Elevli Açiklamasi 'Kirsalda Kesilen Denetimsiz Etler Saglik Riskleri Doguruyor'

Giresun’un Espiye Ilçe Belediyesi Veteriner Isleri Müdürü Kubilay Elevli, kirsalda kesilen hayvan eti alimi konusunda ciddi uyarida bulunarak, kaçak et olmalarinin yani sira saglik riski tasidigina dikkat çekti.

Elevli Açiklamasi 'Kirsalda Kesilen Denetimsiz Etler Saglik Riskleri Doguruyor'
Giresun’da kirsal alanda et kesimlerinin arttigini belirten Espiye Belediyesi Veteriner Isleri Müdürü Kubilay Elevli, “Kirsalda et kesimlerinin artmasindan daha çok ruhsatli ve veteriner hekim kontrolündeki belediye mezbahaneleri yerine vatandaslar köylerinde, kirsal merkezi pazar yerlerinde et kesmeye basladi.

Bu kesimleri de sosyal medya üzerinden paylasarak pazarlama yöntemine de gidildi. Bunlar kaçak kesim olmasinin yani sira hayvanlardan insanlara geçen zoonotik sigir tüberküloz hastalik riskini tasidigi gibi hijyen kontrolü olmadan da kesilmektedir. Ayrica hayvanlara uygulanan bir takim ilaç tedavilerinin ardindan yasal bekleme süreleri dikkate alinmadan kesilenler oluyor ve bu durum da insan sagligi açisinda oldukça zararli. Buna ragmen maalesef sosyal medya üzerinde görüyoruz ki çok fazla kirsalda hayvan kesimi artmis durumda. Bunu da hiç bir endise kaygi duymadan sosyal medya da paylasip siparis toplayabiliyorlar. Bizim tavsiyemiz nerede nasil kesildigi belli olmadan ucuz diye et almak saglik riski tasiyabilmektedir. Sosyal medyada bu paylasimlari ihbar kabul edilerek gereken mevzuatlar uygulanmalidir” dedi.

Kaynak: İHA