GAÜN'de Düzenlenen Sempozyumda Islam Ve Kardeslik Vurgusu

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Ilahiyat Fakültesi ev sahipliginde Sahinbey Belediyesi ve MIDAD Sinirsiz Egitim Dernegi katkilariyla düzenlenen Islam ve Kardeslik Sempozyumu GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi’nde gerçeklesti.

GAÜN'de Düzenlenen Sempozyumda Islam Ve Kardeslik Vurgusu
GAÜN Ilahiyat Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Aksoy tarafindan Kur’an-i Kerim Tilaveti ile baslayan sempozyumun açilisinda konusan GAÜN Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Akbas, “Insallah güzel bir toplanti, güzel bir beraberlik olacak” diyerek, konusmasinda sehrin en merkezi yerine en güzel isiklarla Peygamber Efendimizin, “Kendin için istedigini kardesin için istemedikçe tam iman etmis sayilmazsin” sözünün yazilmasini istedi.

Sahinbey Belediye Baskani Mehmet Tahmazoglu, Peygamber Efendimizin bütün müminleri kardes kilmasinin mezhebi kardesligin çok ilerisinde oldugunu vurguladigi konusmasinda, “Islam ve kardeslik birbirine o kadar güzel yaklasiyor ki Rabbim bizi hakiki kardes olanlardan eylesin. Özellikle Islam kardesliginin su zamanda bir kisim insan açliktan ölürken bir kismin da tokluktan, sismanliktan ne yapacagini bilmez bir halde. ‘Sen çalis ben yiyeyim. Ben tok olduktan sonra baskasi açliktan ölsün banane’ anlayisinin yikilmasi gerekiyor. Bizim daha çok kardesligimizi, yardimlasmamizi, birlik ve beraberligimizi artirmamiz gerekiyor” diye konustu.

Kardeslik kavraminin ayni anne babadan meydana gelenlere hasredilemeyecek kadar çerçevede oldugunu aktaran Gaziantep Il Müftüsü Dr. Hüseyin Hazirlar ise konusmasinda sunlari söyledi:

“Kardeslik Yaradan’in bakis açisiyla insani sevmektir. Yagmurun getirdigi rahmet gibi birbirimize rahmet olmak, bir yerine binler olmaktir. Kardesin hakkina riayet etmek, sayginligina gölge düsürmemektir. Firtinali denizlerde siginilacak bir liman olabilmektir. Kardeslik baglarinin ciddi yaralar aldigi su modern zamanlarda birbirimize kardes olmanin iklim ve ortamini yeniden olusturmak, Resul-i Ekrem’in özlemini çektigi kardesler toplulugu olmayi yeniden hatirlamak ve hatirlatmak zorundayiz.”

Gül’den açilis konferansi

Açilis konferansina Yunus Emre’nin, "Gelin kardes olalim. Isi kolay kilalim. Sevelim sevilelim. Dünya kimseye kalmaz" sözleriyle baslayan Milli Egitim Bakanligi Din Ögretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül söyle konustu:

“Yunus Emre’mizin bu bakis açisi Müslümanlar olarak onun da ötesinde insanlar olarak hayatimizi sürdürürken göz önünde bulundurmamiz gereken hususlar noktasinda bize önemli ipuçlari sunuyor. Kardeslik insani bir olgu, insana özgü bir husus. Bu açidan bizler için büyük bir erdem olan bize huzur ve mutlulugu saglayacak, güven duygusunu edinmemizi saglayacak. Hepimiz için bir nevi ayna hükmünde olup aynaya baktigimizda nasil kendimizi görüyorsak kardesimize baktigimizda da ayni hissiyatla ondaki sevgiyi, muhabbeti, aski güzelligi görebilme melekesi aslinda bize özgü olan, her zaman için göz önünde bulundurmamiz gereken bir husus."

Sempozyuma Türkiye, Misir ve Filistin’den çok sayida konusmaci katildi.

Açilis Konferansi sonrasinda; birinci oturumda Prof. Dr. Celaleddin Hanci’nin ikinci oturumda ise Prof. Dr. Mahmut Çinar’in oturum baskanligini yaptigi sempozyum ile devam eden program, katilim belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA