Içisleri Bakanligi'ndan 81 Il Valiligine Yilbasi Tedbirleri Genelgesi Gönderildi

Içisleri Bakanligi, 81 il valiligine ’’Yilbasi Tedbirleri’’ konulu genelge gönderdi. Buna göre, kaçak/sahte alkol üretimi, dagitimi ve satisina yönelik denetimler sikilastirilacak. 30 Aralik’ta baslayan denetimler 1 Ocak 2023’te sona erecek, 3 gün boyunca 81 bin 219 ekip, 490 bin 435 personel görev yapacak.

Içisleri Bakanligi'ndan 81 Il Valiligine Yilbasi Tedbirleri Genelgesi Gönderildi
Genelge çerçevesinde vatandaslarin yogun oldugu turistik yerler, alisveris merkezleri, pazar yerleri, hava alani, deniz limani, metro, gar gibi alanlarda denetimler artirilacak. Kaçak/sahte alkol üretimi, dagitimi ve satisina yönelik denetimler sikilastirilacak.

Özellikle kayak tesislerinin bulundugu iller basta olmak üzere turizm merkezleri ile trafik akisinin yogunlasacagi güzergâhlarda ilave trafik tedbirleri planlanacak. Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Baskanligi (GAMER) tarafindan özellikle yilbasi gecesi uygulama ve denetim faaliyetlerinin takibi saglanacak.

81 bin 219 ekip ve 490 bin 435 personel görev yapacak

Yilbasi gecesinin huzur ve güven içinde geçirilmesi için denetimler 30 Aralik’ta baslayacak, 1 Ocak’ta sona erecek. Denetimlerde Jandarma Genel Komutanligi, Emniyet Genel Müdürlügü ve Sahil Güvenlik Komutanligindan olmak üzere 3 gün boyunca toplam 81 bin 219 ekip ve 490 bin 435 personel görev yapacak.

Vatandaslarin Yogun oldugu yerlerde tedbirler üst seviyeye çikarilacak

Yilbasinda vatandaslarin yogun olacagi sehir merkezleri ve metropoller, turistik yerler, alisveris merkezleri, pazar yerleri, marketler, havaalani, deniz limani, metro, gar, terminal, otobüs duragi, üniversiteler, okullar, üniversite ögrencilerinin barindigi misafirhane, yurtlar, ibadethaneler ve umuma açik mahallerde alinan güvenlik tedbirleri artirilarak bu yerlere yeteri kadar kolluk personeli ve araç-gereç görevlendirilecek.

Yasa disi bahse yönelik uygulamalar artirilacak

Tombala ve kumar olarak tabir edilen oyunlarin kahvehane, kiraathane ile dernek, dernek lokali ve kooperatif adi altinda faaliyet gösteren yerlerde oynatilmamasi ve suç örgütlerinin gelir kapilarindan birisi olan yasa disi bahis oyunlarinin engellenmesine yönelik uygulamalar artirilacak.

Kis turizminin yogun olarak yasandigi yerlerde ve Dogu Ekspresi gibi turizm tasimaciliginda son zamanlarda yogun talep gören tren hatlarinda ilave güvenlik tedbirleri planlanarak, bu çerçevede vatandaslarimiz ve ülkemize turizm maksadiyla gelen yabancilarin güvenli seyahat etmelerinin saglanacak.

Kaçak ve sahte alkol satisina yönelik denetimler artirilacak

Genelge çerçevesinde; kaçak/sahte alkol üretimi, dagitimi, satisina yönelik denetimler artirilacak, ilgili kurumlarla koordinasyon saglanacak. Günlük kiralanan yerler basta olmak üzere tüm alanlarda Kimlik Bildirme Kanununun titizlikle uygulanmasina önem verilecek, otel ve konaklama tesisleri ile ilgili gerekli tedbirler alinacak.

Sok asayis uygulamalari yapilacak

Yilbasi tedbirlerine iliskin, sok asayis uygulamalariyla güvenlik tedbirleri sikilastirilacak, ekonomik/stratejik/sembolik önemi haiz tesislerde meydana gelebilecek her türlü saldiri, sabotaj ve eylemlere karsi güvenlik tedbirlerinin artirilacak. Vatandaslarimizin can ve mal güvenliginin saglanmasi amaciyla; yeni yila girilecegi esnada vatandaslarimizin toplanarak kutlama yapabilecegi mekân/alanlarda güvenlik tedbirleri artirilarak, meydana gelebilecek hirsizliklara karsi vatandaslarimiz bilgilendirilecek ve önleyici devriye ekipleri görevlendirilecek.

Trafik güvenligi en üst seviyeye çikarilacak

Trafik güvenliginin saglanmasi amaciyla; sehir içi ve sehir disi karayollarinda araç ve seyahat yogunlugunun yasanabilecegi alanlar/güzergâhlar ile yaya hareketliliginin olusacagi noktalarda trafik tedbirleri yogunlastirilacak. Sehirlerarasi otobüs terminallerinde, ara duraklarda ve karayolu güzergâhlari üzerinde yapilan denetimlerde otobüslerin takograf, kis lastigi, isik donanimi ve diger teknik donanimlar denetlenecek.

Yilbasi gecesi saat 24.00’ten sonra alkol denetimlerine agirlik verilerek denetimlerde mevzuatta belirlenen limitlerin üzerinde alkol aldigi tespit edilen sürücüler hakkinda gerekli yasal islemler yapilacak. Alkolsüz baska bir sürücünün bulunmamasi durumunda araçlar trafik kuruluslarina ait park yerinde veya yediemin otoparklarinda muhafaza altina alinacak ve araç sürücüsü ile araçta bulunan diger sahislarin mahalinden temin edilecek ticari araçlarla gidecekleri yerlere gönderilecek.

Kayak tesislerinin bulundugu bölgelere ilave tedbir

Özellikle kayak tesislerinin bulundugu iller basta olmak üzere turizm merkezlerine diger illerden trafik akisinin yogunlasacagi göz önünde bulundurularak bu illerin güzergâhlarinda ilave trafik tedbirleri planlanacak. Yilbasi tatilini konaklama tesislerinde geçirmek isteyen vatandaslarimizin bu tesislere gidis-dönüs saatlerinde sehir içi ve sehirlerarasi güzergahlarda trafik yogunlugu olusturmasi ihtimaline karsi her türlü tedbirler alinacak.

Düzensiz göç/göçmen kaçakçiligi ile mücadele amaciyla pasaport/pasaport yerine geçen belge veya yol izin belgesi olmadan seyahat eden yabancilara yönelik kontroller sikilastirilacak.

Denize kiyisi olan illerde basta Sahil Güvenlik Komutanligi birimleri ve diger kolluk kuvvetleri ile birlikte göçmen kaçakçiligi ve yasa disi faaliyetlere yönelik alinan caydirici ve etkin tedbirler sürdürülecek.
Kaynak: İHA