Baskan Pekmezci Üniversite Ögrencileri Ile Bir Araya Geldi

Bayburt Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, Kent ve Çevre Degerlerini Koruma Ögrenci Toplulugu tarafindan düzenlenen “Kent ve Çevre Degerleri” konulu konferansa katildi.

Baskan Pekmezci Üniversite Ögrencileri Ile Bir Araya Geldi
Konferansta yaptigi konusmada Bayburt’un Türk tarih ve kültürü açisindan önemini dile getiren Baskan Pekmezci, sehrin tarihte bazen “Ululuk Sehri” anlamina gelen Dar-ul- Celal bazen de “Yildiz Sehir” anlamina gelen Dar-ul Necat olarak isimlendirildigini söyleyerek Bayburt’un tarihi ve kültürel kimligi hakkinda bilgi verdi.

Konusmasinda Bayburt’ta belediye tarafindan yapilan yatirimlar hakkinda da bilgi veren Baskan Pekmezci, “Bir yandan tarihi dokuyu koruyup bir yandan da yesil alanlariyla parklariyla bahçeleriyle yarina umut olacak modern bir kent yapisi olusturma gayreti içerisindeyiz. Simdi sehir merkezine dogru giderken hemen orada bir Genç Osman Parkimiz var. Burasi bizim yeniden düzenledigimiz bir park. Içerisinde Selçuklu eseri mahiyetindeki bir cami ile beraber insanlarimizin o parkta dinlenebilecegi bir ortam olusturmaya gayret ettik. Yine sehre dogru yürüdügünüzde yillar önce yapilmis ve ismini Sehit Nusret olarak andigimiz bir park var. Burada Sehit Nusret Bey’den bahsetmek istiyorum. Sehit Nusret Bey ve Bogazlayan Kaymakami Kemal Bey’i bilmeniz lazim. Ikisi de kaymakamlik yaptiklari dönemde ermeni tehcirinde görev almislar. Ingilizlerin arzusuyla hatali olarak gösterilmis ve Istanbul Sultan Ahmet Meydani’nda idam edilen iki vatan evladidir. Sehit Nusret Bey 1914 yilinda Bayburt’a kaymakam olarak atanir ve 1915 yilinda ermeni tehciri için görevlendirilir. Buradaki Ermenilerin sag salim olarak Erzincan’a naklini saglar. Hatta varsa mallarini da konsey araciligi ile satarak paralarini kendilerine verir ve gönderir. Ama yillar sonra Ingilizlerin arzusuyla Alemdar Mustafa divaninda Istanbul’da defalarca mahkeme edilirler ve maalesef idamlarina karar verilerek suçsuz yere idam edilirler. Gazetelere ilan verilerek o tarihlerde 6 yasinda olan bir ermeni vatandas sahit olarak gösterilir ve maalesef Bogazlayan Kaymakami Kemal Bey ile birlikte kaymakamimiz idam edilir. Ama sunu söyleyelim Bayburtlular vefa göstermisler ve yillar önce o parkin adini Sehit Nusret koymuslar. Bizde o parki her seyiyle yeniden dizayn ederek yaptik ve Bayburtlularin hizmetine sunduk. Yine o parkin karsi tarafinda yillardan beri yapilmayan bir çalismayi gerçeklestiriyoruz. 17-18 yil önce belediye baskanligi yaptigim dönemde kamulastirdigim bir alan vardi. Su an otopark olarak kullaniliyor. Oranin yanindaki yerleri de aldik. Orada yeni bir park yapacagiz. Kafesiyle, oturma alanlariyla güzel bir alan olarak burayi da sizlerin hizmetine sunacagiz.” dedi.

Bayburt’un tarihi yapilarindan Saat Kulesi ile ilgili yapilan ve yapilacak çalismalara da deginen Baskan Pekmezci, Saat Kulesi’nin yapilis hikâyesini anlatarak “O kulenin karsisinda kale ile kulenin bütünlesmesini engelleyen binalar vardi. Çok çirkin bir görüntüdeydi. Oradaki iki binadan birinin iki katini digerinin ise bir katini kestik ve kalenin önünü açtik. Saat Kulesi’nin önünden baktiginizda kale ile kuleyi birlestirecek bir görüntü olustu. Aslinda bu sehirde geçmiste yapilan hatalari düzeltme adina bir gayretimizin ifadesidir. Çünkü bu o tarihi misyonu bir arada tutabilecek bir çalismaydi. Bunu da basarmis olduk.” diye konustu.

Sehirdeki çevresel yatirimlarla ilgilide bilgi veren Hükmü Pekmezci, Bayburt- Gümüshane Illeri Yerel Yönetimleri Kati Atik Tesisleri Yapma ve Isletme Birligi (BAY-GÜ-KAB) bünyesinde faaliyet gösteren kati atik tesisinde bulunan ve çöpten elektrik üreten enerji santralinin isleyisi hakkinda ögrencileri bilgilendirdi. Yeni Günes Enerjisi Santrali projesi hakkinda da konusan Baskan Pekmezci, “Bizim dönemimizden önceki arkadaslar 4 MW gücünde bir santral kurmustular. Arkasindan bizim dönemimizde 2 MW gücünde bir santral daha yaptik. Suanda Bayburt Belediyesi’ne ait 6 MW gücünde bir santralimiz var. Bu güçle ilerleyen zamanda Bayburt ekonomisine ve Bayburt Belediyesine büyük destek olacak bir çalismayi da yapmis olduk. Bu kirliligi önlemenin yaninda enerjiyi elde etme açisindan da önemli.” ifadelerini kullandi.

Sözlerine belediye bünyesinde faaliyet gösteren Sokak Hayvanlari Geçici Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi hakkinda bilgiler vererek devam eden Baskan Hükmü Pekmezci istihdama yönelik projelerden Yöresel Ürünler ve Tursu üretim Fabrikasindan Kavurma ve Sucuk Fabrikasina, Çoruh Nehri kenarinda yapilacak olan park projelerinden, Bamsi Beyrek Seyir Terasina, bölgesinde bir ilk olma özelligi tasiyan Kisla Çesmesi Rampasi Alttan Isitma Sisteminden yeni yapilan 5 adet semt sahasi ve onarilan semt sahalari ile sehir disina tasinan belediyeye ait konkasör tesisine birçok konu hakkinda ögrencileri bilgilendirdi.

Konferans Baskan Pekmezci’nin ögrencilerden gelen sorulari cevaplamasinin ardindan sona erdi.

Ögrencilerle bir araya gelmelerine vesile olan Bayburt Üniversitesi Kent ve Çevre Degerlerini Koruma Ögrenci Toplulugu’na tesekkür eden Baskan Pekmezci çalismalarinda basarilar diledi.
Kaynak: İHA