FISKOBIRLIK'ten Findik Üreticilerine Sigorta Uyarisi

Findik Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (FISKOBIRLIK) özellikle Mart ve Nisan aylarinda yasanabilecek zirai don tehlikesine karsi findik üreticilerini uyararak, tarim sigortasi son basvuru tarihinin 28 Subat oldugunu hatirlatti.

FISKOBIRLIK'ten Findik Üreticilerine Sigorta Uyarisi
FISKOBIRLIK’ten yapilan yazili açiklamada, “Tüm dünyayi etkisi altina alan küresel isinmadan kaynakli ani iklim degisiklikleri bölgemizde üretimi gerçeklestirilen basta findik olmak üzere kivi, ceviz, çeltik, misir, taze fasulye gibi ürünlerde zaman zaman verim ve kalite kaybina neden oluyor. Findik özelinde ise bölgesel olarak yasanan ani sicaklik degisimleri, ciddi zayiatlara neden olmakta. 28 Subat itibariyla basvuru islemleri sona erecek. Mart, Nisan aylarina yasanabilecek zirai don olaylari üreticilerimizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle üreticilerimizin geciktirmeden Bitkisel Ürün sigortalarini yaptirmalari gerekmektedir” denildi.

Tarim sigortasinin FISKOBIRLIK Sigorta ve Aracilik hizmetleri vasitasiyla yaptirilabilecegi de belirtilen açiklamada, "Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortasi içerisinde yer alan findik ürünü sigortasi basvuru kabul islemleri 28 Subat tarihinde sona erecek. 28 Subat’a kadar basvuru islemleri devam edecek olan sigorta kapsaminda, bölgemizde yer alan findik üretim alanlarinda degisen iklim kosullari nedeniyle dolu, don, firtina, hortum, yangin, heyelan, deprem, sel ve su baskini risklerine karsi findik üreticisinin gelir kaybina ugramasinin önüne geçilecek. Üreticiler tarafindan yaptirilacak ’Bitkisel Ürün Sigortalarinda’, poliçede yazili primin yüzde 50’si devlet tarafindan karsilanacak, don olayi teminatinda ise primin 2/3’ü devlet tarafindan yatirilacak" ifadelerine yer verildi.



"Basvurular FISKOBIRLIK kooperatiflerinden yapilabilecek"

Bitkisel ürünlerin sigorta yaptirilmasi konusunda çok fazla degiskenin oldugu belirtilen açiklamada, “Üreticilerimize sigorta kapsaminda danismanlik hizmeti de sagliyoruz. Sigorta yaptirilirken dikkat edilmesi gereken birçok parametre var. Bitkisel Ürün Sigortasi yaptirilirken, ürünün yetistirildigi bahçenin konumu, yükselti, ürünün çesidi, ürünün verimi, findik için ocak sayisi ve bahçenin yasi, son hasat tarihi vb. gibi detaylara dikkat ediliyor. Yapilan sigorta islemi sirasinda, ilgili parametrelerden birine dahi dikkat edilmedigi ya da yanlis tercih edildigi takdirde üreticilerimiz maddi kayiplar yasayabilmekte. Bu durumun önüne geçmek ve üreticilerimize daha iyi hizmet saglayabilmek adina Fiskobirlik Sigorta ve 50 Kooperatifimizdeki personellerimiz araciligiyla üreticilerimize araliksiz destek vererek danismanlik hizmeti vermeyi sürdürüyoruz” denildi.
Kaynak: İHA