Mardin'in Esek Sütü Sabunu Maldivler Yolunda

Mardin’de üretilen ve içinde barindirdigi vitamin degerleriyle yurt içinde yogun talep gören esek sütü sabununun ünü dünyaya yayildi.

Mardin'in Esek Sütü Sabunu Maldivler Yolunda
Mardin’de üretilen esek sütü sabunu; sedef, mantar, egzama ve her türlü deri hastaliklarina iyi geldigi bilinirken, günes lekesi, sivilce ve siyah akne için de en çok tercih edilenler arasinda. Esek sütü sabunu, Mardin’e gelen yerli ve yabanci turistlerinin de ilgisini çekmesiyle yogun talep görüyor. Esek sütü sabununun daha çok cilt için kullanildigini söyleyen sabuncu Necmettin Yüksel, asiri saç dökülmelerinde de kullanildigini söyledi.



Esek sütü sabununun çesitleri oldugunu belirten Yüksel, “Bunun içinde yüzde 2’ye kadar esek sütü var, asirisi zarardir. Anne sütüne en yakin süt, esek sütüdür. Biz bu sabunu fabrikada yapmiyoruz. El yapimidir ve özenle yapiyoruz. 25 kiloluk kazanlar yüzde 1,5 esek sütü ekleyip ayda bir kazan yapiyoruz. Esek sütü zor bulunan bir süttür. Köylerden ve baska sehirlerden getiriyoruz. Ayda 25-30 kilo yapip müsterilerimize sunuyoruz. Bir ara deve sütü sabunu ve keçi sütü sabunu yaptik, tuttu. ’Neden esek sütünden olmasin?’ dedik. Televizyonlarda izliyorduk. Deri hastaliklarina kanserojen olarak kullanilan bir üründür. Bu tür hastaliklar için kullanildigindan biz niye sabun yapmayalim dedik” ifadelerinde bulundu.

“Yurt disina ihraç ediyoruz”

Yaklasik 20 senedir sabun yaptiklarini aktaran Yüksel, “Alan herkes memnun. Orijinalini kullanmak lazim, piyasada sahtesi çoktur. 15-20 sene önce bu sabunu yaptigimiz zaman gelen yerli ve yabanci turistler alip kullandiklari zaman biri digerine tavsiye etti. Sabunumuz tuttu ve su an en çok sattigim sabunlardan bir tanesidir. Türkiye’nin her sehrine ve yurt disina gönderiyoruz. Kadin müsterim bir ay önce gelip sabun aldi ve beni aradi. Su an Maldivler’e ürün gönderme asamasindayim. Hemen hemen her yere gönderiyoruz. Gümrükten geçmesi için belgelerimizi hazirliyoruz. Hiçbir yere bakmasinlar, esek sütü sabunu dendigi zaman ilk akla gelecek olan sehir Mardin’dir” diye konustu.

Kaynak: İHA