Demirdögen Açiklamasi 'Bu Yil 121 Projeyi 120 Milyon Lirayla Destekleyecegiz'

Dogu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkinma Idaresi tarafindan 2022 yilinda desteklenecek projeler açiklandi. DAP bu yil bölgede 121 projeyi 120 milyon lira ile destekleyecek.

Demirdögen Açiklamasi 'Bu Yil 121 Projeyi 120 Milyon Lirayla Destekleyecegiz'
2022 yilinda DAP Bölge Kalkinma Idaresi tarafindan desteklenecek projeler Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan onaylandi.

DAP BKI’nin sorumluluk alaninda bulunan 15 ilin yatirimci kuruluslarinin 121 projesine, DAP BKI tarafindan 120 milyon lira kaynak aktarilacak.

DAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi tarafindan desteklenecek toplam 121 proje, 6 program basliginda finanse edilecek. Bunlardan 4’ü tarim sektöründe, 2’si ise egitim-kültür sektöründe yer aliyor. Söz konusu program basliklari, Küçük Ölçekli Tarimsal Sulama, Hayvan Içme Suyu, Bitkisel Üretim Altyapisinin Gelistirilmesi, Hayvancilik Altyapisinin Gelistirilmesi, Okuma Kültürünün Gelistirilmesi ve Muhtelif Kültür projelerinden olusuyor.

Bu yil desteklenecek ve 96 farkli uygulayici kurulusa ait 121 projenin Bakanlik, Idare ve Bölgedeki YDO’lar ile yapilan istisareler sonucu belirlendigini ifade eden DAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Prof. Dr. Osman Demirdögen, “Bölgenin potansiyeli dikkate alinarak ve titiz bir çalisma ile belirlenen projeler bagli oldugumuz Sanayi ve Teknoloji Bakanimiz Mustafa Varank tarafindan onaylandi. Bu yil destekleyecegimiz 121 projenin 98 adeti tarim sektörü projelerinden olusuyor. Söz konusu projelere 106 milyon lira destek saglayacagiz. 23 adet egitim kültür projesine ise 14 milyon lira kaynak aktaracagiz” dedi.

Bu yil toplam 763 adet proje basvurusu alindigini ifade eden Baskan Demirdögen, bunlardan mükerrerlik olusturmayan 121 projenin öncelikli olarak desteklendigini söyledi.

Desteklenmeyen projelerin ise proje havuzunda yer alacagini ve 2023 yili basvurularinda dikkate alinacagini belirtti.

Temel amaçlarinin üreticilerin isini kolaylastirmak ve is yükünü azaltmak oldugunu ifade eden Demirdögen, tarim sektöründe en çok Küçük Ölçekli Tarimsal Sulama Projelerine kaynak aktardiklarini belirtti.

Demirdögen, sunlari söyledi:

“Kamu kaynaklarini isabetli kullanarak, hem istihdami artirici, hem de dönüsümü saglayacak projeleri desteklemeye çalistik. Tarimsal üretimin artirilmasi, tarimsal mekanizasyona geçilmesi, beseri kaynaklarin gelistirilmesi ve istihdamin artirilmasini öngören projeler önceligimiz oldu. Tarim modasi geçmeyen stratejik bir sektör. Kirsala yönelisin planlamasini olusturmak gerekiyor. Biz de üretimin odak noktasini olusturan kirsali harekete geçirmeyi amaçliyoruz. Tarimda yas ortalamasi 45-50’lere dayandi. Gençleri tarimda tutmanin yolu ise kirsal kalkinmadan geçer. Tarimi nitelikli, çiftçiyi ise daha prestijli bir meslek sahibi yapmak için çabaliyoruz. Yaptigimiz proje destekleri de bu çerçevede degerlendirilebilir.”
Kaynak: İHA