Mimar Sinan'in Saheseri Selimiye'nin Silueti Bozuldu

Edirne’de meydan düzenlemesi projesi çerçevesinde yikilan otoparkin yerine yapilan kafeterya tarzi isletmeler, Mimar Sinan’in ’Ustalik eserim’ dedigi Selimiye Camii’nin estetik görünümüne zarar verdi. Selimiye Arasta Çarsisi esnafi, yapilan isletmelere tepki göstererek bir an önce kaldirilmasini istiyor.

Mimar Sinan'in Saheseri Selimiye'nin Silueti Bozuldu
UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi’ndeki Selimiye Camii’nin çevresinin daha güzel bir görünüme kavusmasi için çevre ve peyzaj düzenlemesi çerçevesinde yeni yapilan kafeterya tarzindaki isletmeler vatandaslari saskina çevirdi. Isletmeler Selimiye Arasta Çarsisi esnafinin ise tepkisine sebep oldu. Selimiye’nin asirlik çarsisindaki 124 esnaf, yikilan otoparkin yerine yapilan dükkânlarin caminin siluetine zarar verdigini ve simdiden ocak dahi yerlestirilen isletmelerin kaldirilmasini isteyerek, yetkililerden konuya iliskin açiklama beklediklerini belirttiler.

“Gelen turistler saglikli otopark yeri bulamiyor”

Yapilan yeni isletmelerin Selimiye Camii için saglikli bir görüntü vermedigini söyleyen Refik Buz, “Oradaki otoparkin da kaldirilmasi biz esnaflari magdur etmekte ve gelen ziyaretçiler, turistler ve tur otobüsleri park yeri bulamadiklari için sikinti yasamaktadirlar. Daha önce kullandiklari otoparki yerinde bulamadiklari için de sikinti çekmekte ve bundan dolayi da herkes güvenebilecegi saglikli bir otopark yeri aramaktadir” dedi.



“Bu dükkânlar ne amaçla yapildi?”

Edirne’nin merkezinde saglikli bir otoparkin olmamasinin sorunlara neden oldugunu ifade eden esnaf Enver Tetik, “Edirne’yi besleyen çevre esnafinin faydalandigi tek park yeri burasiydi. Yeni bir otopark için henüz bir çalisma yapilmadi ve en basta yapilmasi gereken sey belki de en sona birakildi. Burada yasanan bir magduriyet var hem gelen ziyaretçiler hem de ticaretle ugrasan esnaf için. Cami için yapilan bu dükkânlar ne amaçla yapildi, neye hizmet edecek? Bunlar kamuoyuna açiklanmasi gereken seylerdir ki bu kadar önemli bir yapinin etrafina böyle bir yapinin yapilmasi da dogru mudur? Bu da bir tartisma konusudur. Bizim kanaatimizce bu dükkânlar görüntüyü de bozuyor. Yetkililerden bu dükkânlarin ne amaçla yapildigi, çevreye ne gibi faydalari olacagi gibi konular hakkinda bir açiklama bekliyoruz" dedi.



“Bu eseri imar eden Mimar Sinan’in aklina dükkân yapmak gelmemis mi ki ama simdi yapiliyor”

Otoparkin kaldirilip yerine dükkânlar yapilmasina tepki gösteren Arasta Çarsisi esnaflarindan Semih Birke, "Burada halihazirda bulunan müsterilerimizin ve ziyaretçilerimizin kullandigi mevcut otoparkin kaldirilip bu dükkânlarin yapilmasina neden ihtiyaç duyuldu. Bu eseri imar eden Mimar Sinan’in aklina dükkân yapmak gelmemis mi ya da ihtiyaç mi duymadi? Selimiye Camii çevre düzenlemesi projesiyle beraber bu dükkânlarin açilmasi olanagi yoktu. Içeriye ve çevresine baktiginiz zaman yaklasik 120’den fazla esnaf vardir. Onlarin ailelerini de kattiginiz zaman bin küsur insan yapiyor ve bu bin kisi buradan ekmek yiyor. Gerçekten su an esnaf zor durumda, pandemide zaten birtakim sorunlar yasandi. Pandemiden sonra da bu çevre düzenlemesi ve simdi de bu dükkânlarin kurulmasi çarsi esnafini çok magdur etti. Dükkânlarin kaldirilmasini ve otoparkin yapilmasini istiyoruz" seklinde konustu.

Arasta Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Adem Bayrak, "Esas isin ne oldugu hakkinda pek bilgilendirilmedik. Hangi dükkânlar açilacak, nereye ne yapilacagi hakkinda belediye baskanimizdan bir açiklama talep ediyoruz. Böylelikle buradaki esnaf da endise içinde kalmasin" diye konustu.



“Selimiye’nin görüntüsü daha da bozuldu”

Arasta Çarsisi’nda kitapçi esnafi Mustafa Özdemir, "Proje hakkinda hiçbir bilgimiz yoktur. Burasi eskiden Selimiye Camii otoparkiydi. Araç park yerimiz kaldirildi. Selimiye Camii’nin etrafi açilsin diye bu proje yapildi, ama su an çevresine dükkânlar yapiliyor. Yetkililerden bilgi almak istiyoruz. Bir otobüste 50 kisi olacak, o otobüsler ve yolcularin yakinlari nereye araç park edecek, tuvalet ihtiyacini nerede karsilayacak? Edirne’nin en büyük sorunu araç park yeridir. Selimiye Camii çevre düzenlemesi deniyor ama nerede bu çevre düzenlemesi? Selimiye’nin görüntüsü daha da bozuldu. Bunu nasil açiklarim bilmiyorum. Yetkililerden açiklama bekliyoruz" açiklamasinda bulundu.

Vatandaslardan Mustafa Öztasar ise, "Edirne Gazi Ilkokulu’nun bulundugu yer otopark olarak görünüyor. Belediyeden valilige resmi bir talepte bulunulmali ve bu konuya belediyenin öncelik tanimasi gerekmektedir. Imar kanunlarina göre valilik belediyeden bir talep olmadigi sürece bir sey yapamaz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA