Çanakkale Belediye Barinagi'nda Aç Kalan Pitbulllar Birbirini Parçaladi

Çanakkale Belediyesi Hayvan Barinagi’nda bulunan pitbull cinsi köpeklerin aç kaldigi iddiasiyla birbirini parçalamasi hayvanseverleri harekete geçirdi. Karni desilen köpegin o halleri bir hayvan sever tarafindan saniye saniye kayit altina alindi.

Çanakkale Belediye Barinagi'nda Aç Kalan Pitbulllar Birbirini Parçaladi
Çanakkale’de dün belediyenin barinagina giden Mehmet Keskin, gördükleri karsisinda soke oldu. Her hafta birkaç kez barinaga gelerek hayvanlari besleyen Keskin, pitbullarin oldugu bölüme gidince aç kalan 3 pitbullun 2 tanesini parçalayarak yedigini gördü.

Yasadigi dehset dolu anlari anlatan Mehmet Keskin, “Dün buraya bir hayvan sever olarak gelmistim. Sürekli her hafta 1-2 defa geliyorum. Hem sokaktaki hayvanlari hem de barinaktaki hayvanlari doyuruyorum. Çünkü buradaki köpekler aç. Diger hayvanlari doyurdum, sonra da pitbulllarin yanina gittim. Bir baktim ki 3 tane pitbull, bir tanesini çok kötü yemisler, boynunda tasmasi vardi. Digerine de 45 dakika içerisinde saldirmislar herhalde. Karni açik vaziyetteydi. Digeri de onlari yiyordu. O sekilde bir görüntüyle karsilastim. Derneklere müracaat ettim. Onlar da beni jandarmaya yönlendirdi. Suç duyurusunda bulundum. Dün 2 köpek ölüsü görmüstüm. Suanda arkada bir köpek ölüsü daha var onu yeni gördüm. 3 tanesi sag vaziyette olan köpek 2 tanesini yiyordu. Hayvanlara bakilmayacaksa eger, hayvan severlere devretsinler yada herkes isini düzgünce yapsin. Hayvanlar burada zayii oluyor, parça parça birbirilerini yiyorlar” dedi.

Görüntülerin sosyal medyada yayilmasinin ardindan Çanakkale Cumhuriyet Bassavciligi sorusturma baslatti. Il Jandarma Komutanligi Hayvan Durum Izleme (HAYDI) ve asayis ekipleri, hayvan barinagina gelerek gerekli incelemelerde bulundu.

Çanakkale Belediyesi Veteriner Isleri Müdürlügü’nden ise konuya iliskin yaptigi yazili açiklamada; “27 Mart 2022 tarihinde belediyemize ait sokak hayvanlari bakim ve rehabilitasyon merkezinde yasanan üzücü olaya iliskin açiklama yapma ihtiyaci duyulmustur. 5199 Sayili yasada 14 Temmuz 2021 tarihinde yapilan degisiklikle 6 köpek irki yasakli irk olarak tanimlanmis, sahiplerince kayit islemlerinin yapilabilmesi için 14 Ocak 2022 tarihine kadar süre verilmistir. Bu süre sonunda, kayit altina alinamayan ve yasada öngörülen kosullari tasimayan yasakli irklara ait köpeklerin barinaklarda tutulmasi zorunlu kilinmistir. Bu çerçevede Çanakkale Belediyesi’ne ait Sokak Hayvanlari Bakim ve Rehabilitasyon Merkezimize de gerek Merkez Ilçeden gerekse çevre belediyeler ve diger yerlesim yerlerinden yasak irk özellikleri bulunan köpekler getirilmistir. Sokak Hayvanlari Bakim ve Rehabilitasyon Merkezimizde hasta ve kisirlastirma islemine tabi tutulacak hayvanlar için özel müsahede odalarimiz bulunmaktadir. Merkezimize getirilen yasakli irklarinda kisirlastirma ve asilama islemleri yapilmis, islemleri tamamlananlarin bakimlari öncelikli olarak bireysel kafeslerde gerçeklestirilmistir. Yasakli irk köpek sayilarinin artmasi, tedavi ve diger saglik ihtiyaçlari bulunan sokak hayvanlari için de kullanilan müsahade odalarinin yeterli gelmemesi üzerine, bu hayvanlar yalnizca yasakli irklarin bulundugu bölüme alinmistir. Diger köpek irklariyla bir arada tutulmamistir. Bu bölümde de besleme, bakim ve saglik kontrolleri düzenli olarak gerçeklestirilmektedir. Yasak irklara ait bu köpekler 2 ayi askin süredir bu bölümde barinmakta olup herhangi bir sorun yasanmamistir. Su da kesinlikle bilinmelidir ki maalesef su an barinagimizda bulunan yasakli irka dahil köpekler, zamaninda para ödenerek satin alinmis, belki dövüstürülerek üzerinden para kazanilmis, kötü kosullarda saldirganlasmaya meyilli hale getirilmis, kisaca insan eliyle bu hale getirilip, yine sahipleri denilen o insanlar tarafindan kayit altina aldirmak, kisirlastirmak, yasanin getirdigi yükümlülüklerini yerine getirmeyip, sahipleri tarafindan sokaklara terk edilmis köpeklerdir. Biz Çanakkale Belediyesi olarak bu canlari da sahipsiz birakmamak adina kisirlastirma, asi, tedavi, beslenme ve barinma gibi yükümlülüklerimizi yerine getirdik, onlari aç ve açikta birakmadik. Yasakli irklara ait sokak hayvanlarinin toplanmasi, bakimi ve diger çalismalar Doga Koruma ve Milli Parklar Müdürlügünün bilgisi ve denetimi ile koordineli olarak yürütülmektedir. Dün yasanan bu üzücü olayi arastirmak amaciyla Rehabilitasyon Merkezimizde bulunan ve alani görüntüleyen güvenlik kamera kayitlarinin incelenmesine baslanmistir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA