Eksi 10 Derecede Açik Alanda Film Keyfi

Sinema salonu olmayan Ardahan’da vatandaslar, düzenlenen Kardan Perde Film Festivali’nde eksi 10 derecede kardan beyaz perdede film izleme heyecani yasadilar. Dondurucu soguktan etkilenmemek için izleyiciler, "Kar Kirmizi" filmini yaktiklari ateste isinarak izledi. Yönetmen Reis Çelik, ’’Kardan Perde Film Festivali dünyada ilk defa denenen bir festival olma özelligi tasiyor. Bu nedenle dünya çapinda da büyük bir ilgi görecegine inaniyorum’’ dedi.

Eksi 10 Derecede Açik Alanda Film Keyfi
Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügü ile TRT’nin destegiyle Film Yönetmenleri Dernegince hayata geçirilen Kardan Perde Film Festivali’nde Ardahan ve Kars’ta çekilmis filmler izleyicilerle bulustu. Film, eksi 10 derecede oyuncularin da katilimiyla Ardahan Millet Parki’nda kardan beyaz perdede izlendi. Yönetmen ve senarist Atalay Tasdiken, soguga ragmen filmi izlemeye gelenlere tesekkür ederek, "Kar Kirmizi" filminin iki yil önce çekildigini ve bölgeden ayrildiktan iki gün sonra salgin yasaklarinin basladigini kaydetti.

Festivalde sahneye çikan oyuncularin neredeyse üç kati kadar Ardahanlinin kendilerine yardimci olan ve oynayan kisi oldugunu aktaran Tasdiken, "Bu da belki Ardahan’in tarihine yazilacak bir film olarak kalacak. Umarim begenir izlersiniz" ifadelerini kullandi.

Festivali düzenleyen yönetmen ve senarist Reis Çelik ise gösterim öncesi yaptigi açiklamada, Ardahan’da Kardan Perde Film Festivali’nin ilk provasini yaptiklarini söyleyerek, ’’Bu festival uluslararasi bir festival olacak. Kardan Perde Film Festivali dünyada ilk defa denenen bir festival olma özelligi tasiyor. Bu nedenle dünya çapinda da büyük bir ilgi görecegine inaniyorum. Ben bir Ardahanli olarak üzüldügüm bir konu var. Çocuklugumda burada 4 tane sinema vardi. Ve su anda tek sinemasi olmayan il Ardahan ve bu beni ve tüm sinemacilari üzüyor. Ben Sinemacilar Dernegi baskani olarak yer bulundugu takdirde sinema salonu yapmayi planliyoruz. Maalesef koskoca Ardahan’da sinema salonu yapilacak bir yer tahsis edilmedi. Ama ona inat geldik ve meydana kurduk. Eksi 10 derece soguga ragmen insanlar buraya geldiler ve topluca beraber film izliyoruz. Sanatin oldugu yerde kavga, gürültü olmaz. Baris ve kardeslik olur. Halki mutlu etmenin en güzel yolu sanatla onlari karsilamaktir. Bizde elimizden geldigince Ardahan’da bunu yapmaya çalisiyoruz’’ dedi.

Izleyicilerden Askin Kizilkaya, ’’Kentimizde böyle bir etkinligin gerçeklestirilmesinden dolayi Ardahanli hemserimiz yönetmen Reis Çelik’e tesekkür ediyoruz. Bundan sonra da bu festival daha kapsamli olarak yapilip daha ileriye götürülerek Ardahan’in tanitimina katki saglayacaktir’’ seklinde konustu.

Eksi 10 derecede sinema izlemenin keyfini yasadiklarini söyleyen Çagdas Evgin, "Burada bir ilke imza atildi. Insallah bu bir temeldir. Temelin üzerinde güzel bir yapi yükselecektir. Bizler için, Ardahan için unutulmaz bir an, gün, gece ve aksam. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum" dedi.

Evgin, sinemasi olmayan kentte yapilan etkinligin önemine deginerek, ’’Kardan Perde Film Festivali kapsaminda Ardahan’da çekilen ‘Kar Kirmizi’ filmini izlemeye geldik. Bizler ve Ardahan için çok önemli. Sinemasi olmayan tek sehir olan Ardahan’da böyle bir etkinligin olmasi çok önemli ve insallah ilerleyen yillarda böyle etkinlikler çogalir. Ve vatandaslar bu etkinliklerden faydalanir. Su anda 10 dereceye varan soguk hava halk üzerinde dezavantaj olusturuyor. Soguktan etkilenmemek için gelmeyenler bir hayli fazla. Ama insallah düzene girecektir. Buradan yönetmen Reis Çelik’e de tesekkür ediyorum, özveriyle çalisti. Bir ilke imza atti. Insallah bu bir temeldir. Temelin üzerinde güzel bir yapi yükselecektir. Bizler için, Ardahan için unutulmaz bir an, gün, gece ve aksam. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum’’ ifadelerini kullandi.

Sonraki yillarda uluslararasi katilima açik ödüllü bir festival olarak düzenlenmesi hedeflenen Kardan Perde Film Festivali, bugün gerçeklesecek gösterimlerin ardindan sona erecek.
Kaynak: İHA