Vali Soytürk Açiklamasi 'Oylum Höyük'te Yapilan Kazilarda 4500 Yillik Zeytin Çekirdegi Bulduk'

Kilis’te Ipekyolu Kalkinma Ajansi’nin (IKA) destegiyle “Topraktan Sofraya Kilis Gastronomi Turizmi” konulu panel düzenlendi. Kilis Valisi Recep Soytürk, "Göbeklitepe gibi bizde de Oylum Höyük var. Orada yapilan kazilarda 4500 yillik zeytin çekirdegi bulduk. 9 bin yillik baska mataralarimiz da var" dedi.

Vali Soytürk Açiklamasi 'Oylum Höyük'te Yapilan Kazilarda 4500 Yillik Zeytin Çekirdegi Bulduk'
"Kilis Gastronomi Profesyonelleri" adli program kapsaminda kente gelen Gastronomi Turizmi Gelistirme ve Uygulama Uzmani Ferah Güneri Bircan, Agirlama ve Konaklama Yönetim ve Yatirim Danismani Osman Rifat Serim, Sef-Yazar-TV Programcisi-Isletmeci Yunus Emre Akkor, Sef-Yazar-TV Programcisi-Gastronomi Okulu, is adami Eyüp Kemal Sevinç Özer, Turizm Projeleri Gelistirme Uzmani Kazim Gürkan, Gastronomi Yazari ve Iletisim Uzmani Zeynep Kakinç, Akademisyen-Gastronomi Projeleri Yazari Sultan Kübra Yüzüncüyil, Yemek Kültürü Arastirmacisi ve Yazari Nilhan Aras ile beraberindekiler Kilis’e geldi. Kilis Valisi Recep Soytürk ve Belediye Baskani Servet Ramazan ile bir araya gelen heyet, kentte bir gezi düzenledikten sonra 7 Aralik Üniversitesi’nde "Topraktan Sofraya Kilis Gastronomi Turizmi” konulu panele katildi.

Vali Soytürk yaptigi konusmada, Kilis’te göreve baslayali 3.5 yil oldugunu ifade ederek, “Ilk göreve basladigimda Kilis zeytinyagiyla ilgili neler yapabiliriz diye bir arastirma içerisine girdik. Isin uzmanlarindan destek alarak çalismalara basladik. Meyvesini de aliyoruz. Yüzde 30 oraninda soguk sikim yapan sayisi artti, kurallara uyanlarin sayisi artti. 3 yildir sehir olarak hep beraber çalisiyoruz. Yeni bir haber aldik. Zeytinyagi yarismasinda Dubai’de bir firmamiz altin madalya aldi. Bu sunu gösteriyor, bizim müthis bir potansiyelimiz var. Göbeklitepe gibi bizde de Oylum Höyük var. Orada yapilan kazilarda 4500 yillik zeytin çekirdegi bulduk. 9 bin yillik baska mataralarimiz da var. Belki kat kat asagiya inildigi zaman daha farkli noktalara gelecek, bununla da ilgili çalismalarimiz var. Bakanlik yillik çalisma planina koydu. Oylum Höyük’ün daha taninir hale gelmesi için çalismalarimiz var” dedi.

Panele ayrica 7 Aralik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Dogan Karacoskun ile ögrenciler de katildi.

Kaynak: İHA