Sifa Dolusu Salep, Kis Aylarinin Vazgeçilmezi Oldu

Asirlardir gelensek yöntemlerle elde edilen ve lezzetiyle damakta unutulmaz tat birakan salep, soguk alginlik basta olmak üzere birçok hastaliklara iyi gelmesi sebebiyle havalarin iyice sogudugu son günlerde yogun talep görüyor.

Sifa Dolusu Salep, Kis Aylarinin Vazgeçilmezi Oldu


Havalarin sogumasiyla birlikte, vatandaslar bagisiklik sistemini güçlendiren ve vücut isini koruyan sicak içeceklere daha fazla yönelmeye basliyor. Kis aylarinin vazgeçilmez içecekleri arasinda yer alan ve salepgiller familyasindan otsu bir bitki olan salep bu listenin basinda geliyor. Soguk havalarda elimizden düsürmedigimiz, gece gündüz demeden afiyetle içtigimiz sicacik salep, üreticisinin yüzünü güldürürken, üretimi ise günden güne artiyor. Ülkemizde özellikle Toros Daglarinin yüksek kesimlerinde üretilen ve Ege, Akdeniz, Marmara bölgelerinde de yetistiriciligi yapilan salebin, yumusatici etkisi ve soguk alginligi gibi mevsimsel hastaliklara iyi gelmesi sebebiyle son günlerde yogun talep görüyor.

Salep bitkisi, çam çiçegi, salep orkidesi veya sadece orkide gibi isimlerle bilinen bitkinin toz haline gelmesi ile hazirlanan salep süt ile pisiriliyor. Solunum yolu hastaliklarina karsi vücut direncini arttiran salebin özellikle kis aylarinda içildiginde grip ve nezle gibi soguk alginligina, doyurucu olmasi, enerjiyi vermesi, içerdigi kalsiyum ve protein sayesinde bagisiklik sistemi güçlendirmesi gibi birçok nedenden dolayi vazgeçilmez içecekler arasinda yer aliyor.

Üzerine ekilen toz tarçinla içilmeye hazir hale gelen ve içecek olmanin yaninda dondurma yapiminda da kullanilan salebin Denizli’de üretimini yapan 74 yasindaki Süleyman Yüksel, yaklasik 12 yildan beri Ar-Ge çalismasi yapiyor. Elde ettikleri toz salebin kilograminin 2 bin 500 TL’den satildigina dikkat çeken Yüksel, “Salebin ekimine yaklasik 12 yil önce basladim. Çocuklugumdan beri salebi biliyorum. Gerçek salebi bu isi bilenler ve gurme olanlar damak tadindan bilir. 20 Temmuz’dan sonra ekim islemi yapilabilir. Bazi salebin bazi cinsleri Temmuz ayinin sonuna dogru yapilir. Salep insana enerji verir, besleyici özelligi bulunur ve sütle bulusunca daha da faydali olur. Kum ve gübrenin kalitesi salebin tadini etkiliyor. Hemen her tür toprakta yetisebilen salep bitkisi, kültür ortaminda hafif bünyeli, kisin su tutmayan, süzek ve organik madde açisindan zengin topraklarda daha iyi sonuç veriyor. Salep, bitkinin toprak altindaki yumrularindan elde edildigi için iyi bir toprak hazirlamak gerekiyor. Bunun için haziran ayinda, toprak isleme öncesinde dekara ortalama yanmis ahir gübresi verilerek karistirilmasi çok önemli” dedi.



“Salep yaparken dogal, katkisiz sütler kullanmak içeceginizin lezzetini artiriyor”

Dogal sütün salebin tadini etkiledigini belirten Süleyman Yüksel, “Biz salebi hasat ettikten sonra deve yumrusundan ve kökeninden yumrulari ayikliyoruz ve tertemiz suyla yikiyoruz. Yikandiktan sonra içerisinde istenmeyen yagi 10-15 dakika kaynatiyoruz. Kaynama yapildiktan sonra gölgeli veya güneste kurutulma islemine birakiyoruz. Agir devirli degirmenler de islem yapiyoruz. Çünkü degirmendeki hizli dönen taslarin arasinda yaniyor ve ardindan elek islemi yapiliyor. Kaliteli salebin bir çay kasigi kadar miktari bir buçuk litre sütle karistirilmasi yeterlidir. Salep yaparken dogal, katkisiz sütler kullanmak içeceginizin lezzetini artiriyor. Kisik ateste salep köpürene kadar üç defa kabartiyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA