Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez Açiklamasi 'Isparta'nin Elektrik Dagitim Altyapisi Güçlendirilecek'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Isparta’nin elektrik dagitim altyapisinin güçlendirilecegini belirterek, "Elektrik kesintisinden dolayi meskenlerde elektrik veya elektronik esyasi zarar gördüyse bunlar da tazmin edildi ve edilecek" dedi.

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez Açiklamasi 'Isparta'nin Elektrik Dagitim Altyapisi Güçlendirilecek'
Isparta’da geçtigimiz subat ayinda yasanan olumsuz hava kosullarinin ardindan yasanan elektrik sikintisi ve akabinde yasanan gelismeleri TEAS 7. Bölge Müdürlügü’nde düzenlenen basin toplantisinda açiklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, subat ayinda yasanan olaylarin ardindan dagitim firmasi hakkinda sorusturma açildigini hatirlatti. Bakan Dönmez, bölgedeki personel sayisinin üç katina çikarilarak, 620 teknik personelle yasanan elektrik sorunlarinin aninda çözüme ulastirildigini kaydetti.



“Isparta’nin elektrik dagitim altyapisi güçlendirilecek”

Isparta’nin elektrik alt yapisinin güçlendirilecegini belirten Bakan Dönmez, “3 Subat Persembe günü yogun kar yagisi ve buzlanmanin etkisiyle Isparta’nin enerji nakil hatlari ciddi zarar görmüs ve vatandaslarimiz magdur edilmisti. Gün gün il ve ilçe merkezlerinden baslayarak kirsala dogru bütün bölgelerimizi enerjilendirmisti. Sahaya intikal ettigimizde teknik ekibin yeterli olmadigini fark ederek dagitim sirketi Akdeniz EDAS’in çalismalarina destek olmak üzere 13 sehirden bölgeye teknik ekipleri getirtmistik. Biz de bölgenin enerjilendirilme çalismalarinda gözlemledigimiz tüm eksiklikleri tespit ederek, giderilmesi konusunda ilgilileri talimatlandirdik. Bu çerçevede degisen iklim kosullari karsisinda sebekenin yeniden gözden geçirilerek güçlendirilmesi, sehir merkezlerindeki havai hatlarin yer altina alinmasi çalismalarinin hizlandirilarak tamamlanmasi, gerekirse mevcut hatlarin izolasyonlu kablolarla degistirilmesi gibi teknik gereklerin yerine getirilmesi için de talimatlamizi verdik. Çalismaya nisandan itibaren baslanacak ve bu yil içerisinde tamamlanacak. Böylece bu tür afetlere karsi Isparta’nin elektrik dagitim altyapisi güçlendirilmis olacak” dedi.



“Vatandaslarin magdur olmasina izin vermeyiz”

Vatandaslarin bir magduriyet yasamamasi için çalistiklarini söyleyen Bakan Dönmez, “Yasanan tüm bu sürece iliskin olarak dagitim sirketi ile ilgili bakanlik olarak detayli bir sorusturma baslattigimizi daha önce de ifade etmistik. Son yasanan bu olayi da tüm boyutlariyla ele alacagiz. Her bir detayi büyük bir titizlikle degerlendirecegiz. Bu kapsamda yatirimlar sebekenin durumu, bakim onarim çalismalari, personelin niteligi, sayilari, hasar tespit ve onarim çalismasi gibi tüm hususlar dikkatli bir sekilde inceleme konusu yapilacak. Biz vatandaslarimizin magdur edilmesine izin veremeyiz” seklinde konustu.

Zarar gören elektronik esyalarin sirket tarafindan tazmin edildigini bildiren Bakan Dönmez, “Elektrik kesintisinden dolayi meskenlerde yasayan vatandaslarimizin herhangi bir elektrik veya elektronik esyasi zarar gördüyse bunlar da sirket tarafindan tazmin edildi ve edilecek. Bizim kirmizi çizgimiz enerjinin arz güvenligi ve vatandasimiza ulastirilan elektrik dagitim sürekliligi ve vatandaslarimizin memnuniyetidir. Bu kapsamda 3 Subat’taki hadiseden sonra Ankara’ya döner dönmez, 11 Subat’ta 21 elektrik dagitim sirketinin yetkililerini toplayip Türkiye’de zaman zaman bölgelerimizde olusan afetlere iliskin gözlemlerimizi kendileriyle paylastik. Uyari ve ikazlarimizi da yaptik. Yine özellikle demin bahsettigimiz kirmizi çizgimizle iliskin olarak performansi düsük sirketlere karsi denetimlerimizi de siklastiracagiz” seklinde konustu.



“Personel sayisi üç katina çikti”

Olumsuzluklarin ardindan personel sayisinda artisa gidildiginin altini çizen Bakan Dönmez, “Su anda 2 Mart itibariyla da Isparta ve çevresinde yogun kar yagisi ve buzlanmanin olusturdugu hasarlarin eski subat ayindaki çalismalara bakinca özellikle hasar tespiti ve boyutu açisindan daha az oldugunu tespit ettik. Yine il genelinde degisik lokasyonlarda hasar olusarak enerji kesintileri olustu. Hasar tespiti ve onarim çalismalarindaki eksiklikleri yerinde tespit ederek, onarim sürecini hizlandirmak ve elektrik kesintisi dolayisiyla yasanan magduriyeti süratle ortadan kaldirmak için komsu bölgelerden araç ve personel takviyesi yaparak sahada çalisan bakim onarim personel sayisini üç katina çikararak 620 teknik personelle müdahale devam ediyor. Il ve ilçe merkezlerinde an itibariyla büyük oranda bu sorunlar giderilmistir. Yine kirsalda çalismalar devam ediyor. Buradaki ekipler çalismalarini tamamlar tamamlamaz kirsaldaki ekiplere destek olmak üzere köylerimize gönderilecektir” ifadelerini kullandi.

Su anda fatura ertelemeye iliskin mevzuat da buna müsaade ettigi için geçtigimiz ay uygulamayi hemen hayata geçirdiklerini kaydeden Bakan Dönmez, "Yine su anda yasadigimiz konuyla ilgili olarak da fatura ertelemenin degerlendirmesini yapacagiz. Vatandasin bu konudaki hassasiyeti ve talebini de degerlendiriyoruz. Diger hususlari da degerlendiriyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA