GZO Baskani Karan Açiklamasi 'Findikta Randiman Ve Rekolte Için Devlet Destegi Artirilmali'

Giresun Ziraat Odasi (GZO) Baskani Nurittin Karan, findik üreticilerine dönüm basina alan bazli 170 lira, gübre ile mazot destegi 26 lira verildigini hatirlatarak, gübre fiyatlarinin 200 liranin altina çekilmesini, alan bazli gelir destegi miktarinin artirilmasini istedi.

GZO Baskani Karan Açiklamasi 'Findikta Randiman Ve Rekolte Için Devlet Destegi Artirilmali'
Yüksek verim ve randiman için findikta mutlaka gübreleme yapilmasi gerektiginin altini çizen Karan, Tarim Kredi Kooperatifi tarafindan gübre fiyatlarinda yüzde 30 varan indirimin yeterli olmadigini ileri sürdü.

Findikta randiman ve rekolte verimliligi için ihtiyaç olan gübreleme destegine daha fazla ihtiyaç duyuldugunu ifade eden Karan, “Üretimde verimi artirmamiz için gübre destekleri ya arttirilmali veya çiftçinin kullandigi gübrenin yarisi sübvanse edilmelidir. Gübre fiyatlari 200 lira bandinin altina düsmedigi sürece, üretici bahçesine gübre atamayacak, findikta verim ve kalite düsecektir. Buda dünya findik üretim ve ihracatinda lider konumda bulunan Türkiye’nin kan kaybetmesine yol açacaktir” dedi.



“Alan bazli gelir destegi askidan inmeden artirilmali”

Findikta alan bazli gelir destegi miktarinin acilen güncellenerek, artirilmasi için çagrida bulunan Karan, “Dönüm basina 2014 yilindan beri 170 lira olarak ödenen desteginin dolar kuru ve artan girdi maliyetleri karsisinda eriyip kayboldugunu görüyoruz. Su anda askida olan 2021 yili destek ödemelerinin askidan inmeden yeniden belirlenmesini istiyoruz. Stratejik öneme sahip bugday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üretimi yapan çiftçilere mevcut desteklere ilave ’Ek Girdi Destegi’ olarak dekara 50 lira ödeme yapilacagi açiklandi. Findikta Türkiye için stratejik bir ürün oldugu bir gerçektir” diye konustu.

Kaynak: İHA