Blogger Korzay, Mardin'de 24 Saat Içinde 7 Tarihi Mekani Tanitti

Dünyanin birçok yerine gerçeklestirdigi gezilerle sosyal medyada tanitim yaparak turizme destek saglayan Gül Korzay, Mardin’de 24 saat içinde 7 tarihi yeri gezip tanitti.

Blogger Korzay, Mardin'de 24 Saat Içinde 7 Tarihi Mekani Tanitti
Dünyanin bir çok noktasina gerçeklestirdigi gezi turlariyla sosyal medyada tanitip ve turizmin bas danismani haline gelen blogger Gül Korzay, bu kez Mardin’de 24 saat içinde 7 tarihi noktayi tanitti. Korzay’in Mardin’de 24 saate 7 farkli nokta basligiyla paylastigi görüntüler sosyal medyada büyük ilgi gördü.

“Tarihe yolculuk”

Mardin’de gezdigi yerleri tek tek tanitan Gül Korzay, tarihe yolculuk ettigini kaydetti.

Korzay, “Mardin Ulu Camii, Anadolu’nun en eski Ulu Camiilerinden biri ve gerçekten görülmeye deger bir mimarisi var. Mardin’in en eski camisi olma özelligini tasiyan Ulu Caminin yapi stili daha sonra Mardin mimarisinde gelenek haline gelmis. Mardin için duydugum su cümle beni çok etkilemisti, ne anlama geldigini ancak buraya gelince anladim. ‘Gündüzü seyranlik gecesi gerdanlik’ derlerdi Mardin için. Çok dogruymus. Özellikle aksam saatleri Mardin Kalesine bakildiginda, adeta bir kadinin boynunda duran incilere, pirlantalara benziyor. Muhtesem bir görüntü karsisinda büyülenmemek elde degil. Eski Mardin’de kesfettigim bu iki muhtesem yerden sonra rotami Midyat’a dogru çevirdim. Midyat’ta sonlanacak rotamin ilk duragi Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastiri. Milattan önce 5. yüzyilda insa edilen manastir, muhtesem güzelligi ile günümüze kadar gelmis. 640 yil boyunca Süryani ve Ortodokslarin merkezi olmus. Içinde biri 400, biri 500 yillik iki kürsü bulunmakta. Ve bu kürsüler gerçek cevizden ve fildisi islemeleri ile gerçek bir sanat eserleri. Bu kürsülerin günümüze kadar gelmesi ve hala kullaniliyor olmasi beni çok büyüledi. Siradaki duragim Dara’da, 400 yillik insan kemiklerinin bulundugu bir toplu mezar ile karsilastim. Gördüklerim karsisinda saskinligimi ve harabenin görsel güzelligi karsisinda bölgeye hayran kaldim. Yolunuz bu taraflara düserse mutlaka görülmesi gereken, görsel sölen tadinda bir yapi. Dara Antik kentinin içindeki zindanlar bu gezide en çok etkilendigim yer oldu. Bir dönem su deposu olarak a kullanilan bu zindan, Antik Kentin en görülesi noktasi. Daha sonra Midyat’ta, dünyanin ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastiri Mor Gabriel Manastiri. Burasi da yine Mardin’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasinda. Tarihi ve hikayesi beni çok etkiledi. Son duragim, Midyat Konuk Evi. Dizilerde mekan olarak kullanilmasiyla da bilinir. Üç katli bu muhtesem konaktan tüm Midyat görülüyor. En üst kattaki damdan gördügüm manzara karsisinda büyülendigimi söylesem abartmis sayilmam. Midyat’a giden herkesin görmesi gereken bir manzara. Yapilacaklar listenize mutlaka eklemelisiniz” dedi.

Kaynak: İHA