Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Dev Hizmet Ve Eserler Zincirine Tokat'ta Bir Yenisi Daha Ekliyoruz'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, yarin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açilisi yapilacak olan Yeni Tokat Havalimaninda incelemede bulundu.

Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Dev Hizmet Ve Eserler Zincirine Tokat'ta Bir Yenisi Daha Ekliyoruz'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, yarin hizmete girecek olan Tokat havalimaninda son kontrollerini yaptiktan sonra basin karsisina geçerek açiklama yapti. Tokat Havalimanini ülkeye kazandirmanin gururunu yasadiklarini belirten Karaismailoglu, “Çanakkale Zaferi’nin yil dönümü olan 18 Mart’ta açtigimiz 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun ardindan simdi de Tokat Havalimani’ni hizmete kazandirmanin mutlulugunun arifesindeyiz. AK Parti iktidari ile hayata geçen dev hizmet ve eserler zincirine Tokat’ta bir yenisi daha ekliyoruz. Yarin, Cumhurbaskanimizin da tesrifleri ile Tokat Yeni Havalimanimizi ülkemize kazandiracagiz” dedi.



"Dis hat uçus noktalari 60’tan 277’ye çikti"

Bakan Karaismailoglu, 2003 yilinda 60 olan dis hat uçus noktalarini 277’ye çikarttiklarini aktararak, “Türkiye hava sahasini uluslararasi havayolu aglari ile ördük. ’Dünyada ulasamayacagimiz yer kalmayacak’ dedik ve çok sükür bu hedefimizi de büyük oranda gerçeklestirdik. Anlasmalar ve müzakereler neticesinde, 2003 yilinda 60 olan dis hat uçus nokta sayisina 277 yeni nokta ekledik. Tüm dünyayi etkileyen Covid-19 saglik krizine ragmen havacilik sektöründe uyguladigimiz kurallar bütünüyle tüm dünyaya örnek olduk. Güvenli uçus sertifikasi, havalimanlarina giristeki kontroller, sosyal mesafe kurallari havacilik sektörümüzün ayakta kalmasini sagladi. Aldigimiz önlemler sayesinde pandemi süreci basarili bir sekilde yönetildi” diye konustu.



34 milyondan 128 milyona

Karaismailoglu, 2003 yilinda 34 milyon olan yolcu sayisinin toplamda 128 milyona yükseldiginin altini çizerek, “Uçus agimiz, 2022 yili Subat ayi sonu itibariyla 129 ülkede 337 noktaya ulasti. En büyük ve önemli havacilik yatirimimiz olan Istanbul Havalimani ile birlikte bugün ülkemiz, dünyanin en büyük küresel transit merkezlerinden biridir. 2003 yilinda 34 milyon olan toplam yolcu sayisi, 2019 yilinda yüzde 507 artis göstererek 210 milyona ulasmisti. 2021 yilinda ise pandeminin etkisinin azalmasi ile birlikte toplam yolcu sayisi 128 milyonu asti. Bu yilin Subat ayi sonunda ise toplam yolcu sayisi, geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 76 artisla 18 milyonun üstüne çikti. Uluslararasi Havalimanlari Konseyinin açikladigi veriler isiginda; Istanbul Havalimani agirladigi 36 milyondan fazla yolcu ile 2021 yilinda Avrupa’nin en yogun havalimani oldu. Istanbul’da bulunan diger havalimanimiz Sabiha Gökçen 24 milyon 991 yolcu ile Avrupa’nin en yogun 6. havalimani olurken, Antalya Havalimani da, 21 milyon 333 bin yolcu ile 9. sirada yer alarak büyük basarilara imza attilar” ifadelerini kullandi.

Istanbul’dan sonra Tokat’ta

Ulastirma ve Altyapi Bakanligina bagli Devlet Hava Meydanlari Isletmesi Genel Müdürlügünce ihale edilen havalimani, 550 milyon TL’ye mal edildi. 45 metre genisliginde 2 bin 700 metre uzunlugunda pisti bulunan havalimani son teknoloji ile donatildi. Türkiye’nin 57. havalimani olan Tokat Havalimaninda ASELSAN tarafindan üretimi yapilan yerli ve milli X-Ray cihazlari kullanildi. Istanbul Havalimaninda kullanilan aletli inis sistemi Tokat Havalimaninda da pilotlara büyük kolaylik saglayacak.

1987 yilinda insa ettirilen eski Tokat Havaalani, pist yönü ve uzunlugu nedeni ile risk tasidigi için 2017 yilinda seferlere kapatilmisti.
Kaynak: İHA