Amasyali Nineler 250 Yillik Yassiçal Çuha Dokumasini Ögreniyor

Amasya’nin Yassiçal köyünde nineler, köylerine ait yaklasik 250 yillik kültürel miras olan ‘Yassiçal çuha dokumasi’ni ögrenmek için Amasya Milli Egitim Müdürlügü’nün köylerine gönderdigi tezgahlarin basina geçti. Heyecanlari gözlerinden okunan kursiyer nineler, olusturulan köy yasam merkezi için Milli Egitim Bakani Mahmut Özer’e tesekkür edip selam gönderdi.

Amasyali Nineler 250 Yillik Yassiçal Çuha Dokumasini Ögreniyor
Köyden gelen talep üzerine harekete geçen Amasya Milli Egitim Müdürlügü yetkilileri, özel yaptirilan 4 tezgahi köy yasam merkezine konuslandirdi. Merkezin yolunu tutan her yastan kadin köylerine ait bu özel sanati ögrenmeye merak saldi. En heyecanlilari ise ilerleyen yaslarina ragmen ilmek ilmek dokuma yapan nineler oldu.

Ipler çikrikla sariliyor, her motifin hikayesi var

Ipleri kök boyalarla boyanip tetce ve çikrikla mekiklere sarilarak kendine özgü tezgahlarda dokunan Yassiçal çuhasi kiyafet, çarsaf ile örtü yapiminda kullaniliyor. Ayrica çantalari da süslüyor. Sandiklardan çikarilarak günümüze kadar ulasmis yöreye özgü motiflerin her birinin ayri hikayesi bulunuyor. ‘Eminem’, ‘Süleyman’, ‘Mehmet Dede’, ‘Sinekli’, ‘Tekke peskiri’ adlariyla anilan motifler renk ve sekilleriyle farklilik içeriyor. O özel sembollerden ‘Eminem’ motifi annenin evladina duydugu hasreti, ‘Süleyman’ motifi ise kararliligi yansitiyor. Yassiçal Çuha dokumasi, kente gelen yerli ve yabanci ziyaretçilerin en çok satin aldigi yöresel ürünler arasinda yer aliyor.

“Dokumayi ögrenecegim, torunlarima çeyizlik hediye yapacagim”

Çikrikla ip saran 61 yasindaki Gülsüm Gazelci, “Biz çocukken büyüklerimiz kiyafetlerimizi, elbiselerini bu tezgahlarda yapardi. O zaman ögrenememistim. Tam dokumayi bu sene ögrenecegim. Torunlarima çeyizlik hediye yapacagim” dedi.

Gazelci, köy yasam merkezine destek olan Milli Egitim Bakani Mahmut Özer’e tesekkür etti. Genç yaslarda ögrendigi bu dokuma sanatini etrafindakilere ögretmeye çalistigina deginip yeni tezgahlara hayran kalan 73 yasindaki Hamide Fener ise, “Bizim tezgahlarimiz saga, sola egiliyordu. Bunlar ise çok üstün ve saglam” diye konustu.



16 yil sonra köyde yeniden kurs açildi

Köyde daha önce 2006 yilinda Amasya Valiligi’nin girisimiyle Amasya Halk Egitimi Merkezi tarafindan ‘Yassiçal çuha dokumasi’ kursu açildigini ve annesi Yüksel Kanar’dan egitim aldiklarini hatirlatan Nese Asçi, bu sayede Amasya il merkezinde 70’ten fazla sayida kadina ulasildigina degindi. Aradan geçen 16 yil sonra köyde yeniden kurs açilmasini çok anlamli bulan Asçi, “Çünkü Yassiçal çuha dokumasinin Yassiçal’da, yerinde, özünde yeniden canlanarak hayata geçmesi ayri önem tasiyor” seklinde konustu.

Il merkezinde usta ögreticilik yapan Hatice Bünyat da, cografi isaret alinmasina çalisilan bu özel sanatin gelecek kusaklara aktarilmasi için yeni bir firsat dogdugunu söyledi.

Kaynak: İHA