Turizm Elçisi Korzay Mardin'i Lezzetiyle Tanitti

Dünyanin birçok yerine gerçeklestirdigi gezilerle sosyal medyada tanitim yaparak turizme destek saglayan Gül Korzay Mardin’e has mavi badem sekerini tanitti.

Turizm Elçisi Korzay Mardin'i Lezzetiyle Tanitti
Dünyanin birçok noktasina gerçeklestirdigi gezi turlariyla sosyal medyada tanitim yaparak turizm elçisi haline gelen içerik üretici Gül Korzay, Mardin’e has mavi badem sekeri ile turistlere çagrida bulundu. Korzay, "Geçen haftalarda yillardir merak ettigim Mardin’i kesfe gittim. Kadim sehir Mardin’de beni birden çok etkileyen yapi, kültür ve lezzetle karsilastim. Bunlardan en ilginç olani ise mavi bademdi. Mavi bademe hayalet seker de diyorlar. Mardin’in gastro kimligine münhasir olan bu sekerlemenin özel bir yapi metodu var. Özellikle ince hayalet diye tabir edilen çesidi çok ilgi görüyor. Badem sekerinin üzerinde bulunan mavi renk; rengini lahor agacinin kökünden aliyor. Lahor agacinin kökünden çikan bu mavi özüt renk, eskiden yara yapmasin diye bebeklerin agzina da sürülürmüs. Ebru boyalari içindeki tek bitkisel içerikli boyaymis lahor kökü boyasi. Bu boyayi Mardin’de badem sekerlemesi yapmak için kullaniyorlar ve bu badem Mardinlilerin bayramlarda vazgeçilmez ikrami oluyor” dedi.

Mardin’in tarihi yapisinin yani sira lezzetinin de önemli yer tuttugunu dile getiren Korzay, “Ayrica sekerlemelerin serpme, tarçinli-zencefilli, damla sakizli gibi çesitleri de vardi. Eger yolunuz Mardin’e düserse, o eski sokaklarinda gezerken mutlaka hayalet sekeri yemelisiniz” diye konustu.

Kaynak: İHA