Pandemi Ve Ebeveynlerin Ilgisiz Yaklasimlari Çocuklarda Stres Ve Travma Sorunu Artirdi

Pandemi süreciyle birlikte çocuk yas gruplarinda eve kapanmayla beraber depresif duygu durumu ortaya çikti. Çocuk yas gruplari bundan kaynakli sosyal kaygi yasadigi belirlenirken, çocuklarda baslayan özgüven eksikligi, iletisim sorunu ve sosyal becerilerdeki gerileme gibi sorunlar yüzünden çocuklarin hem aileden hem de gerçek dünyadan uzaklastigi degerlendirildi.

Pandemi Ve Ebeveynlerin Ilgisiz Yaklasimlari Çocuklarda Stres Ve Travma Sorunu Artirdi
Pandemi sürecinde çocuk yas gruplarinda eve kapanma ayni zamanda teknoloji ile zaman geçirme çok fazla oldugunu söyleyen Uzman psikolog Mesut Kartal, bu yönde terapi destegi almaya gelen çocuk yas gruplari, ebeveynler ve ailece terapi destegi alanlar oldugunu dile getirdi. Çocuklarin özellikle pandemi sürecinde sosyal hayattan mahrumiyet, sosyal hayattan uzak kalmak, ev içinde geçirilen zamanin verdigi bir depresif duygu durumunun da ortaya çiktigini belirten Kartal, “Fakat ebeveynler bu durumun ciddiyetinin farkina sanirim yavas yavas varmaya basladilar. Çocuk yas gruplari bundan kaynakli sosyal kaygi yasar oldular. Evet, özgüven eksikligi, iletisim sorunu ayni zamanda sosyal becerilerdeki gerileme. Su an tüm çocuklarda görülebilir bir hale geldi” dedi.



“Ebeveynlere düsen sorumluluklar var”

Çocuklarda baslayan stres ve travmadan dolayi ebeveynler üzerinde sorumlulugun arttigini vurgulayan Psikolog Kartal, “Ebeveynlere düsen sorumluluklar var. Çocuklariyla belki de teknoloji ile geçirdikleri zamanlardan daha eglenceli ortam olusturabilirler. Ev ortami olabilir, disarda olabilir. Arkadaslariyla geçirdikleri zamanlari kontrol etme olabilir. Sosyal ortamlar olusturulabilir. Ya da ev içinde eglenceli ve sosyal ortamlar olusturulabilir. Onlari anlayabilmemiz için belki de onlarla konusmamiz gerekecek. Onlarla zaman geçirebilmemiz gerekecek. Bir çocugu anlamak istiyorsak onunla oyun oynamamiz gerekiyor. Danisanlarimin arasinda çocuk yas gruplari çok fazla oldu. Ve bunlarin içinde en çokta sosyal kaygi, teknolojik bagimlilik ayni zamanda öfke sorunu. Bu tür psikolojik rahatsizliklarin ortaya çikmasi sebebi de evet sadece pandemi süreci degil. Ayni zamanda ebeveynlerin de ilgisiz yaklasimlariydi. Çocuk yas gruplari oyun isterler. Sosyal beceriler, psikomotor beceriler kazanmak isterler. Bunu dile getiremezlerse de ebeveynlerin bunun farkina varmalari gerekiyor. Çocuk yas gruplarinda çocuklara dair ebeveynlerin hem sosyal hem psikomotor becerileri kazanabilmesi için ev ortaminda ya da disarda beraber yapilacak etkinliklere dâhil olmalarini öneriyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA