35 Santimetreye Kadar Zor Gören Genç Kiz, Beyin Cerrahligi Hayalini Kaybetmemek Için Yardim Bekliyor

Diyarbakir’da yasayan 14 yasindaki Hüsna Ekin, dogustan görme islevi zayif olmasi ve son zamanlarda gözlerindeki oynama nedeniyle derslerine odaklanamiyor. Tip okuyup beyin cerrahi hayalini kaybetmek istemeyen Hüsna, yetkililerden yardim bekliyor.

35 Santimetreye Kadar Zor Gören Genç Kiz, Beyin Cerrahligi Hayalini Kaybetmemek Için Yardim Bekliyor
Liselere Geçis Sinavinda (LGS), 427 puanla Diyarbakir Vali Aydin Arslan Fen Lisesine yerlesen 9. sinif ögrencisi Hüsna Ekin, dogustan gözlerinde problem yasiyor. Ailesi tarafindan defalarca hastanelere götürülen Hüsna’nin, maddi ve tibbi imkansizliklar nedeniyle gözlerindeki oynamalar durdurulamadi. Yazili sinavlarinda ögretmenleri tarafindan büyük punto ile sorulari hazirlanan Hüsna, denemelerde ayni imkana sahip olamiyor. Kitap okurken, deneme çözerken 35 santimetreye kadar anca görebilen Hüsna, tip okuyup beyin cerrahi olma hayalini kaybetmek istemedigini, küçük kardesinin de ayni durumda oldugunu ve çektikleri sikintilardan kurtulmak için yetkililere yardim çagrisinda bulundu.

Hala bir çözüm bulunamadigini belirten Hüsna Ekin, “Doktorlar, teknolojinin ilerlemesini bekliyoruz dediler. Fakat ailemin bunu karsilayamayacagini düsünüyorum. Okula gidiyorum, birçok problem yasiyorum. Derslerimde çok zorlaniyorum, tahtayi göremedigim için not tutamiyorum. Eve geçtigimde ders çalismaya çalisiyorum fakat çok zorlaniyorum. Arkadaslarim sürekli benden bir adim önde basliyor. Sorularimi çözerken basimi çok egiyorum, bunu ögretmenlerim de fark etti. Ögretmenlerim de yardimci olmaya çalisiyor fakat onlarin yapabilecegi bir durum yok. En fazla 75 santim gibi bir mesafe görüyorum. Insanlarin yüzlerini de uzaktan seçemiyorum. Yazilari okuyamiyorum, gözümü yaklastirmadigim sürece kitaplarimi güzel okuyamiyorum” dedi.



“Küçük kardesim de ayni sekilde, büyüyünce onun da benim gibi olmasini istemiyorum”

Sorulari çözemedigini ve çok büyük sorunlar yasadigini dile getiren Ekin, “Yazilar büyük olmadiginda sorulari kolay kolay okuyamiyorum. Gözlerimin titremesinden dolayi çok yavas okuyorum. Hem sorulari yavas okuyorum, hem de sorulari anlamakta zorluk çekiyorum. Gözlerim sürekli baska taraflara kaydigi için çok büyük sorunlar oluyor. Sayisal derslerde çözümleri göremiyorum. Hocalarimin yaptigi çözümleri göremedigim için konuyu tam olarak kavrayamiyorum. Bu da benim derslerimde basarisizligima neden oluyor. Ne kadar çabalasam bile basarisizliga illa ki sebep oluyor. Ben bunun önüne geçmek istiyorum. Denemelere giriyorum ve istedigim sonucu alamiyorum. Ben kendi derecemi biliyorum. Fakat bunu derslerime yansitamiyorum ve bu beni çok üzüyor. Küçük kardesim de ayni sekilde öyle. Büyüyünce onun da benim gibi olmasini istemiyorum” diye konustu.



“Gözlerim yüzünden hayallerime ulasamamaktan korkuyorum”

Tip okuyup beyin cerrahi olma hedefi oldugunu kaydeden Ekin, “Bunu yapmam için devlet büyüklerimizin yardimini bekliyorum. Milli Egitim Bakani’mizin, Saglik Bakani’mizin, valimizin bana yardimci olmasini bekliyorum. Hayallerime ulasmak istiyorum. Denemelere giriyorum arkadaslarimla denemelerim arkadaslariminkiyle yazilari esit büyüklükte oluyor ve çok zorluk çekiyorum. Arkadaslarim 30 santim uzaktan bakabilirken ben basimi çok egmek zorunda kaliyorum. Bu, hem soruyu anlamamda, hem de okumamda bana sorunlar yasatiyor. Sadece ögretmenlerim bana tolerans gösteriyor. Yazili kagitlarimi büyük çikartiyorlar. Fakat resmiyette böyle bir sey olmadigi için ben bundan yaralanamiyorum. Yarin öbür gün üniversite sinavina girecegim ve ayni sikintilari yasayacagim. Gözlerim yüzünden hayallerime ulasamamaktan korkuyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA