Hazine Ve Maliye Bakani Nebati, Ingiltere'de Bankaci Ve Yatirimcilarla Bir Araya Geldi

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Ingiltere’nin baskenti Londra’da bankaci ve yatirimcilarla bir araya gelerek, Türkiye ekonomi modelini anlatti.

Hazine Ve Maliye Bakani Nebati, Ingiltere'de Bankaci Ve Yatirimcilarla Bir Araya Geldi
Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati 7-8 Subat 2022 tarihlerinde Londra’da bankaci ve yatirimcilarla bir araya geldi. Londra’daki görüsmelerin ardindan açiklama yapan Bakan Nebati, iki gün boyunca yogun ve keyifli toplantilar yaptiklarini ifade ederek, “18 varlik yönetim sirketi, 19 uluslararasi kalkinma ve yatirim bankasi ile 10’dan fazla özel sermaye, altyapi ve girisim sermayesi fonu ve teknoloji sirketi katilim sagladi ve toplam 100’e yakin üst düzey yönetici ile görüsmeler gerçeklestirildi” dedi.

Bazi görüsmelerin özel görüsmeler seklinde oldugunu ifade eden Nebati, iki görüsmenin ise oldukça genis katilimli gerçeklestirildigini belirtti.

Nebati, “Açikçasi burada bulunan katilimcilarin tamami Türkiye modelini merak ediyorlardi. Salgin döneminde iki yil boyunca Türkiye’nin 2020 yilinda dünyayla tamamen ayrisarak pozitif yönde büyümesini, 2021 yilinda yine ayni sekilde dünya tek haneli büyürken, çift haneli büyümesinin sebeplerini çok açik ve net sekilde sordular” dedi.

Katilimcilarin, makroekonomik göstergelerin Türkiye’ye sagladigi katkilarin hangi yöntemlerle belirlendigini ve özellikle de yeni ekonomi modelini Türkiye’ye kazandirdigi yol haritasinin hangi asamalardan geçecegini merak ettiklerini belirten Nebati, “Londra’da bulunan az önce ifade ettigim tüm yatirimcilarin en üst düzey seviyelerinden seffaf bir sekilde sorulari aldik seffaf bir sekilde de cevaplandirmaya gayret ettik. Dolayisiyla da bu salonda soru sorup da cevabini almayan hiç kimse kalmadi. Çok net ifadelerle Türkiye ekonomi modelini ifade ettik” dedi.

Kur korumali mevduat hesabi sistemine deginen Nebati, “Özellikle kur korumali mevduat hesabi ile ilgili bir basari hikayesinin yazildigini onlar da farkina vardilar. Kur korumali mevduat hesaplarinin gelisimi, dövizin toplam pay içerisindeki agirliginin her geçen gün artiyor olmasi, Merkez Bankasinin bu anlamda güçlenmesi ve kurun yil boyunca bu sekilde gidecegine olan inançlari bu toplantilarin en önemli ayaklarindan birisi oldu” dedi.

Türkiye’nin son iki yildaki göstermis oldugu basarili performansin yatirimcilarin ilgisini çektigini ifade eden Nebati, “Türkiye’de yapacaklari her türlü yatirimin dogrudan ya da dolayli bir sekilde ülkemize katki saglayacagini ve kendilerinin de karlarini maksimize etme noktasinda her türlü firsati bu dönemde yakalayacaklarini ifade ettiler" dedi.

Enflasyona deginen Bakan Nebati, “Haziran 2023 seçimlerine tek haneli olarak girecegimizi makul bir gerekçe ile izah ettik. Özellikle de 2023 yilinda Türkiye’nin kendi gazinin ilk defa vanasini açiyor olmasi, ilk elektrikli aracinin piyasaya giriyor olmasi ve nükleer santralinin ilk ünitesinin açiliyor olmasini da gayet memnuniyetle karsiladilar. Özellikle de ihracat rakamlarindaki yüksek artisin geçen yil gerçeklesmis olmasi ve bu trendin bu yilda devam ediyor oldugunu görmeleri yatirimcilari oldukça memnun etti” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA