Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Mardin'e Gelisinin 106. Yili Kutlandi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Mardin’e gelisinin 106. yili düzenlenen törenle kutlandi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Mardin'e Gelisinin 106. Yili Kutlandi
Mardin Hükümet Konagi’nda düzenlenen tören, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile basladi.

Törende Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mahmut Demirtas ile Tugay Komutani Tuggeneral Burhan Aktas Atatürk Aniti’na çelenk birakti. Günün anlam ve önemini belirten bir konusma yapan Mardin Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyati Ögretmeni Mustafa Yildiz, Mardinlilerin bir gece önce aralarinda “Albay” olarak gördükleri Gazi Mustafa Kemal’i ertesi gün "General’’ apoletleriyle Mustafa Kemal Pasa olarak selamladiklarini belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün general oldugunun müjdesini Mardin’de aldigini animsatan Yildiz, “2. Ordu Komutanligi’na vekalet ettigi günlerde Hicaz cephesi kuvvet komutanligina atandiginda beraberinde genis bir heyetle Mardin’e gelmistir. Mardinliler Atatürk’ü coskulu bir törenle karsilamislar, o gün sehrin Belediye Reisi Hidir Çelebi’nin evinde Mardin’in ileri gelenleriyle birlikte büyük önder konuk olmustur. Ecdatlarinin ruhunu, Kuvay-i Milliye ruhunu 15 Temmuzlara tasimayi görev edinmis, bundan onur duymus bir sehir Mardin. Bizler Türkiye’yi muasir medeniyetler seviyesine ulastirmayi görev ve sorumluluk bilen gençler olarak, bize emanet ettigin Cumhuriyetimizin temel degerlerini koruyacak, ülkenin birlik ve beraberligi ile milli ve ahlaki degerlerimize yönelik tüm tehditleri bilgimizle, cesaretimizle, yüregimizle, canimizla ve kanimizla koruyacagimiza huzurunuzda söz veriyoruz” dedi.

Tören, Mardin Anadolu Lisesi ögrencisi Sakin Erdem Yücesoy’un “O Kahraman” adli siiri okumasinin ardindan sona erdi. Programa Vali Mahmut Demirtas, Tugay Komutani Tuggeneral Burhan Aktas, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Coskun Sel, Mardin Cumhuriyet Bassavcisi Dr. Aydin Turhan, vali yardimcilari, Il Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, kamu kurum müdürleri, gaziler, siyasi parti ve STK temsilcileri, ögrenciler ile vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA