Almus Barajinda Sevindiren Gelisme

Tokat’ta elektrik üretimi ve tarimsal sulama amaciyla kullanilan Almus Baraji’nin su seviyesi yüzde 20’ye yükseldi.

Almus Barajinda Sevindiren Gelisme
Almus ilçesindeki barajda yasanan kuraklik endiseye neden olurken, son haftalarda düsük su seviyesinin artmasi sevinçle karsilandi. Balikçiligin yani sira manzarasi ile ilçeye deger katan baraj gölünde yüzde 10’a gerileyen su seviyesi, yüzde 20’ye yükseldi. Barajdaki su seviyesinde ortalama günlük olarak 1 puan artis yasandigi kaydedildi. Su seviyesinin kar yagislari ve nisan yagmurlari ile birlikte eski seviyesine gelmesi bekleniyor.

“Çiftçimiz endise etmesin, yagislar iyi gidiyor”

Tokat Ziraat Odasi Baskani Ahmet Dökülen, barajda su seviyesindeki düsüsün tarimsal sulama ve son aylardaki elektrik üretimindeki artistan kaynaklandigini belirterek, “Çiftçimiz endise etmesin, yagislar iyi gidiyor. Bu sene sulamada sikinti yasamayacagimiz, tarima sikinti olmayacagi kanaatindeyim. Kimsenin endisesi olmasin, sulamada sikintimiz olmaz. Almus Barajimiz bereketlidir. Bu sene barajimizda sulama birliklerinin kullanacagi su, ihtiyacimizi giderecek ölçüde. Su anda barajda su seviyesi yüzde 20 oraninda. Barajimizin etrafinda ormanlarimiz var. Kar daha erimedi. Eriyecek olan karla birlikte bu seviye yükselecektir” dedi.



“Gereksiz bir panik havasi olusturuluyor”

Tokat Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ali Çelik ise, son dönemlerde kamuoyunda Almus Baraji’nda su rezerviyle ilgili bir takim spekülasyonlar yasandigini ifade ederek, “Bunlarin kismen dogruluk payi olmakla beraber, ben biraz da böyle gereksiz bir panik havasi olusturuldugunu düsünüyorum. Yetkililerle görüstügümüzde barajdaki su rezervinin bahsedildigi gibi çok sikintili olmadigi, bu sene yagislarla beraber barajdaki doluluk oraninin istenilen seviyede olmasa da ovalarimizi sulayacak sekilde oldugu ifade edildi” diye konustu.



“Ülkemizin hem elektrik enerjisine hem de tarimsal sulamaya ihtiyaci var”

Baskan Çelik, barajda elektrik üretiminin kontrollü bir sekilde yapildigini belirterek, “Ülkemizin enerjiye, ayni zamanda tarimsal alanlarda üretim yapmaya ve tarimsal alanlarin sulanmasina da ihtiyaci var. Her ikisi de bilimsel bir sekilde ilgili kurumlarca degerlendiriliyor. Ona göre barajin rezervi ve elektrik üretimi olusturulmaya çalisiliyor. Ben bu anlamda kamuoyundaki bir takim spekülasyonlara olusturulmak istenen panik havasina çok fazla itimat edilmemesi gerektigini düsünüyorum. Biz de yakindan takip ediyoruz konuyu. Dedigim gibi kontrollü bir sekilde üretim yapiliyor. Doluluk orani sürekli takip ediliyor. Bu anlamda ben önümüzdeki süreçte ovalarin sulanmasiyla alakali bir sikinti, bir sorun olacagini düsünmüyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA