Bakan Özer Açiklamasi 'Rize'nin Egitim Bütçesini 328 Milyona Çikariyoruz'

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, " 2022 yilinda 53 milyon olan egitim yatirimlarina 275 milyon TL daha ilave ediyoruz ve Rize’nin egitim bütçesini 328 milyona çikarmis oluyoruz" dedi.

Bakan Özer Açiklamasi 'Rize'nin Egitim Bütçesini 328 Milyona Çikariyoruz'
‘Meslek Liseleri Ailelerimizle Bulusuyor Projesi’ tanitim toplantisi için Rize’ye gelen Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, programin ardindan Rize Valiligi’ndeki Il Egitim Degerlendirme Toplantisi’na katildi.

Toplantinin ardindan açiklamalarda bulunan Özer, Rize’de birden fazla yatirimi gündeme aldiklarini söyledi.

Rize’nin egitim alaninda geldigi durumun sevindirici oldugunu kaydeden Bakan Özer, “Rize’de egitimin geldigi durum çok sevindirici. Fiziksel alt yapi ihtiyaçlarini tamamlamis bir ilimiz ve çok önemli projeleri gerçeklestiren bir ilimiz. Okul öncesinden ortaögretime, Güzel Sanatlar Liselerinden mesleki egitim ve özel egitim adina tüm alanlarda vatandaslarimizin nitelikli egitim almasiyla ilgili çok önemli yatirimlarin oldugu bir sehir Rize’miz. Bugünkü degerlendirme toplantisinda mevcut durumu daha iyi noktaya tasiyabilmek, kalitesini arttirabilmekle ilgili ihtiyaçlari da ele aldik. Bildiginiz gibi biz mesleki teknik egitimde arastirma gelistirme merkezlerini yayginlastiriyoruz” dedi.

Türkiye genelinde 52 adet olan Egitim, Inovasyon ve Ar-Ge Merkezi’nin 53’üncüsünün Rize’de hayata geçirilecegi müjdesini veren Bakan Özer, “Ülkemizin mesleki egitimde inovatif yaklasimlar, fikri mülkiyet çerçevesindeki patent, marka, tasarim tescilleri ile ilgili tüm çalismalari tüm Türkiye çapinda yayginlastiriliyor. Su ana kadar Türkiye’de 52 tane AR-GE merkezi kurduk. 53’üncü AR-GE merkezini ise Rize’mize kuruyoruz. Insallah burada Rize’mizde de mesleki egitim alaninda çok önemli çalismalar ulusal ölçekli ve dünya ölçekli gelismeler olacak. Bizde bakanlik olarak her türlü destegimizi verecegiz” dedi.

Okul öncesine verdikleri degerin altini çizen Özer, Rize’nin Ardesen, Ikizdere ve Çayeli ilçelerinde üç yeni anaokulu için harekete geçildigini ifade ederek, “Bakanlik olarak yatirimlarda en öncelik verdigimiz alanlardan bir tanesi okul öncesi egitime erisimi arttirmak. Bildiginiz gibi egitimin tüm kademelerinde okullasma oraninda çok ciddi artis olmasina ragmen su anki gelisim alani olarak okul öncesi egitim karsimizda duruyor ve bakanlik olarak hedefimiz bu alandaki okullasmalarimizi tüm Türkiye’de arttirmak ve OECD ortalamasina yaklastirmak. Sayin Cumhurbaskanimizin açikladigi gibi bu çerçevedeki 2022 yilinda 3 bin tane yeni anaokulu, 40 bin tane yeni anasinifi yapildi. Bu çalismalari tüm illerimize yayginlastiriyoruz. Aslinda Rize’nin okul öncesi egitimde geldigi nokta çok iyi. Hemen hemen tüm merkez ilçelerdeki ihtiyaçlarini karsilamis ama 3 tane daha yeni anaokulu ihtiyaci var. Onu da yatirim programina aldik. Ikizdere’ye bir tane, Ardesen’e bir tane, Çayeli’ne bir tane olmak üzere 3 tane yeni anaokulunu insallah Rize’mize kazandiracagiz” seklinde konustu.



"Rize’ye özel egitim kampüsü kurulacak"

Rize’ye içerisinde velilerin Halk Egitim kurslarindan da yararlanabilecegi bir özel egitim kampüsü yapilmasi için çalisma baslatildigi müjdesini veren Özer, “Bugünkü degerlendirme toplantisinin en önemli sonucu Rize’ye çok az sayida ilimizde yapmis oldugumuz özel egitim kampüsünü kurmak. Özel egitim kampüsü; özel egitimle ilgili egitim birimlerinin tamamini bünyesinde barindiran bir kampüs. Yani okul öncesi anaokulunun oldugu, özel egitim uygulama birinci, ikinci, üçüncü kademede okullarin oldugu yani ilkokul, ortaokul, liselerin oldugu, özel egitim meslek okulunun oldugu, ayni zamanda özel egitim ögrencileri egitim alirken bekleyen anne babalarin da egitim alabilecekleri, Halk Egitimi kurslarindan yararlanabilecegi kompleksi 2022 yili içerisinde insallah Rize merkezde kazandirmis olacagiz” ifadelerini kullandi.

Rize Valiligi binasi içerisinde olan Rize Il Milli Egitim Müdürlügü için bagimsiz bir bina ve su anki sayisi 2 olan bilim sanat merkezlerinin sayisinin 5’e çikartilmasini da gündemlerine aldiklarini ifade eden Bakan Özer, “Rize’mize bagimsiz bir Il Milli Egitim Müdürlügü kazandirma yönünde bir karar aldik. Insallah bunu da 2022 yili içerisinde baslatip nihayetlendirecegiz. Bakanlik olarak bizim özel yetenekli ögrencilerimizin kendilerini gelistirmeleri için destek sagladigimiz bilim sanat merkezlerimiz var. Tüm Türkiye’de bu bilim sanat merkezlerinin erisilebilirligini arttirmaya, kolaylastirmaya çalisiyoruz. Rize’de de 2 tane varmis, 3 tane daha yeni bilim sanat merkezi kuracagiz. Çayeli’ne, Pazar’a ve Findikli’ya 3 tane daha bilim sanat merkezi kurarak bilim sanat merkezlerimizi de 2’den 5’e çikartacagiz” dedi.

Rize’deki yeni yatirim projeleri ile 53 milyon TL olan egitim yatirimlarinin 228 milyona çikarildigini ifade eden Özer, “Pazar’da lojistik alaninda, sivil havacilik ile ilgili ciddi bir yatirim var. Oraya bir atölye olusturma ve iç donanimi saglama ile ilgili de yaklasik 15 milyonluk bir yatirimi oraya kazandiracagiz. 2022 yilinda 53 milyon olan egitim yatirimlarina 275 milyon TL daha ilave ediyoruz ve Rize’nin egitim bütçesini 328 milyona çikarmis oluyoruz. Bu yatirimlarin Rize’mize hayirli olmasini diliyorum. Insallah bu yatirimlarla birlikte Rize’de egitimin kalitesi daha da artacak. Rize’de farkli basari hikayeleri ortaya çikacak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA