3 Çocugu Ile Birlikte Egitim Gördü, 3 Farkli Iste Çalisti, Simdi Üniversite Sinavlarina Hazirlaniyor

Mardin’de yasayan Suzan Üzen ilkokul 4. sinifa kadar okuyup 14 yasinda evlendirildi. Okuma hevesini kaybetmeyip disaridan mezun oldu. Simdi ise kendi isletmesinin basinda ve üniversite sinavlarina hazirlaniyor.

3 Çocugu Ile Birlikte Egitim Gördü, 3 Farkli Iste Çalisti, Simdi Üniversite Sinavlarina Hazirlaniyor
Mardin Artuklu ilçesinde yasayan 51 yasindaki Suzan üzen ailesi tarafindan ilkokul 4. sinifa kadar okutuldu. 14 yasinda evlendirilen Üzen, disaridan ortaokulu bitirdi. Lise birinci sinifa en büyük kizi ile birlikte basladi.

Liseden mezun olan Üzen, ayni zamanda terzilik yapti. Görme yetisini kaybedince dikis atölyesini kapatan Üzen, kozmetik ve iç giyim isine girdi. Daha sonra oradan çikip Mardin’in tarihi evlerinden birini restorana çevirdi. Üzen 5 kisiyi istihdam ediyor. Simdi ise subelesme yoluna gidiyor ayni zamanda üniversite sinavlarina hazirlanip avukat olmak istiyor.

51 yasinda oldugunu söyleyen Üzen, "Aslinda çalisan bir bayanim ayni zamanda ev hanimiyim. Ilkokul 4’e kadar okudum, ondan sonra okuldan alindim. Annem ve babamin kiz çocuklari okutmaz gibi bir fikri yoktu aslinda okutmak istiyorlardi. Hayat sartlari biraz zorladi. 14 yasinda evlendim. O dönemlerde biraz küçük evleniliyordu. Esim de çok büyük degildi. Aramizda bir 7-8 yas fark var. Küçüktük ama biz evlendigimizde çok büyük hissettik kendimizi. Hayatimizi biraz yoluna koymaya çalistik. Benim okul okuma hevesi vardi hep içimde. Ortaokulu disaridan bitirdim. Liseye basladim” dedi.



“Lise 1’inci sinifa kizimla birlikte basladim”

Lise döneminde 3 çocugu oldugunu söyleyen Üzen, “Liseye basladigim zaman kizimla beraber ben de birinci sinifi okuyorum deyip onu tesvik etmistim. Onun da çok hosuna gitmisti. O zaman dikis atölyem vardi. Ayni anda hem okuyup hem çalisan hem anne olan ve bunlardan zevk duyan bir kadindim. Severek yapinca çok zorluk yasamiyorsun. Yani kendi fikrini de bedeninde zorlu görmüyorsun. Çevre etkisi çevresel ve toplumsal faktörler biraz hirpaliyor. O da biraz degistirememenin problemi ya da yok sayilmanin problemiydi” diye konustu.



“Kilolarim nedeniyle terzi oldum, hastaligim nedeniyle hem görme yetimi hem de is yerimi kaybettim”

Geçmiste çok kilolu bir kadin oldugunu bildiren Üzen, “Dikis dikmeye kendim için basladim. Kiyafet bulamiyordum. Sonra bir anda kendimi terzi olarak buldum ve çok da begenilen bir terziydim. Düsünün kendi çabamla pratik yoldan hiçbir egitimini almadan araba brandasindan tutun perdelere gelinlik dikmeye kadar biliyorum. Çok aci bir sekilde sag gözümün görme yetisini, isigini kaybettim. Onun verdigi aciyla ben is yerimi kapatmak zorunda kaldim ayni anda hem gözüm hem is yerimi kaybetmistim. Bu bir 3 ay gibi bir sürede depresyona soktu. Sonra hemen kendimi toparladim kozmetik ve iç giyim yine kadinlarla ilgili bir sektöre girdim. Orada isimi çok zevkle yapiyordum. Kozmetik sektörü yeni gelismekteydi. Her gün yeni seyler çikiyordu. Ondan sonra orada bir hastaliktan dolayi tekrar onu biraktim atma teshisi konulamayan bir hastaliktan dolayi tedavi süreci iste bulamama edememe sürecinde aslinda biraz da hirpalandim. Orada da is yerini kapattim biraz hastaliklar beni zorladi. Ondan sonra daha farkli bir yön çizdi bize yani hayat” seklinde konustu.



“Ailemin tesviki ile restoran açtim, subelesme yoluna gidiyorum”

Geçmiste asçi olan amcasina yardim ettigini aktaran Üzen, “Amcamin elinin altinda da çok çalistim. Bir gün bizim ailenin bütün gençleri Suzan abla niye asçi olmuyorsun? Suzan abla niye restoran açmiyorsun dediler. Biraz da onlarin tesvikleri vardi. Onlar bana öz güven verdiler ve meslege girdim. Yani aslinda ticari olarak girdim yoksa ben çok güzel yemek yapan eli de lezzetli olan, Allah vergisi bir bayanim. Ama bunu ticarete döktükten sonra üretmenin ve kadinin var olmasi gerektigini düsündüm. Bu sektöre bakiyoruz bütün asçilarin hepsi erkek neden bir kadin olmasin. Benim 3 bayan ve bir erkek çalisanim var yardimcilarim var. 4-5 kiside olabiliyoruz çünkü bazen turlarimiz geldiginde bir sayimiz biraz daha yükseliyor hizmet verebilmek için. Aslinda birkaç subelesmeye gitmek istiyorum. Birçok insana ekmek vermek istiyorum” dedi.



“Üniversite sinavina hazirlaniyorum, avukat olmak istiyorum”

Okuma hevesini hiç kaybetmeyen Üzen, “Halen okuyorum. Kitabimda halen masanin üstünde. Her zaman okuyarak beynimizi, bilincimizi açiyoruz. Buna çok inandim ama okuyarak diploma alamiyoruz. Bunun içinde illaki okul lazim üniversite sinavlarina kaydimi yaptim. Hedefim biraz büyük ama olsun diyorum. Aslinda ben avukat olmayi çok istiyorum. Onu da niye diyeceksiniz çünkü haksizliga gelemiyorum. Elimde olursa böyle bir diploma birçok insanin hayatina dokunacagim diye düsünüyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA