2 Bin 948 Rakimli Nemrut Yolunda Karla Mücadele Çalismasi

BITLIS – Bitlis’te bulunan Türkiye’nin en büyük krater gölü olan ve her yil yüzlerce ziyaretçisi olan Nemrut Krater Gölü yolunda yer yer 8 metreyi bulan karda çalismalar gece gündüz devam ediyor.

2 Bin 948 Rakimli Nemrut Yolunda Karla Mücadele Çalismasi
Mart ayinda araliksiz olarak yagan ve zaman zaman insan boyunu asan karda yollari açmaya çalisan operatörler, 2 bin 948 rakimli Nemrut Krater Gölü yolunda karin yani sira tipi ve arazi sartlariyla da mücadele ediyor. Çetin kis sartlarinin hüküm sürdügü Nemrut yolunda çalismalarina devam eden karla mücadele ekipleri, dondurucu sogukla da mücadele ederek ulasima bagli magduriyetlerin önüne geçiyor.

Zaman zaman 40 saat yol açma çalismasi yaptiklarini belirten Yakup Basar, “Kisin bu yollarda çalisma yapiyoruz. Bazi zamanlarda yaklasik 19 saat bir yolu açmaya çalisiyoruz. Buralara kadar geldigimizde çok fazla sikintiyla karsilasiyoruz. Bazen bir bakiyoruz tipi gelip açtigimiz yolu kapatiyor. Bizler daha varmak istedigimiz yola varmadan tekrar yollar kapaniyor. Tekrardan sehre inmek için zorluk yasiyoruz. Su an bulundugumuz yerde 6-7 metre kar var. Zaman zaman yaklasik olarak 40 saat araliksiz olarak operatör degistirerek çalisiyoruz. Bu yil içerisinde 40 saat çalistigimiz bile oldu” seklinde konustu.

Tatvan’da Mart ayinda 7-8 metre kar kalinligini hayatinda ilk defa gördügünü belirten Mustafa Aksoy ise “Bir merak üzerine buraya geldik. Daha önce Yakup Bey 24 ve 36 saat araliksiz çalistigindan bahsediyordu. Ortalama 7-8 metre kar yüksekliginden bahsediliyordu. Biz ilk baslarda abarti diye düsünüyorduk. Israr üzerine bizler de merak edip gelip görmek istedik. Muazzam bir kar kütlesi var. Bizler misafiriz ama burada yasayan insanlarin zorluklarini tahmin edebiliyoruz” diye konustu.

Yaklasik 8 metre kar kalinliginin oldugunu ve yolu açmak için gece gündüz çalistiklarini dile getiren operatör Mehmet Ali Basar, “Yaklasik 19-20 saat burada çalisma yaptik. Bir günde hem gece hem de gündüz iki operatör ile vardiyali çalisma yaptik. Uzun çalisma sonucunda yolu açtik. Yaklasik 7- 8 metre civarinda kar kalinligi var. Kar eriyecegi zaman tehlike olusturabilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA