YÖK Istisare Toplantisi Gaziantep'te Gerçeklestirildi

Yüksekögretim Kurulu Baskanligi (YÖK) tarafindan hazirlanan, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ev sahipliginde düzenlenen "Yüksekögretimde Uluslararasilasma Istisare Toplantisi-4" YÖK Baskan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktas’in katiliyla gerçeklesti.

YÖK Istisare Toplantisi Gaziantep'te Gerçeklestirildi
GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantida konusan YÖK Baskan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktas, Uluslararasilasma Istisare Toplantisi çerçevesinde GAÜN’de olmaktan mutlu olduklarini ifade ederek, toplantilarin tüm Türkiye’yi kaplayacak sekilde 5 toplanti serisi olarak düsünüldügünü, Ankara, Trabzon, Izmir’den sonra Gaziantep’te gerçeklestirdiklerini söyledi.

Türk yüksekögretimi hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Göktas, Türk yüksekögretim alaninin, sayisi 208’i bulan yüksekögretim kurumu, 7 milyonu askin ögrencisi, 185 bine yakin ögretim elemani, on binlerce farkli programi, 191 ülkeden 300 bini geçmis uluslararasi ögrencisi ile her gün daha da büyümekte ve küresel alanda hâkim diger ülkelerle güçlü bir sekilde rekabet edebildigini söyledi.

Prof. Dr. Göktas, “Türkiye’nin yüksekögretim sisteminin uluslararasilasmasi dedigimiz zaman sadece uluslararasi ögrenci açisindan degil, uluslararasi ögretim elemanlari, uluslararasi degisim programlari, uluslararasi ortak arastirma projeleri, yüksekögretim kurumlarinin uluslararasi görünürlügü ve sayginliklari, arastirma kapasitesi gibi birçok alt kavrami beraber ele alarak genis bir perspektif ortaya koyuyoruz. Türkiye, Avrupa Yüksekögretim Alaninda ögrenci sayisi en fazla olan ülke olmasinin yani sira, UNESCO verilerine göre 2019 yilinda OECD ülkeleri arasinda uluslararasi ögrencilerin en fazla tercih ettigi ülkeler arasinda onuncu, Avrupa Yüksekögretim Alani Ülkeleri arasinda ise besinci sirada yer aldi. Bu baglamda ülkemizi önümüzdeki yillarda daha yukariya tasimak baslica amaçlarimizdan biridir” seklinde konustu.

Prof. Dr. Göktas, “Ayrica 2004 Yilindan bu yana dâhil oldugumuz Erasmus Degisim Programi çerçevesinde, 70 bine yakin ögrenci ile 25 bine yakin akademik personel hareketlilikten yararlanarak ülkemize gelmistir. Bu bakimdan Türkiye, Avrupa Yüksekögretim Alaninin etkin ve güçlü bir paydasi olma statüsünü korumaktadir. Uluslararasi ögrenci sayisinda yasanan hizli artis, ülkemizdeki yüksekögretim kurumlarinda çalisan uluslararasi akademisyen sayisinda görülmemektedir. 2017 yilindan günümüze kadar baktigimizda, uluslararasi akademisyen sayisi 3 binli sayilarda kalmaktadir. Bu tablonun da sebeplerini ve sonuçlarini kavramali ve gerekirse öz elestiri yaparak degerlendirmeliyiz. Bizler yasal olarak yüzde 2 olan bu limiti yüzde 3’e çikarmak için çalismalara devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydin ise toplantinin GAÜN’de gerçeklesmesinden dolayi duydugu memnuniyeti dile getirerek, “Ülkemiz egitim alani yani sira saglik, mühendislik, sosyal alanlarinda da oldukça iyi durumda. Bu durumu ekonomik katkiya dönüstürmemiz gerekiyor” diyerek katilimlarindan dolayi Prof. Dr. Haldun Göktas’a tesekkür etti.

Açilis konusmalari sonrasi günün anisina GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydin, YÖK Baskan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktas’a hediye takdim etti. Uluslararasi ögrenci ve ögretim üyesi temini, üniversiteler arasi is birlikleri, uluslararasi siralamalar gibi konularin ele alindigi toplantiya Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, GAÜN Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mustafa Saribiyik, GAÜN Genel Sekreteri Dr. Ögretim Üyesi Muhammet Musa Budak ve 30 üniversiteden 120 ögretim üyesi katildi.

Kaynak: İHA