Satilik Kilisenin Fiyatinda Yüzde 50 Indirim

Mardin’de satiliga çikarilan 1700 yillik Mor Yuhanna Kilisesi’ne biçilen fiyatta mülk sahibi tarafindan yüzde 50 indirim yapildi.

Satilik Kilisenin Fiyatinda Yüzde 50 Indirim
Mardin’in Artuklu ilçesine bagli Teker Mahallesi’nde bulunan 1700 yillik tarihe sahip olan Mor Yuhanna Kilisesi, içinde 3 kardinal mezari, 2 tünel ve vaftiz yeri bulunduruyor. Birçok dine ev sahipligi yapan kilise, ilk önce günese tapanlar için bir mabet daha sonra Yahudiler için bir Sinagog ve Hristiyanlar içinse bir kilise haline gelmis. Son hali ile kilise olarak kalan yapi, daha sonra marangozhane ve depo olarak kullanildi. Babasi tarafindan kendisine miras kalan kiliseyi satiliga çikaran Murat Tekcan, 7 milyon 250 bin lira fiyat biçtigi kiliseye danismaninin kendisinden habersiz fiyat düsürmesi ile 4,5 milyondan alici bekliyor.

Mor Yuhanna Kilisesi içinde günese tapanlar, Keldaniler, Ermeniler ve Yahudilerin ibadet ettigini söyleyen mülk sahibi Murat Tekcan, “Burasi bir sinagog, bir havra olmus. Burada çesit çesit dinler ibadet etmis. Biz burayi kilise binasi olarak satiyoruz. Kilise degil, kilise binasi. Çünkü burayi biz marangozhane olarak kullandik. Daha önce de burada ibadet edilmis ama ben burada ibadet edildigi zamanlari hatirlamiyorum. Buranin tarihi yaklasik 2000 yillik oldugu söyleniyor. Tescilde ise 1700 yillik olarak geçiyor. Burada 3 tane kardinal mezari, 2 tünel ve vaftiz yeri var. Tünellerin her biri bir yere gidiyor. Biri kaleye digeri Deyrulzafaran Manastiri’na gidiyor. Deyrulzafaran Manastiri’na giden tünel yaklasik 7 buçuk kilometre gidiyor. Kaleye giden tünel ise bir buçuk kilometre kadar gidiyor” dedi.



“Buranin satisini engellemek isteyenler var. Avrupa’dan onlara telefon açiliyor”

7 milyon 250 bin lira istedigini ifade eden Tekcan, “Danismanim benden habersiz 4,5 milyon yapti. Bende bir sey diyemedim. Müsteri geldi 4,5 milyondan anlasamadik. Birkaç gün önce 3 milyon veren oldu vermedim. Buranin satisini engellemek isteyenler var. Avrupa’dan onlara telefon açiliyor. Burayi almayin size olmaz, biz alacagiz bir sekilde diyorlar. Mardin’deki Süryaniler bana bir teklif verdi. Dediler ki, ‘Sen burayi bize ver. Onaralim, restore edelim 10 yil sen kullan. 10 yildan sonra biz alalim.’ Kabul etmedim. Fon teklifi sundum. Kabul ettiler, daha sonra fikirlerini degistirdiler. Burayi satacagim hayirlisiyla, hiç kimse de engelleyemeyecek” seklinde konustu.

Kaynak: İHA