Osmanli Sanati 'Filografi' Yozgatli Kadinlarin Ellerinde Yeniden Hayat Buluyor

Osmanli döneminin unutulmaya yüz tutmus el sanatlarindan biri olan, çivi ve bakir tel kullanilarak motiflerin ortaya çikarildigi filografi, Yozgat’ta kadinlarin ellerinde yeniden hayat buluyor.

Osmanli Sanati 'Filografi' Yozgatli Kadinlarin Ellerinde Yeniden Hayat Buluyor
Unutulmaya yüz tutmus sanatlar arasinda yer alan filografi, Yozgat Halk Egitimi Merkezinde açilan kurslarda yeniden hayat buldu. 12 kadin kursiyerin katildigi, kimi zaman ahenkli kimi zaman da uyumsuz çekiç seslerinin eksik olmadigi filografi kursunda usta ögretici Sevcan Gümüs, talimatlari dogrultusunda kursiyerler, ahsap bir zemin üzerine çakilmis çiviler arasindan telleri geçirerek, belli örgü teknikleri kullanip çesitli desenler meydana getiriyor.

Kursiyerler bir yandan sanat ögrenirken bir yandan da sosyallesip el becerilerini gelistiriyorlar ve yaptigi ürünleri satarak aile bütçelerine katki sagliyorlar. Filografi kursunda çivi çakarak tel saran kadinlar, gündelik hayatin stresini de atma firsati buluyor.

Kursiyerlerden Bahar Akdeniz 3 aydir kursa geldigini söyleyerek “Ilk geldigimde acemilik dönemini hocamin yardimi, bilgilendirmeleri ve yönlendirmeleri dogrultusunda atlattim. Su an 3. tablomu yapiyorum. Kursa gelis amacim bos zamanlarimi bir ürün ortaya çikararak degerlendirmek. Burada güzel zaman geçiriyorum, arkadaslarla yaptigimiz islerle kafamiz dagiliyor, günlük hayatin telasindan biraz olsun uzaklasabiliyoruz. Günlük birkaç saatte olsa bu sekilde çalismak hepimize iyi geliyor” dedi.

Filografi kursuna yeni basladigini söyleyen Birsen Gök ise, “Ben su an baslangiç asamasindayim ama ileri de bundan para kazanmak, aile bütçesine katki saglamakta isterim. Burada güzel vakit geçiriyoruz, arkadaslar ediniyoruz. Hem de sosyallesiyoruz. Günlük hayatin rutininden kaçiyoruz. Herkese tavsiye ederim, evde bos vakit geçirmektense burada hem hobi ediniyoruz hem evimizi güzellestiriyoruz hem de stresimizi atiyoruz. Burada iyi vakit geçiriyoruz” seklinde konustu.

Filografi sanatini çivi ile telin bulusmasi olarak adlandiran Usta ögretici Sevcan Gümüs de, “Filografi sanati Osmanli döneminden gelen bir sanattir. Unutulmaya yüz tutmus bir sanat. Bu sanat tekrar kadinlarin ellerinde canlanmaya basladi.

Kadinlar burada meslek ediniyorlar. Yaptiklari isin ilk önce egitimlerini aliyorlar daha sonra da kendilerini gelistirdikten sonra satis yapabiliyorlar. Hem bütçelerine katkilari oluyor hem de burada güzel vakit geçiriyorlar” ifadelerini kullandi.

Yozgat Halk Egitimi Merkezi Müdür Yardimcisi Mehmet Yücesoy ise il genelinde birçok alanda 220 kursun devam ettigini söyleyerek kurslara kayitli 4 bin 320 kursiyerin bulundugunu söyledi.

Kaynak: İHA