Bakan Dönmez Açiklamasi 'Ticarethanelerde Yeni Indirim Tarifesi Için Çalisiyoruz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, canli yayinda elektrik faturalarina getirilecek yeni düzenleme ve gündeme iliskin önemli açiklamalarda bulundu.

Bakan Dönmez Açiklamasi 'Ticarethanelerde Yeni Indirim Tarifesi Için Çalisiyoruz'


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’in açiklamalarindan satir baslari...

"(Elektrik dagitim sirketlerinin fahis oranda kar elde etme iddiasi)Elektrik dagitim sirketi ve görevli tedarikçi sirketi ekstra bir kar marji koyamazlar. Çünkü onlarin hepsinin ne kadar bir bedel alacagi bu düzenlemelerle ortaya konmus. Aksi bir davranis varsa zaten denetim mekanizmasinda bunlar çikar."

"Fiyatlari vatandaslarimiza daha dü"(Kademeli elektrik tarifesi) Biz bu ayarlamanin vatandaslarimiz üzerinde bir sikinti-zorluk olusturdugunun farkindayiz. Onun için de çare ariyoruz.”sük bir sekilde yansitabilmek için EÜAS, ürettigi enerjiyi daha düsük bir fiyatla satarak nihai tüketiciye ulasan birim fiyatini asagi çekmis oluyor. Ama bunu maalesef suiistimal ettiler. Konusanlarin ya bilgisizliginden ya da bilgi gizlemesiyle ilgili bir sey. Burada sanki baskalarina kaynak aktariliyormus gibi bir yorum yapildi. Kesinlikle öyle bir durum söz konusu degil."

"Ocak ayi itibariyla ilk indirimli tarife diliminde kalan abone sayisi toplam faturalanan abone sayisinin yüzde 64’ü çikti. Vatandaslarimizin neredeyse 3’te 2’si hiç 210 kilovatsaati asmadan indirimli tarafta kalmis oldu.""(Küçük isletmelere yönelik üzerinde çalisilan yeni tarife) Aylik ne kadar kilovatsaat olmasina iliskin verileri topluyoruz. Meskende yüzde 64-65’ini kapsiyoruz indirimli tarife grubunda. (Ticarethaneler) Burada da amacimiz, yüzde 65’ini indirimli tarife grubunda karsilayacak bir çalismadir. Dolayisiyla bu küçük isletmeler, o kadarlik tüketimden dolayi bir indirimden yararlanmis olacaklar. Meskende oldugu gibi ticarethanelerde de iki kademeli bir tarife olacak."

"Türkiye’de neredeyse 130 bin civarinda dernek ve vakif var. Onlari ticarethane grubundan mesken tarife grubuna almis oluyoruz. Neredeyse yari yariya yakin indirim söz konusu olacak. Cemevleri de bu uygulamayla birlikte bu ucuz tarife dilimden yararlanmis olacaklar. Mesken grubunda ibadethaneler vardi. Simdi dernek, vakif ve cemevleri gibi sivil toplum kuruluslari da bu gruba dahil edilmis oldu."

"(Kademeli elektrik tarifesi) Biz bu ayarlamanin vatandaslarimiz üzerinde bir sikinti-zorluk olusturdugunun farkindayiz. Onun için de çare ariyoruz.”

“(CHP lideri Kiliçdaroglu’nun fatura ödememesi) Bu isle alakali düzenlenmis kurallar var. Ben de elektrik faturami ödemesem, elektrik sirketi hiç gözümün yasina bakmaz ve elektrik hizmetini keser. Yani siz markete girdiniz, alisveris yaptiniz ama parayi ödemeden çikacagim diyorsunuz. Bunun bir politika araci olarak kullanilmasini dogru bulmam.”

Kaynak: İHA