BAIB Baskani Çavusoglu Açiklamasi 'Isparta'da 500 Milyon Dolar Rakamini Görmek Istiyoruz''

Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi (BAIB) Baskani Ümit Mirza Çavusoglu ve Yönetim Kurulunun katilimiyla Isparta’da ’2022 Yili Ocak Ayi Ihracat Rakamlari’ basin toplantisi gerçeklestirildi.

BAIB Baskani Çavusoglu Açiklamasi 'Isparta'da 500 Milyon Dolar Rakamini Görmek Istiyoruz''
Toplantida konusan BAIB Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, "2022 Ocak ayinda 200 milyon 906 bin dolarlik bir ihracat gerçeklestirdik, geçen yilin ayni dönemine kiyasladigimizda maalesef çok minikte olsa bir düsüs yasadik. Bu bizi üzdü ancak bölgemizdeki kis sartlari, ihracata giden ürünlerimizin birçogu iklimsel degisiklikler dolayisiyla ve piyasada yasanan döviz hareketleri kaynakli bir miktar düsüs oldu belki daha fazla bir düsüs gerçeklesebilirdi fakat ihracatçilarimizin yogun çabasiyla hemen hemen ayni sekilde kapatmayi basardik. Bu aradaki düsüs farkini ise insallah önümüzdeki aylarda kapatmayi hedefliyoruz. Bölgemizde yapilan ihracatlarda, ilk sirada meyve ve sebze sektörü ikinci sirada maden sektörü, üçüncü sirada ise agaç mamulleri ve orman ürünleri yer aliyor. Meyve sebze ve maden sektörü bölge ihracatimizin yaklasik yüzde 50’lik kismini olusturmakta 26 tane sektörümüz var bunlar iyi ivmelerle artislarina devam ediyorlar’’ dedi.

Toplantiya, BAIB Yönetim Kurulu Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, ITSO Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Tutar, Meclis Baskani BABIB Yönetim Kurulu Üyesi Osman Sahlan, Mustafa Küçükyaman ve yönetim kurulu üyeleri katildi.



"Isparta’da 2021 yilinda 440 milyon dolarlik ihracat gerçeklesti’’

Isparta’nin ihracat rakamlari ve is sektörleri hakkinda bilgi veren Mirza Çavusoglu, "Isparta’da 2021 yilinda yaklasik 440 milyon dolarlik bir ihracat gerçeklesti. Bölgemiz genelinde yapilan 2 milyar 538 milyon dolarlik ihracatin 440 milyon dolarlik kismini Isparta’dan yapmamiz çok sevindirici oldu. Yillar itibari ile baktigimizda 2015 yilinda 200 milyon dolarlik yapan Isparta, yaklasik 6 yillik bir sürede yüzde yüz yirmi bir artisla 440 milyon dolarlik bir rakama ulasti. Bu gerçekten gurur verici ancak bu bizler için yeterli degil bu rakamlari daha da arttirmak için kisa sürede 500 milyon dolar rakamini görmek istiyoruz. Isparta denilince aklimiza çok sektör geliyor bunlarin basinda gülden tutun kirazindan elmasina mermerinden agaç orman ürünlerine kadar birçok sektör gayet ön plana çikmis durumda’’ seklinde konustu.



"Isparta 2021 yilinda 112 ülkeye ihracat gerçeklestirdi’’

Isparta’nin ihracat gerçeklestirdigi ülkeler ve ihraç edilen ürünler hakkinda bilgi veren Mirza Çavusoglu, "Isparta iline baktigimizda 2021 yilinda 112 ülkeye ihracat gerçeklestirildi yaklasik 60 milyon dolarla Özbekistan ilk sirada, ikinci sirada Amerika Birlesik Devletleri, üçüncü sirada ise Almanya geliyor. Ürün bazinda baktigimizda ise tarim ve ormancilikta kullanilan makine, aksam ve parçalarinin ilk sirada oldugunu görüyoruz. Aslinda bakarsaniz çok ilginç ve çok sevindirici, yaklasik 50 milyon dolarlik bir ihracatimiz söz konusu. Bunlari ikinci sirada kiraz, üçüncü sirada ise mermer takip ediyor. 2022 yilinin Ocak ayina baktigimizda ilk ay Isparta’da 37 milyon dolarlik bir ihracat gerçeklesmis durumda. 102 ihracatçimiz 69 ülkeye ihracat gerçeklestirdi. Yine 5,2 milyon dolar ihracatla Özbekistan ilk sirayi korumus oldu’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA