UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Baskani Oguz Açiklamasi 'Türkçe, BM Uluslararasi Dili Olmali'

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Baskani Prof. Dr. Öcal Oguz, Türkçenin Birlesmis Milletler (BM) nezdinde uluslararasi dil olarak kabul edilmesi için çalismalarda bulunduklarini açikladi.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Baskani Oguz Açiklamasi 'Türkçe, BM Uluslararasi Dili Olmali'
Ingilizce, Fransizca, Arapça, Ispanyolca, Çince ve Rusçanin 1945 yilindan bu yana Birlesmis Milletler (BM) uluslararasi dilleri arasinda bulundugunu hatirlatan Prof. Dr. Oguz, “Bu dillerin disinda hangi dil varsa dünyada hepsi ulusal dildir. Türkçe de uluslararasi dillerden biri olmalidir. Eger uluslararasi dil olmuyorsaniz. Gelecekte uluslararasi toplum tarafindan konusulan bir diliniz olmayabilir. Küresellesen dünya gittikçe yerel dilleri unutuyor. Bizim dilimizin de unutulan diller arasinda olmamasi için çok konusulan diller arasinda bulunmasini saglamamiz lazim” diye konustu.

Amasya’da gerçeklesen "5. Somut Olmayan Kültürel Miras Kis Okulu" programinin açilisinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in “Dünya 5’ten büyüktür” sözünü hatirlatan Oguz, “Biz de diyoruz ki uluslararasi dil 6’dan fazladir. Bizim dilimizde gelecekte bu dillerden biri olmalidir. Türk Devletleri Teskilati’nin içinde bulundugu bir yapiyla Türk dilini UNESCO’da daha fazla konusulan bir dil haline getirmek istiyoruz” seklinde konustu.

Amasya Valisi Mustafa Masatli, Dünya Miras Geçici Listesi’ne alinan Amasya Harsena Dagi ve Pontus Kral Kaya Mezarlari’nin daimi listeye alinabilmesi için sürdürülen çalismalara degindi. Amasya Belediye Baskani Mehmet Sari ise “Amasya’mizi dünya sehri yapmamiz, dünyaya entegre etmemiz lazim. UNESCO ile tanistirmamiz lazim. Insallah hedeflerimize ulasacagiz” ifadelerini kullandi.

Büyük Amasya Oteli’ndeki programin açilisinda MHP Genel Baskan Basdanismani 25-26. dönem Osmaniye Milletvekili Prof. Dr. Ruhi Ersoy da konferans verdi.
Kaynak: İHA