Doç. Dr. Adem Palabiyik Açiklamasi 'CHP, HDP'lesirken HDP Kemalist'lesiyor'

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi, Sosyal ve Kültürel Çalismalar Uygulama ve Arastirma Merkez Müdürü Doç. Dr. Adem Palabiyik, CHP’nin ve yöneticilerinin özellikle son dönemde HDP ile yakinlastigini ve HDP’nin de buna karsilik verdigini belirterek, “CHP, HDP’lesirken; HDP, Kemalist’lesiyor” dedi.

Doç. Dr. Adem Palabiyik Açiklamasi 'CHP, HDP'lesirken HDP Kemalist'lesiyor'


Doç. Dr. Adem Palabiyik, gündeme iliskin yaptigi açiklamada, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun, Cumhurbaskanligi seçimleri öncesinde seçilebilmek için HDP ile ciddi anlamda yakinlastigini söyledi.

CHP’nin artik eski gelenegi temsil etmedigini ifade eden Palabiyik, “Günümüzde Atatürk’ün partisinden hiçbir belirti kalmadi, çünkü Kemal Kiliçdaroglu, cumhurbaskanligi seçimleri için CHP’yi, HDP’nin besinci kol faaliyet alani haline getirdi. HDP, ifade etmek istediklerinin artik CHP üzerinden de ifade edebiliyor. Özellikle Kemal Kiliçdaroglu, Veli Agababa, Oguz Kaan Salici, Sezgin Tanrikulu gibi isimler, CHP’nin, HDP’lesmesinde önemli rol oynamaya basladilar. Hatta Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Baskan yardimcilari Nurullah Timur ve Kasim Ergün, dün Ankara’da CHP Genel Merkezi’ni ziyaret ederek CHP Genel Baskan Yardimcisi Oguz Kaan Salici ile bir araya geldi. Bu görüsmede ise sunlar konusuldu: ‘Kürtlerin millet olma gerçeklikleri kabul edilmeli, yasal ve anayasal güvencelere kavusturulmalidir. Kürt dili kamusal alanda resmi dil olmali. Kürtlere kendi ana dilleri ile egitim, ögretim hakki taninmalidir. Düsünce, ifade, inanç ve örgütlenme özgürlügü önündeki tüm engeller kaldirilmalidir. Kürdistan ismi üzerindeki tüm yasaklara son verilmeli, Kürdistan adli siyasi partiler, STK ve kültürel kurumlar özgürce kurulabilmeli. Tüm bu adimlar ve haklar yasal ve anayasal güvencelere kavusturulmalidir. Düsünceleri ve siyasal faaliyetleri nedeniyle hapiste olanlar bir an önce serbest birakilmali, haklarindaki davalar düsürülmelidir. Türkiye Devleti, basta BM ve AB ile olmak üzere imza attigi tüm uluslararasi anlasmalari kayitsiz sartsiz hayata geçirmeli, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Sarti, Çocuk Haklari Sözlesmesi ve diger uluslararasi anlasmalara koydugu tüm çekinceleri hemen kaldirmalidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasasi’nin 90. Maddesi uygulanmalidir’. CHP’li Salici ise bu tutumlari genel merkeze iletti” ifadelerini kullandi.

“CHP, devletin ideolojik aygiti haline getirildi”

CHP’nin, artik bir baski araci haline getirildigini sözlerine ekleyen Palabiyik, “CHP, kurulus ilkelerini tamamen terk etti ve bir baski unsurunun bir parçasi haline getirildi.

Çünkü CHP, artik bir ideolojik aygit görevi görüyor. Özellikle HDP’nin talepleri dogrultusunda hareket ederek gerektiginde Selahattin Demirtas’a, gerektigin de ise Osman Kavala’ya özgürlük isteyecek kadar ideolojik aygit olarak ön plana çikiyor. Hatta belirli zamanlarda FETÖ zihniyeti ile ilgili CHP Genel Baskan Yardimcisi Gülizar Biçer Karaca’nin; 15 Temmuz darbe girisiminin ardindan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kamudan ihraç edilen ve haklarinda kesinlesmis yargi hükmü bulunan kisilerin dosyalarinin yeniden ele alacaklarini, söz konusu kisilerin adil, esit ve bagimsiz bir yargi önünde tekrar yargilanacagini savunmasi bahsettigimiz tutumun son isareti olmustu. CHP, ülkemiz için ajanlik yapanlarin veya bu tür girisimde bulunanlarin yeniden güç elde edebilmesinin önünün açilmasinin çagrisini yapti. Yine FETÖ üyeleri de seçimde CHP çagrisi yapti. Yani CHP-HDP ve FETÖ denkleminde artik saflar netlesiyor. Her üç tarafta gerektigi dönemlerde birbirlerini açik biçimde destekliyorlar. HDP’de, CHP’nin bu destegini karsiliksiz birakmiyor ve Kürtleri geleneklerinden koparmak için elinden geleni yapiyor. Özellikle dindar ve muhafazakar Kürt ailelerin çocuklarini gençlik kollari araciligi ile ideolojiklestiriyor ve seküler bir bilinç olusturmaya çalisiyor. Ayrica, kadin modernlesmesi adi altinda aile yapilarini dinamitliyor” dedi.

Kaynak: İHA