CHP'li Kadinlar Dünya Kadinlar Günü Için Bir Araya Geldi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 8 Mart Dünya Emekçi Kadinlar günü dolayisiyla Saray Bahçesi’nde basin toplantisi düzenledi.

CHP'li Kadinlar Dünya Kadinlar Günü Için Bir Araya Geldi
CHP Bayburt Il Baskani Memet Sezer, alanda toplanan kadinlara karanfiller dagitarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadilar Günü’nü kutladi. Sezer, burada yapmis oldugu konusmada, "Kadin müziktir, kadin vefakârdir, kadin asktir, kadin nefes alan dünyadir, her yer kadinla güzeldir, kadin her yerde güzeldir" dedi.

CHP Kadin Kollari Genel Baskan Yardimcisi MYK Üyesi Fevziye Pehlivan ise, emekçi kadinlar gününün önemine dikkat çektigi konusmasinda, kadinlarin gördügü siddeti önemle vurguladi. Pehlivan, "2021 yilinda 217’si süpheli olmak üzere 497 kiz kardesimiz katledildi. 497 bir sayi degildir; 497 evlattir, kardestir, annedir, hayattan koparilan canlardir. Biz tek bir kiz kardesimizin siddet görmesine, hayattan koparilmasina tahammül edemezken, 497 kadinin ölümü ile teselli olunmasina isyan ediyoruz" dedi.

Pehlivan, açiklamasinda su ifadelere yer verdi:

“Bugün Cumhuriyet Halk Partisi Kadin Kollari olarak; 81 ilde, 973 ilçede es zamanli basin açiklamasi yapiyor ve dünyanin bütün kadinlariyla dayanisma içinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadinlar Gününü kutluyoruz.

Yeryüzünde emekçi olmayan kadin yoktur. Kadinlarin üretim hayati içinde yer almalari insanlik tarihi kadar eskidir. 19. yüzyilda sanayi devrimi ile birlikte, yeni ve ucuz isgücüne ihtiyaç duyulmus ve böylece kadinlar ilk kez ücret karsiligi çalismaya baslamistir. O günlerden bu yana kadinlar, kadinin insan haklari için, esit ise esit ücret almak için, çalisma kosullarinin iyilestirilmesi için, insan onuruna yakisir sekilde yasayabilmek için grevlerle, direnislerle haksizliga ve ayrimciliga karsi mücadele veriyorlar.

Bundan 165 yil önce, 8 Mart 1857 tarihinde, Amerika Birlesik Devletleri’nde, 40 bin dokuma isçisi kadinin baslattigi grev, dünya tarihini degistirdi. Isveren tarafindan fabrikaya kilitlenen direnisçi kadinlardan 129’u, çikan yanginda yasamini kaybetti. Bu olay dünyanin her yerindeki kadinlarin haksizliklara karsi direnisini örgütledi, yasamlariyla bedel ödeyenlerin hak mücadelesi hiç unutulmadi.

1910 yilinda Kopenhag’da düzenlenen Ikinci Uluslararasi Sosyalist Kadinlar Konferansi’nda, ClaraZetkin’in önerisiyle, her yil bir günün, kadinlarin uluslararasi mücadele günü olarak kutlanmasi karari alindi. Böylece 8 Mart, Uluslararasi Emekçi Kadinlar Günü olarak benimsendi.

Bugün, canlariyla bedel ödeyen kiz kardeslerimizi anma günüdür. Bugün, ugradiklari haksizliklari kabul etmeyerek kaderlerini degistirme iradesi gösteren bütün kadinlara saygi günüdür. Bugün, esitsizliklere karsi dayanismayi yükseltme ve mücadele günüdür.

Siddet uygulayip mahkemelerde bahanelerin arkasina siginan erkekler, iyi hal veya tahrik indirimleri ile ödüllendiriliyor. Kiz kardeslerimizin balkonlardan asagi atilmasina intihar kilifi verilmeye çalisiliyor. Katiller, cezasizlikla ödüllendiriliyor.

Bir diger hayati sorunumuz da issizlik. Peki, ülkemiz kadin istihdaminda nerede? Türkiye’de her üç kadindan sadece biri çalisma hayatinin içinde yer aliyor. Ülkemizin en issiz kesimi genç kadinlar, en yoksul kesimi ise yasli kadinlar. Türkiye Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu Arastirma Merkezi’nin verilerine göre, her 100 kadindan sadece 17’si kayitli ve tam zamanli istihdamda yer aliyor. Yani kadinlar çalisma hayatina katilabilse bile daha güvencesiz çalisiyor. Kadinlar ayni isi yapan erkege kiyasla daha düsük ücret aliyor. TÜIK’e göre bile kadinlarla erkekler arasindaki ücret farki yüzde 15,6. DISK-AR’in raporuna göre bu fark yüzde 20.7. Kadinlarin sendikalasma orani ise sadece yüzde 10.

Mevcut tablo karanlik olsa da bizler asla karamsar degiliz. Toplumsal cinsiyet esitsizligi bir demokrasi sorunudur. Bizler, ilk seçimlerden sonra dostlarimizla birlikte cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandirmakta kararliyiz. Ülke sorunlarinin tek bir kisinin karariyla çözülemeyecegini yasayarak, bedelini çok agir ödeyerek gördük. Bu nedenle Güçlendirilmis Parlamenter Sistem ile temel hak ve özgürlüklerin güvence altina alindigi, düsüncelerin özgürce ifade edildigi, din ve vicdan özgürlügünün, basin özgürlügünün, kadin haklarinin, çocuk haklarinin, çevre haklarinin tam anlamiyla korundugu özgürlükçü bir sistem insa edecegiz. Kadinlarin, çocuklarin, gençlerin ve tüm vatandaslarin gelecege umutla baktigi, toplumsal baris ve huzurun tesis edildigi mutlu bir ülkede yasamak, hepimizin hakkidir. Bu amaçla bütüncül politikalar üreterek, çogulcu ve katilimci demokrasiyi insa edecegiz.

Kadina yönelik siddeti durdurmakta kararliyiz. Iktidara geldigimizde ilk bir hafta içerisinde Istanbul Sözlesmesi’ni uygulamaya koyacagiz. Uluslararasi sözlesmeleri ve ulusal mevzuat hükümlerini etkili sekilde uygulayacagiz. Kravat takti, efendi durdu diyerek yapilan indirimleri kaldiracagiz. Faillere caydirici cezalar verilmesini, cezalarin seçenek yaptirimlara çevrilmemesini, infazinin derhal uygulanmasini saglayacagiz.

Ittifak olarak su konuda da mutabikiz; egitimde güçlü reformlar gerçeklestirecegiz. Ilkokul birinci siniftan itibaren egitim müfredatina insan haklari ve kadin-erkek esitligi dersleri koyacagiz. Kiz çocuklarinin egitim hakkini güvence altina alacak ve bu hakka erisimin önündeki tüm engelleri tek tek kaldirilacagiz.

Alti liderin imzaladigi “Güçlendirilmis Parlamenter Sistem” mutabakatinda, kadin istihdamiyla ilgili de önemli politikalar var. Esit ve adaletli bir çalisma hayati için kadinlarin güvenceli çalismasi, esit ise esit ücret almasi, is-özel yasam dengesinin kurulmasina yönelik, uluslararasi standartlar dogrultusunda, gerekli düzenlemeleri yapacagiz.

Kisacasi; bu ülkede kadinlarin esit, adil, tok, güvende ve özgürce yasadigi bir düzeni hep beraber kuracagiz. Kadinlar ve erkekler dayanisma içinde mücadele ettikçe, hayat esitlige dogru akacak.

Kutlu olsun 8 Mart Dünya Emekçi Kadinlar Günümüz! Dayanisma olsun, yasam dolsun, dünyaya baris olsun."

Toplantiya, Iyi Parti Il Baskani Yilmaz Kirici, Gelecek Partisi Bayburt Il Baskani Nazir Güler, Demokrat Parti Il Baskani Metin Ipek de katildi.

Kaynak: İHA