Yozgatli Kadinlar Çam Kolonyasi Üretti

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay’in önerdigi ‘yerelden kalkinma’ modeli kapsaminda Yozgat ekonomisine ve kültürüne katki sunmak için bir araya gelen 7 girisimci kadin, çam kolonyasi ve çanak peyniri üreterek ekonomiye katki sagliyor.

Yozgatli Kadinlar Çam Kolonyasi Üretti
Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay’in önerdigi ‘yerelden kalkinma’ modeli, Yozgatli kadinlara ilham kaynagi oldu. Bozkirin Kadin Girisimi, Üretim ve Isletme Kooperatifi çatisi altinda birlesen kadinlar, kente özgü çam kolonyasi ve Yozgat adina cografi isareti bulunan çanak peyniri üretimini gerçeklestirdi. Hem dünya hem de Türkiye geneline çam kolonyasi ve çanak peynirini tanitmak isteyen kadinlar, ürettikleri ürünleri tüketiciyle bulusturmaya da basladi.

Yozgat’ta kadin istihdamini saglamak ve ekonomik gelir elde etmek isteyen kadinlar, ürettikleri ürünlerle kentin yöresel degerlerine de katki saglamayi amaçliyor.

Çam kolonyasi ürettiler

Bozkirin Kadin Girisim, Üretim ve Isletme Kooperatifi Baskani Ebru Örmüs, 10 Agustos’ta 7 kadin girisiminin katilimiyla kooperatiflerini kurduklarini söyleyerek, “Biz Yozgat’in yöresel hediyelik üründeki ihtiyacini karsilayabilmek adina ve pandeminin de etkisi nedeniyle kolonya üretmeyi düsündük. Türkiye’nin ilk milli parki çamligimizi da ön plana çikaracak kadin elinin degdigi bir çam kolonyasi üretmeyi planladik ve çalismalara basladik. Su anda da ocak ayi itibariyle kolonyalarimizin üretimi basladi.

Tanitimini da yaptik, kolonyamizin satisini yapmaya basladik” dedi.



Çanak peynirini dünyaya tanitacaklar

Ülke genelinde 194 peynir çesidi oldugunu ve 6 peynirin de cografi isaret aldigini hatirlatan Örmüs, “Yozgat çanak peynirimiz cografi isaret alan peynir türümüzdür. Biz çoklu üretim, çoklu müsteriye ulasim noktasinda Yozgat’tan Türkiye’ye çanak peynirimizin pazarlamasi için bir üretim tesisi kurmaya karar verdik. Bunu Yozgat’imizin bir köyünde gerçeklestirecegiz. Projemizi hazirlamaya basladik ve burada da yine Yozgatli kadinlarimiz çalisacak. Kooperatif ve kadin girisimciler olarak hedefimiz Yozgat’ta kadin istihdamini saglamak. Hem Yozgat’imizin degerlerini ön plana çikarmak, duyurmak hem de Yozgat’ta kadinlarimizin istihdama kazanmasini saglamak istiyoruz” seklinde konustu.



Kadinlar istihdama kazandiriliyor

Örmüs projede emegi geçenlere tesekkür ederek, “Yozgat çanak peynirimizi Bozok yaylalarinda yaylanan hayvanlarimizin sütünden kadinlarimiz toprak çanaklara basacak. Satis ve pazarlama kisminda da biz arkadaslarimizla yapacagiz. Amacimizin biri de hem Yozgat’a hem Türkiye’ye hem de dünya genelinde çanak peynirimizi markalasarak duyurmayi planliyoruz. Bu anlamda bize destek veren Il Kültür ve Turizm Müdürümüz Hüseyin Çiftçi, Yozgat Valimiz Ziya Polat hem de Türkiye de kadinlarimizin kazanmasi için proje baslatan sayin Cumhurbaskani Yardimcimiz Fuat Oktay’in kirsaldan kalkinma için bize verdikleri destek, egitimler, yönlendirme ve cesaretleri için kendilerine çok tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Diger kadinlara örnek oluyorlar

Kooperatif üyelerinden Sevgi Sahin ise, “Evde yillardir bos oturuyorduk. Kooperatif çatisi altinda 7 bayan toplandik ve çam kolonyasini ürettik. Bu girisimimiz diger kadinlara da cesaret olsun amacindayiz. Kadinlarin artik sosyal medyadan, dizilerden ve gündüz programlarindan kurtulup ev ekonomilerine katki saglamalari gerektigini düsünüyoruz. Diger bayanlarin bizleri örnek alip, bizlerden cesaret alip onlarda kooperatif kurup, is yapabilirler. Bizim ki bir öncü olmakti, insallah bunu da basaracagiz, herkes evine az da olsa katki saglayabilir. Çocuklarinin egitimine, gelecegine katki da bulunabilirler” diye konustu.

Kaynak: İHA