Vodafone, 5G Odakli Sebeke Çalismalarina Devam Ediyor

Vodafone Türkiye, 5G’ye yönelik çalismalarina bir yenisini daha ekledi. Sirket, mobil sebekesini gelecege hazirlamak amaciyla yüksek kapasite destekli Ayristirilmis Uç Saha Sebeke Geçitleri’nin laboratuvar testlerini tamamladi ve canli trafigi üzerine aktardi.

Vodafone, 5G Odakli Sebeke Çalismalarina Devam Ediyor


Türkiye’nin dijitallesmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone, sebeke altyapisini yeni nesil teknolojilerle gelistirmeye devam ediyor. Yapilan açiklamaya göre, mobil sebekesini 5G’ye hazirlayan ve artan veri trafigini en efektif sekilde tasimak için altyapi yatirimlarini araliksiz sürdüren operatör, IP sebeke altyapilarinda da en yeni teknolojileri müsterilerinin deneyimine sunuyor. Bu dogrultuda operatör, uç saha seviyesinde 10 Gbps ve 100 Gbps baglanti hizi saglayan, donanim ve yazilim saglayicilari ayristirilmis sebeke geçitleri (Disaggregated Cell Site Gateway - DCSG) ile trafik tasinmasina yönelik laboratuvar testlerini tamamlayarak üzerine ilk canli trafigi verdi. Bu yeni teknoloji ile açik kaynak ag mimarisi kullanimina açik transport’u da eklemis olan operatör, gelecege dönük IP mimarisi kurmak amaciyla sürdürülen kapasitif modernizasyon çalismalarinda da önemli bir adim daha atmis oldu.

“IP sebekemizde tasima kapasitesini artirmaya devam ediyoruz”

Türkiye’nin dijitallesmesi sürecinde en yeni ve en faydali teknolojilere odaklandiklarini belirten Vodafone Türkiye Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Thibaud Rerolle, sunlari söyledi:

“Operatör olarak, abonelerimize en iyi hizmeti kesintisiz ve güvenilir bir sekilde sunabilmek için teknolojiyi en iyi sekilde kullaniyoruz. Yaptigimiz altyapi yatirimlariyla hem fiber ayakizimizi genisletiyor, hem de daha yüksek kapasiteleri son kullanicilarimizin hizmetine sunuyoruz. Tüketici, ev çalisani ve isletme kaynakli olarak sürekli degisen ve büyüyen internet trafigi modelleri, servis saglayici sebekelerin kapasite sinirlarini zorluyor. Operatör olarak bu durumu en iyi sekilde yönetebilmek amaciyla Ayristirilmis Uç Saha Sebeke Geçitleri kullanmayi planliyoruz. Açik kaynak ag mimarilerinin Vodafone bünyesinde kullanimlariyla birlikte daha düsük maliyetlerle daha hizli ve teknolojik servisleri müsterilerimizle bulusturabilecegiz. Bu gelisme, Türkiye’nin dijitallesme sürecine de ciddi katkilar sunacak. Yeni nesil baglanti ve dijital servisler sirketi olma hedefimiz dogrultusunda bir yandan mevcut altyapimizi gelistirirken, diger yandan da dijitallesme yolunda donanim ve yazilimin birbirinden ayrildigi uç saha ekipmanlarinin gelistirilmesini destekleyerek, donanim ve yazilim için genis bir tedarikçi yelpazesine kapi açmayi, inovasyonu hizlandirmayi ve dayanikliligi artirmayi hedefliyoruz.”

IP sebeke kapasitesi uç saha seviyesinde 100 Gbps’ye çikabilecek

Verilen bilgiye göre operatör, mobil sebekesinin en alt katmani olan uç saha seviyesinde konumlandiracagi ayristirilmis cihazlar sayesinde yüksek kapasiteleri yüksek hizlarla müsterileriyle bulusturmayi ve 5G’ye hazir bir mimari olusturmayi hedefliyor. Bu teknolojinin testlerinin tamamlanip Vodafone sebekesinde yerini almasiyla, Türkiye’nin uluslararasi veri iletimi pazarindaki kabiliyetleri artarak bölgede güçlü bir oyuncu olmasina katki saglanacak. Ayrica, yüksek kapasiteli ve düsük gecikmeli 5G hizmetlerinin saglanmasi için önemli bir kilometretasi da asilmis olacak.
Kaynak: İHA