Peş peşe açıklamalar! ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali için tarih verdi

Rusya-Ukrayna krizinde son dakika gelişmeleri yaşanıyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın işgali için tarih verirken ülkelerden vatandaşlarına peş peşe 'Ukrayna'yı terk edin' çağrısı geldi. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, tahliye için Ukrayna'ya asker göndermeyeceklerini ifade ederek "Amerikalılar ve Ruslar birbirine ateş açarlarsa bu bir dünya savaşı olur" diye konuştu. İşte son dakika gelişmesinin ayrıntıları...

Peş peşe açıklamalar! ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali için tarih verdi
Peş peşe açıklamalar! ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali için tarih verdi
Rusya-Ukrayna krizi devam ederken önemli açıklamalar geldi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin Olimpiyatları bitmeden Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlayabileceğini söyledi. Katıldığı bir röportajda ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'daki Amerikalıların ülkeyi derhal terk etmesi yönünde çağrı yaptı. Tahliye için Ukrayna'ya asker göndermeyeceklerini ifade eden Biden, 'Amerikalılar ve Ruslar birbirine ateş açarlarsa bu bir dünya savaşı olur' diye konuştu. Japonya ve Güney Kore de vatandaşlarına Ukrayna'dan derhal ayrılmaları yönünde çağrı yaparken İngiltere Savunma Bakan Wallace, 'Rusya Ukrayna'yı her an işgal edebilecek durumda' açıklaması yaptı.

BEYAZ SARAY: 24 İLE 48 SAAT İÇİNDE TERK EDİN

Beyaz Saray son olarak yaptığı açıklamada ABD vatandaşlarının önümüzdeki 24 ile 48 saat içinde Ukrayna'yı terk etmeleri gerektiğini duyurdu. Ayrıca, ABD Donanması, Rusya-Ukrayna geriliminin tırmanması üzerine Avrupa'dan sorumlu 6. Filo bölgesine 4 muhrip gemisi gönderiyor.

İŞGAL İÇİN TARİH VERDİ

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin Olimpiyatları bitmeden Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlayabileceğini söyledi. Sullivan, Rusların Ukrayna'ya önce hava ve füze saldırıları yapıp ardından kara operasyonuyla işgali sürdürmesini beklediklerini ifade etti. Sullivan, Ukrayna'da işgalin her an başlayabileceğini, Amerikalıların derhal ülkeyi terk etmesi gerektiğini ve işgal durumunda tahliye operasyonu yapmayacaklarını belirtti.

'RUSLARIN İŞGAL TEHLİKESİ SÜRÜYOR'

Amerikan NBC televizyonuna röportaj veren ABD BAşkanı Joe Biden, Ukrayna'daki krizi ve olası işgal durumunda Washington'ın planlarını anlattı.

Röportajın yayınlanan ilk kısmında Biden, halen Ukrayna'da bulunan ABD'lilere, 'Amerikalılar ülkeyi derhal terk etmeli.' çağrısında bulundu ve Rusların işgal tehlikesinin sürdüğünü söyledi.

'BU BİR DÜNYA SAVAŞI OLUR'

Olası bir işgal durumunda ABD'nin ülkede kalan Amerikalılar için (Afganistan'dakine benzer şekilde) Ukrayna'ya asker gönderip göndermeyeceğiyle ilgili soruya yanıt veren Biden, 'Böyle bir planımız yok. Amerikalılar ve Ruslar birbirine ateş açarlarsa bu bir dünya savaşı olur. Artık öncekinden çok farklı bir dünyada yaşıyoruz.' diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı da önceki gün yayımladığı duyuruda Ukrayna'daki Amerikalılara derhal ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunmuş ve bir tahliye planı uygulanmayacağını belirtmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise Afganistan'dakine benzer bir tahliye planlarının Ukrayna için söz konusu olmadığını dile getirmişti.

JAPONYA'DAN ÇAĞRI: DERHAL BU ÜLKEDEN AYRILIN

Japonya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, '(Rusya-Ukrayna gerilimi) Gidişatın hızlı şekilde kötüleşebileceğine yönelik giderek artan bir ihtimal bulunuyor.' ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna'ya yönelik seyahat uyarısının en üst seviyeye çekildiği bildirilen açıklamada, Japon vatandaşlarına, derhal bu ülkeden ayrılmaları ve 'amacına bakılmaksızın' bu ülkeye seyahatten kaçınmaları tavsiye edildi.

Açıklamada, Ukrayna'ya sınır ülke olan Belarus'ta düzenlenen Rusya-Belarus ortak tatbikatına atıf yapıldı ve Rusya'ya ait askeri gemilerin Karadeniz'de seyrettiği anımsatıldı.

GÜNEY KORE'DEN DE AÇIKLAMA

Newsweek sitesinin haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'daki vatandaşlarını derhal ülkeyi terk etmeleri konusunda uyardı.

Aynı zamanda Bakanlık, Ukrayna'ya seyahat etmeyi planlayanlardan da seyahatlerini iptal etmelerini istedi.

Bakanlık, Ukrayna'daki vatandaşlarından mevcut uçuşlar aracılığıyla derhal güvenli üçüncü ülkelere veya Güney Kore'ye tahliye edilmelerini istedi.

Yetkililer, büyükelçilik personeli de dahil olmak üzere Ukrayna'da en az 341 Güney Koreli bulunduğunu bildirdi.

MOSKOVA'DA KRİTİK TOPLANTI: RUSYA HER AN İŞGAL EDEBİLECEK DURUMDA

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Moskova'da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşmesinin ardından İngiliz Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenledi.

Rus Bakan ile yapıcı ve samimi bir görüşme yaptığını kaydeden Wallace, Rusya'nın NATO'ya sunduğu anlaşma taslağını, NATO'nun buna cevabını, Minsk Anlaşmasının uygulanması gibi konuları detaylarıyla ele aldıklarını söyledi.

Ukrayna'nın işgalinin, hem Ukrayna hem Rusya hem de Avrupa'nın güvenliği açısından neden olabileceği trajik sonuçlar konusunda net olduğunu ifade eden Wallace, Rus Bakan'ın kendisine Ukrayna'yı işgal etmeyeceklerine dair güvence verdiğini aktardı.

Wallace, 'NATO'nun bir savunma ittifakından daha fazlası olduğu' yönündeki algıları ele almak için 'güven artırıcı önlemlere' de baktıklarını belirtti.

UKRAYNA'NIN İŞGALİ

Wallace, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 'her an başlayabileceği' yönündeki sözlerinin hatırlatılıp, kendi değerlendirilmesinin sorulması üzerine, 'Hem Belarus hem de Ukrayna'daki 100 binin üzerindeki Rus kuvvetinin nizamı, açıkçası bu büyüklükteki bir kuvvete bir dizi eylemde bulunma yeteneği veriyor, buna her an komşu bir ülkeyi işgal etmek de dahil.' diye konuştu.

NATO'nun bir işgalin 'trajik sonuçları' olacağını açıkça belirttiğini ve gerginliği azaltmak için ellerinden gelen her yolu deneyeceklerini ifade eden Wallace, o yüzden de Moskova'yı ziyaret ettiğini aktardı.

Görüşmesinin Rusya'yla ilişkilerde 'daha iyi bir atmosfere' yol açtığına inandığını belirten İngiliz Bakan, 'Rus hükümetinden Ukrayna'yı işgal etme niyetlerinin olmadığını açıkça duydum, ayrıca bazı endişelerini dinledim.' dedi.

Dün İngiliz Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında gerçekleşen ve Lavrov'un mevkidaşını argümanlarına 'sağır' olmakla suçladığı gergin görüşme de sorulan Wallace, kendisinin görüşmesinde 'kesinlikle sağırlık veya körlük olmadığını' söyledi.

Wallace, 'Biz Savunma Bakanlarıyız, çatışmada olanların sonuçlarının sorumluluğunu taşıyoruz. Ben ve Genelkurmay Başkanı, silahlı kuvvetlerden sorumluyuz ve herhangi bir şey ters giderse nihai bedeli ödeyenler biz oluruz. Bu profesyonel Rus ordusunda da farklı değil.' dedi.

Bu yüzden sorunları çözmenin ikisin de çıkarına olduğunu kaydeden İngiliz Bakan, görüşmenin 'gerilimi düşürmeye katkıda bulunduğunu umduğunu', ancak 'ikisi arasında hala alınacak önemli bir yol olduğunu' söyledi.

'RUSYA'NIN YANIT VERMEK İÇİN 48 SAATİ VAR'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimtro Kuleba ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlere İlişkin Viyana Belgesi doğrultusunda, Rusya'dan açıklama beklediklerini belirtti.

Viyana Belgesi'ne göre, Rusya'nın Ukrayna sınırlarındaki faaliyetlerine dair detaylı açıklama yapması gerektiğine işaret eden Kuleba, 'Rusya'dan, Ukrayna sınırlarına yakın bölgelerde ve geçici olarak işgal edilen Kırım'daki askeri faaliyetleri hakkında ayrıntılı açıklamalar yapmasını istedik. Rusya'nın yanıt vermek için 48 saati var.' ifadesini kullandı.

Kuleba, Rusya'nın belirlenen süre kapsamında yanıt vermemesi halinde Viyana Belgesi'nin diğer katılımcı devletlerine başvurarak olağanüstü bir toplantı düzenlenmesini talep edeceklerini duyurdu.