Sinop Meydan Projesi Kazisinda Tarihi Mezar Çikti

Sinop’ta kent merkezinde yapilan kazilarda tarihi mezar ortaya çikti. Meydan Projesi için yapilan esnaf çarsisi bitisiginde bulunan mezar, müze uzmanlari tarafindan inceleniyor.

Sinop Meydan Projesi Kazisinda Tarihi Mezar Çikti
Sinop’ta TOKI tarafindan yürütülen Meydan Projesi çerçevesinde yapimi devam eden esnaf çarsisinin çevre düzenleme isleri sirasinda, elektrik dagitim sirketi tarafindan trafo yenileme islemi için kazi yapildi. Kazi çalismasinda tarihi bir mezar bulan görevliler, durumu yetkililere haber verdi. Alanin etrafi kapatilarak müze uzmanlari denetiminde kazi ekibi tarafindan bölgede ‘kurtarma kazisi’ baslatildi.

“Tasinacak ya da yerinde muhafaza edilecektir”

Bulunan mezarin akibeti ile ilgili Samsun Kültür Varliklarini Koruma Kurulu’nun karari bekleniyor. Konu ile ilgili Sinop Kültür ve Turizm Il Müdür V. Metin Süren, gelecek karara göre bulunan mezarin tasinacagi ya da bulundugu yerde muhafaza edilecegini söyledi.

Süren, yaptigi basin açiklamasinda, “Çarsinin çevre düzenleme çalismalari çerçevesinde santiye alanindaki mevcut trafonun yerinin degistirilerek daha düsük bir kod seviyesine indirilmesi çalismalari esnasinda ortaya çikan mezarlar ile ilgili bilgi ve belgeler koruma kuruluna iletilmis, kurulun 23.02.2022 tarih ve 8312 sayili karari ile bahse konu yerde yapilmasi gereken kurtarma kazisi müze uzmanlari denetiminde kazi ekibi tarafindan yürütülmekte olup, ortaya çikartilan mezarlarla ilgili olarak Samsun Kültür Varliklarini Koruma Kurulu kararina göre ya bulundugu yerden tasinacak ya da yerinde muhafaza edilecektir” dedi.

Kaynak: İHA