2'Inci Uluslararasi Biyoloji Ve Saglik Bilimleri Kongresi

II. Uluslararasi Biyoloji ve Saglik Bilimleri Kongresi telekonferans ile gerçeklestirildi.

2'Inci Uluslararasi Biyoloji Ve Saglik Bilimleri Kongresi
Ardahan’in Hanak ilçesinde birçok çiftçi egitim programlari düzenleyen Doç. Dr. Ulas Acaröz, uluslararasi kongre etkinlikleri kapsaminda Tek saglik konseptli 2. Uluslararasi Biyoloji ve Saglik Bilimleri Kongresi’ne baskanlik etti

II: Uluslararasi Biyoloji ve Saglik Bilimleri Kongresi (International Congress on Biological and Health Sciences) (ICBH), Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Veteriner Fakültesi, Veteriner Hekimlik ve Halk Sagligi Dernegi (VEHADER), Zafer Teknopark ve AKÜ Teknoloji Transfer Ofisi destekleriyle 24-27 Subat tarihleri arasinda 4 gün süreyle çevrim içi olarak iki salonda gerçeklestirildi.

Ulusal ve uluslararasi düzeydeki 14 akademik derginin destek verdigi ve 4 gün süren kongrenin bilim kurulunu 100’den fazla üniversiteden 300’e yakin bilim insani olusturdu. Kongreye Almanya, Ispanya, Kuzey Makedonya, Endonezya, Iran, Cezayir, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Romanya, Hindistan ve Türkiye’den olusan 11 farkli ülkeden, alanlarinda uzman, dünyaca taninmis 23 davetli konusmaci katildi.

Kongre Organizasyon Komitesi Baskani, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi ögretim üyesi Doç. Dr. Ulas Acaröz’ün sunus konusmasi ile basladi.

Acaröz konusmasinda tek sagligin önemine vurgu yaptiktan sonra kongreye 50 ülkeye ulasan katilimdan duyduklari mutlulugu ifade ederek kongrenin bu asamaya gelmesindeki destekleri için Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakas’a ve Veteriner Fakültesi Dekani Prof. Dr. Turan Civelek’e tesekkür etti. Akabinde AKÜ Veteriner Fakültesi Dekani Prof. Dr. Turan Civelel, TAGEM Genel Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Ilhan Aydin, Çin Tarim Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Kui ZHU, Kirgizistan - Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Arnavutluk-Tiran Tarim Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Erinda Lika, Belarus - Vitebsk Devlet Veteriner Akademisi Rektörü Prof. Dr. Haurichenka Mikalai Ivanavich adina Belarus Birlesmis Milletler Gida Tarim Ofisi (FAO) Temsilcisi Dr. Dmitry Morozov, Sirnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Pakistan - Lahore Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talat Naseer Pasha’nin açilis konusmalari ile devam edildi. Açilis konusmalarinda gerek covid-19 pandemisi gerekse karsilasilan saglik riskleri nedeniyle multidisipliner çalismanin giderek önem kazandigi, asi üretim çalismalari konusunda tek saglik yaklasiminin hayvan, insan ve çevre sagligi konularinda çalisan meslek profesyonellerini bir araya getirdigi, ülkelerin ve mesleklerin bilgi paylasimina her zamankinden daha çok muhtaç oldugu ifade edildi. Kongrenin farkli ülke ve alanlarda arastirmacilar ile profesyonelleri bir araya getirecegi vurgulandi.

400’den fazla bilimsel bildirinin sunuldugu II. Uluslararasi Biyoloji ve Saglik Bilimleri Kongresinde oldukça genis bir bilimsel katilim gerçeklesti. “Tek saglik” ve “Saglik Bilimleri” ile ilgili konularin ele alindigi kongrede, disiplinlerarasi yaklasimlarin faydalarina odaklanildigini belirtildi. Kongreye Veteriner Hekimligi, Beseri Hekimlik, Dis Hekimligi, Eczacilik, Hemsirelik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Gida ve Çevre Bilimleri alanlarindan katilim saglandi. Kongre’nin kapanis törenine tek saglik alanindaki farkli meslek gruplardan akademisyenlerin yogun katilimi ile tamamlandi. Kapanis töreninde, tek tip konseptinin her geçen gün önem kazandigi dünyamizda farkli disiplinlerin bir araya gelerek olusturdugu sinerjinin çevreye, insan sagligina ve hayvan sagligina olumlu katkilari artarak devam edecegine deginildi.
Kaynak: İHA