Artvin'in Dereiçi Köyünde Çikan Yanginin Üzerinden Tam Bir Yil Geçti

Artvin’in Yusufeli ilçesine bagli Dereiçi köyünde 17 Mart 2021’de çikan büyük yanginin üzerinden 1 yil geçti. Evleri zarar gören afetzedeler için yapilan konutlarda sona gelinse de bölge halki o anlari hatirlamak bile istemiyor.

Artvin'in Dereiçi Köyünde Çikan Yanginin Üzerinden Tam Bir Yil Geçti
Artvin’in Yusufeli ilçesi 170 haneli Dereiçi köyünde 17 Mart 2021 tarihinde yangin meydana gelmis, çogunlugu ahsap olan 42 ev, 64 ahir ve samanlik rüzgar etkisiyle yanarak kullanilmaz hale gelmisti. Yangin felaketinin birinci yilinda bölge halki yanan evlerinin yerine yapilan konutlarin hizla ilerlemesine sevinirken, alevlere teslim ettikleri evlerini, ahirlarini ve hayvanlarini unutamiyor.

Çevre ve Sehircilik Bakanliginca Dereiçi köyünde yanan alanlar kentsel dönüsüm alani ilan ederken, Içisleri Bakanligi ise yanan alan için afet bölgesi karari almisti. Evi yanan ve zarar görenler vatandaslara yanginin hemen ardindan esya, kira ve nakit yardimi yapilirken, yanan evlerin yerine ise Afet Konutlari insaati baslamisti.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Toplu Konut Idaresi Baskanligi Dereiçi köyünde 7 blok seklinde 96 metrekareden olusan 42 konut insa ederken, evlerden ayri bir bölgede ise 64 ahir ve samanligin yapiminda sona gelindi.

“O günü hiç hatirlamak istemiyorum”

Yanginin üzerinden 1 yil geçtigini ve dünmüs gibi halen gözünü önünden gitmedigini ifade eden Dereiçi Köyü Muhtari Sabri Duman, “O günü hiç hatirlamak istemiyorum. Allah kimseye yasatmasin kimseyi çaresiz birakmasin çok zor” dedi.

"Evleri yanan vatandaslar büyük tereddüt içindeydi. Sonuçta bir çogunun oturdugu ev yanmisti" diyen muhtar Duman "Simdi binalarin çiktigini gördüler mutlular. Kayiplarimiz geri gelmez ama hayatta bunlar var, yasaniyor. Allah devletimizi basimizdan eksik etmesin. Bu günlere geldik insallah bu yaz vatandaslarimiza kuralarini çekerek evlerini teslim etmeyi düsünüyoruz. Vatandaslar oldukça heyecanli hemen hemen her gün bir aile gelip evleri geziyor. Memnuniyetini dile getiriyorlar" ifadelerini kullandi.

“Ne böyle yangin gördüm ne de böyle yardim”

Yanginda evi yanan 73 yasindaki Recep Tasçi ise “O gün evindeydim. Telefonla arkadasim aradi ’yangin var’ dedi.

Çiktim ki yangin kapimiza kadar gelmis. Bacaklari hasta esimi disari çikarttim. Sonra evimizi yanarken izledik.

73 yasindayim ne böyle bir yangin gördüm nede böyle bir yardim. O gün hiç unutmayacagiz ama yapilan yardimlari da unutmayacagiz. Emegi geçen herkese tesekkürlerimi sunuyorum. Allah kimseye böyle aci yasatmasin” seklinde konustu.

Kaynak: İHA