50 Ili Ilgilendiren Yolda Son Durum

Osmanli Padisahi Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez dile getirilen, 2. Abdülhamid Han zamaninda projesi çizilen ve ‘asrin projesi’ olarak adlandirilan yaklasik 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun Ordu etabinin neredeyse tamami bitirilirken, yolun geçtigi güzergahta ikamet eden vatandaslar proje sayesinde bölgenin marka degerinin arttigini, yillardir bu yolun özlemini çektiklerini belirtti.

50 Ili Ilgilendiren Yolda Son Durum
Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Hilmi Güler’in Enerji Bakanligi döneminde baslatilan Karadeniz-Akdeniz Yolu, Karadeniz Bölgesi basta olmak üzere, tüm Anadolu’nun ekonomisini olumlu yönde etkileyecek olan asrin projesi sayesinde Karadeniz, Iç Anadolu, Dogu Anadolu ve Akdeniz’in ticaret limani olacak.

Yaklasik 50 ili ilgilendiriyor, maliyeti 1 milyar TL’nin üzerinde

Dolayli sekilde yaklasik 50 ili ilgilendiren toplam maliyeti de 1 milyar TL’nin üzerinde olan proje ile Karadeniz’in kapilari, Iç Anadolu ve Akdeniz’e açilacak. Ordu’dan, Akdeniz Bölgesi’ndeki illere kadar ulasimi kolaylastiracak olan proje, Rusya, Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelere de kent üzerinden ithalat ve ihracatta önemli rol de üstlenecek.

Karadeniz’i Iç Anadolu, Dogu Anadolu ve Akdeniz’e baglayacak

Karadeniz’i Iç Anadolu, Dogu Anadolu ve Akdeniz’e baglayacak, Ordu sinirlarinda 15 kilometre uzunlugunda 25 tek tip tünel, çok sayida köprü ve 330 metre uzunlugunda 1 adet viyadük bulunan Karadeniz-Akdeniz Yolu, ithalat ve ihracat açisindan da önemli bir rol üstlenecek. Proje çerçevesinde, Karadeniz’in kapilari, Iç Anadolu ve Akdeniz’e açilacak. Ordu’dan, Akdeniz Bölgesi’ndeki illere kadar ulasimi kolaylastiracak olan proje, Rusya, Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelere de kent üzerinden ithalat ve ihracatta önemli rol de üstlenecek. Karadeniz’i Iç Anadolu, Dogu Anadolu ve Akdeniz’e baglayacak olun yolun Ordu sinirlarinda 15 kilometre uzunlugunda 25 tek tip tünel, çok sayida köprü ve 330 metre uzunlugunda 1 adet viyadük bulunuyor.

“Devletimiz imkanlarini her türlü aktif hale getirerek yapiyor”

Altinordu Mahallesi Karaagaç Mahallesi Muhtari Kadir Kir, “Bu yol, Osmanli Devleti’nin son dönemlerine denk gelen bir projeydi ve bu proje AK Parti hükümeti döneminde etkin bir hale gelerek faydali oldu. Bölgesel anlamda da 50 ili ilgilendiren bir alana hakim bir proje. Ekonomik anlamda bölgeye kazandirdigi enerji tasarrufu ve zamanin degerli kullanilmasi adina çok önemli bir proje. Yine bölgemize yapilacak olan sanayi bölgesi ile birlikte bu yol bölgeye çok büyük bir deger katacak. Devletimiz imkanlarini her türlü aktif hale getirerek yapiyor” dedi.



“Çok sükür yol özlemimiz gitti”

Bölgede, Karaagaç Mahallesi’nde, Karadeniz-Akdeniz Yolu yakininda ikamet eden Temel Kiliç, 45 yildir yollarda tasimacilik yaptigini, 1965 yillarinda bu güzergahta kendi elleri ile yol yaptiklarina dikkat çekti. Kiliç, “Osmanli Dönemi’nden itibaren bu yolun yapilacagi söyleniyordu, çok özledik, özlemimiz de giderildi. Evim yolun kenarinda ve geçen araçlarin haddi hesabi yok. Güneydogu’ya yüklü araçlarin gidislerinde çok büyük kolaylik ve büyük bir hizmet, yapanlardan duaciyiz” diye konustu.

Bölgede yasayan 71 yasindaki Isa Kir ise Osmanli Dönemi’nden bu yana yapilacagini bildiklerini, 1965 yillarinda Basbakan Süleyman Demirel döneminde yol için girisimler oldugunu, ancak AK Parti döneminde yapildigini, kendileri için bu yolun sosyal ve ekonomik açidan çok katkisi oldugunu ifade etti.



“Önceden 45 dakikada, simdi 15 dakikada sehir merkezine gidiyorum”

Aktif olarak yol kullanan ve hem yakit hem de zaman açisindan tasarruflarinin 3’te bire düstügünü söyleyen Ali Aktas, “Yilda 3-4 kez Dogu ve Güneydogu tarafina geçiyorum. Tam anlamiyla bitmedigi halde bizler ve ülkemiz için çok faydali olduguna inaniyorum. Bölgemize de ekonomik olarak çok katkisi var. Önceden sehir merkezine 45 dakikada gidiyorum, su anda ise 15 dakika sürmüyor. Yakit ve zamanimiz 3’te bire düstü. Insallah kalan kisimlari da tamamlanirsa çok daha güzel olur” diye konustu.

Kaynak: İHA