Kilis'te Rusya'nin Ukrayna'yi Isgali Konulu Konferans

Kilis 7 Aralik Üniversitesinde Rusya'nin Ukrayna'yi Isgali Sonrasi Degisen Bölgesel ve Kültürel Denklem” baslikli konferans gerçeklestirildi.

Kilis'te Rusya'nin Ukrayna'yi Isgali Konulu Konferans
7 Aralik Üniversitesi Orta Dogu Arastirmalari Uygulama ve Arastirma Merkezi (KODAM) tarafindan üniversitemiz Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ibrahim Efe’nin yönlendirici, Arastirmaci Dr. Muhammed Koçak’in konusmaci oldugu "Rusya’nin Ukrayna’yi Isgali Sonrasi Degisen Bölgesel ve Küresel Denklem" baslikli e-konferans etkinligi gerçeklestirildi.

Konusmasina Rusya tarihi hakkinda genel bir bilgi vererek baslayan Koçak, tarihten bugüne var olan Rus-Ukraynali ayrismasinin siyasi ve sosyolojik temellerine degindi.

Koçak, Ardindan Sovyetler Birligi’nin Dagilmasiyla Rusya’nin üzerinde mesru hak iddia ettigi ve eski topragi olarak niteledigi Ukrayna’ya yönelik 2022 yilina kadar ki süreçte asamali bir diplomasi takip ettigini ifade etti.

Koçak, “Rusya’nin Donbas, Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri’ni Ukrayna’yi bölmek için resmen tanimasini ve Ukrayna’da yasayan Ruslar hakkindaki müdahalelerini isgale zemin hazirlamak” olarak degerlendirdi.

Koçak, yakin zaman içerisinde baslayan söz konusu isgal girisimi ile Rus askeri gücünün yetersizliginin Dünya kamuoyu tarafindan fark edildigine dikkat çekti.

Son olarak Koçak, ABD ve Avrupa ülkeleriyle Rusya arasinda sürdürülecek ikili iliskilerde, baska bir ülkeye ait olan topraklari isgal etmesi ve Uluslararasi Hukuk kurallarina aykiri bir politika uygulamasi sebebiyle gelismelerin Rusya’nin aleyhine bir yönde ilerleyecegini sözlerine ekledi.

E-konferans, soru-cevap bölümünün ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA