesi’nin kapilari Romanya’dan gelecek tüm evlatlarimiza açiktir” ifadelerini kullandi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoglu ayrica, Trakya Üniversitesi olarak 79 ülkeden toplam 5.180 uluslararasi ögrenciye ev sahipligi yaptiklarini dile getirerek, üniversite bünyesinde düzenledikleri ülke tanitim günlerinde Romanya’nin kültür ve geleneklerini tanitan etkinlikler gerçeklestirmeyi planladiklarini da söyledi.



Köstence Ovidius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dan Marcel Iliescu ise toplantinin, iki üniversite arasindaki is birligi imkânlarini genisletmek ve yeni projeleri degerlendirmek açisindan güzel bir firsat oldugunu belirterek, “Salgin kisitlamalarinin sona ermesini, uluslararasi is birliklerimizi yogun sekilde devam ettirebilmemiz açisindan önemli buluyorum. Iliskilerin yeniden canlanmasi, mevcut is birliklerimizi güçlendirmenin yani sira pek çok alanda daha çok is birligi yapmamiza da imkân saglayacak. Trakya Üniversitesi ile is birligi yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz ve bu is birligini baska alanlara da tasimayi umuyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA