700 Yillik Hamam Müzeye Dönüstürülüyor

Tokat’ta, 14. yüzyilda yapildigi degerlendirilen tarihi hamamin müzeye dönüstürülmesi için baslatilan restorasyonda güçlendirme çalismalari tamamlandi.

700 Yillik Hamam Müzeye Dönüstürülüyor
Sulu Sokak Çarsisinda yaklasik 17 yildir kapisina kilit vurulu olan ve bir kismi yikilan hamamda restorasyon çalismasi devam ediyor. Restorasyon çalismalarinda hamamin kubbelerinin bulundugu yapi üzerindeki tonlarca agirliktaki toprak zemin kaldirildi. Kubbeler ve aydinlatma bölümleri restore edildi. Hamamin içinde ise isitma bölümleri, göbek tasi, kurnalarin oldugu bölmelerde çalismalar devam ediyor. Türkiye’de keçecilik yapilan önemli hamamlardan bir tanesi olarak gösterilen hamamin gelecek kusaklara aktarilmasi için müze olarak hizmet vermesi planlaniyor.

Müteahhit firma yetkilisi Ender Gürdere, yaklasik 17 yildir kapali durumda olan hamamin müze olarak tarihteki yerini alacagini söyledi.

Hamamda güçlendirme çalismalarinin bittigini belirten Gürdere, giris kapi olarak ortaya çikan yerin kuruldan geçmesini beklediklerini ifade ederek, “Proje kuruldan bu ay geçerse çalismalarimiz hizlanacak. Mimari olarak bakildiginda kadin ve erkek bölümü olan büyük bir hamam. Diger hamamlarda olmayan islemeli kurnalarimiz var. Restorasyon çalismalari 2023 yilinin sonuna tamamlanmasi gerekiyor. Ama proje aksakliklarindan dolayi uzayabilir ” dedi.

Kaynak: İHA