Dogu Karadeniz'de 2022 Yas Çay Sezonu Hazirliklari Basladi

Dogu Karadeniz Bölgesi’nde Mayis ayinda baslamasi beklenen 2022 yili yas çay sezonu öncesi çay üreticileri bakim, budamalari yapmak ve gübre vermek için çayliklara girmeye basladi.

Dogu Karadeniz'de 2022 Yas Çay Sezonu Hazirliklari Basladi
Sezona verimli sekilde baslamak isteyen çay üreticileri önce çaylarini budayarak ise koyuldu. Tarim ve Orman Bakanligi’na bagli Çay Isletmeleri Müdürlügü’ne (ÇAYKUR) çay vermek isteyen üreticiler için çay tarim arazilerinin 10’da 1’inde budama islemi gerçeklestirilmek zorunda. Budama islemleriyle çay bitkisi ortalama 20 santimetreye indirilerek ömrü ve verimi uzatiliyor. ÇAYKUR’a çay satmayi düsünmeyen üreticiler ise bu islemi gerçeklestirmiyor.

Çay budama evresinin hemen ardindan ise gübreleme islemi geliyor. Tüm bir islemler bittikten sonra ise sira çayi toplayip satmaya geliyor. Her yil sezon baslangici Tarim ve Orman Bakani’nin Rize’ye gelerek çay taban fiyatini açiklamasiyla gerçeklesiyor. Rizeli çay üreticileri de simdiden bakanligin açiklayacagi çay taban fiyatini merakla bekliyor.

3 Lira 87 kurus olan yas çay taban fiyatina en az 6 Lira 50 kurus ile 7 Lira arasinda zam olmasi gerektigini belirten Rizeli çay üreticisi Ahmet Yildirim, "Çay gübrelerini döktük fakat gübre fiyatlari bu sene çok pahaliydi. Gübrenin ton fiyati 8 bin 300 TL idi. Gübrenin fiyati böyle olunca çayin fiyatinda olumlu zam bekliyoruz. En az çayin fiyati 6 buçuk ile 7 TL arasinda bir zam bekliyoruz" seklinde konustu.

Gübre fiyatlarinin yüksek olmasindan dolayi çay fiyatlarinin da güzel bir fiyatta olmasi gerektigini söyleyen bir diger çay üreticisi Arzu Yildirim ise "Gübremizi verdik simdi çayimizi bekliyoruz hayirlisiyla toplamamiz nasip olur insallah. Gübre fiyatlari yüksekti insallah çay fiyatlarinda da güzel bir fiyat bekliyoruz. Emegimizin de karsiligini aliriz insallah" diye konustu.

Kaynak: İHA