Batman'da Soguk Havalar Etkisini Sürdürünce Vatandaslar Kelle Paçaya Yöneldi

Batman’da havalarin soguk seyrettigi son günlerde hastaliklara karsi dirençli olmak isteyen vatandaslar, çözümü dogal sifa deposu olarak bilinen sakatat çorbalarinda buluyor.

Batman'da Soguk Havalar Etkisini Sürdürünce Vatandaslar Kelle Paçaya Yöneldi
Hastaliklar için çözümü dogal yollarda arayan vatandaslarin ilk tercihi özenle hazirlanan sakatat çorbalari oluyor. Kis aylarinin vazgeçilmezlerinden birisi olan kelle paça çorbasi ve iskembe çorbasi, birçok hastaliga karsi direnç sagliyor. Diyetisyen Kübra Akin da özellikle kelle paça çorbasinda ve kemik suyunda bulunan kalsiyum ve magnezyumun kemikler için çok faydali oldugunu dile getirdi.

"Bagisikligimiz için kelle paça çorbasi çok önemli”

Içerisindeki sarimsak, sirke ve paçanin besin degerleri göz önünde bulunduruldugunda bu çorbanin kis mevsiminde veya mevsim geçislerinde tüketilebilecegini belirten Akin, “Bagisikligimizi güçlü tutmak için tüketebiliriz. Kelle paça, kemik suyu ve paça bunlar toplum olarak fazlasiyla tükettigimiz ve sevdigimiz yemek grubu. Tabii ki faydalari bizim için çok önemli. Özellikle kelle paçada ve kemik suyunda bulunan kalsiyum ve magnezyum kemiklerimiz için çok faydali. Kemik kiriklarinda, kemik gelismelerinde çok önemli bir yer tutuyor. Yaslilarda ve çocuklarda özellikle tüketilmesi çok önemli. Bunun disinda içerigindeki kolajen sayesinde saç, tirnak, deri için çok ciddi bir fayda saglamakta. Ayrica mevsim olarak hala kis mevsiminden çikamadik. Bagisikligimiz için de kelle paça çorbasi çok önemli” dedi.



“Diyet yapanlar kelle paçanin yanina salata tüketmeliler”

Kelle paça çorbalarinin kalori degerlerinin çok fazla oldugunu söyleyen ve özellikle diyet yapanlarin kelle paça çorbasini tüketirken yaninda salata ve çig sebze tüketimine dikkat etmeleri gerektigini vurgulayan Akin, “Kalori olarak fazla kalori içerdigi için diyet yapanlar özellikle dikkat etmeliler. Çok sik tercih etmemeliler. Ya da kelle paça çorbasi tüketirken yaninda ekmek ya da baska bir sey tüketmemeliler. Yanina çig sebze salata tercih edebiliriz” diye konustu.

Batman’da restoran isleten kelle paça ustasi Seyithan Altun ise son zamanlarda havalarin sogumasiyla beraber kelle paça çorbasina ragbetin arttigini dile getirdi. Altun, “Kelle paça çorbasi genellikle soguk havalarda gider. Son zamanlarda havalarin sogumasiyla beraber paçaya ragbet artti. Saglik açisindan paça iyidir. Doktorlar da tavsiye ediyor. Soguk alginligi olsun, grip olsun, kemiklerde kirik çikik mesela bunlar için de doktorlar paça öneriyor. Onun için millet ragbet gösteriyor paçaya” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA