Kars'ta 3 Aralik Dünya Engelliler Günü Etkinligi

Kars’ta 3 Aralik Dünya Engelliler Günü dolayisiyla etkinlik düzenlendi.

Kars'ta 3 Aralik Dünya Engelliler Günü Etkinligi
Halk Egitim Merkezi Salonu’nda gerçeklestirilen etkinlik saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Etkinlikte günün anlam ve önemini belirten konusmayi ardindan Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü Dogan Yildiz yapti. Daha sonra söz alan Vali Belediye Baskan Vekili Türker Öksüz, engelliligin, sadece engellilerin ve ailelerinin maruz kaldigi bir saglik sorunu olmaktan öte, sosyal boyutlariyla da herkesi yakindan ilgilendiren, olumsuz etkilerini asgariye indirmek için herkesin katki ve ortak çabasina ihtiyaç duyan toplumsal bir konu oldugunu söyledi.



Vali/Belediye Baskan Vekili Türker Öksüz, “Hepimiz biliyoruz ki; toplumlarin huzuru ve mutlulugu, tüm bireylerin insan olarak dogustan sahip olduklari haklarini kullanabilmeleri, hiçbir ayrim gözetilmeksizin sunulan imkanlardan yararlanabilmeleri ve gelecege güvenle bakabilmeleriyle mümkündür. Engellilerimizin toplumsal hayatta varlik göstermeleri ve kendilerine yer bulmalari, süphesiz tüm toplumu zenginlestirecek, güçlendirecektir. Devletlerin gelismislik düzeyi insana verdikleri degerle ölçülmektedir. Bu dogrultuda engelli vatandaslarimizin egitim ve istihdam imkanlarina ulasmalari, yasamsal imkanlarin kolaylastirilmasi, tedavileri, rehabilitasyon süreçleri, barinma ihtiyaçlari gibi çok dogal, medeni, insani ihtiyaçlarinin karsilanmasini saglamak sosyal devletlerin en önemli görevleridir. Engellilik durumu, sosyal durumu ne olursa olsun, toplum olarak birlik-beraberlik içerisinde birbirimize hosgörüyle yaklasarak, birbirimizi severek, sayarak toplumsal yasantimizi sürdürmemiz gerekmektedir. Bu nedenle; toplumda bir farkindalik olusmasi açisindan Engelliler Haftasi ve Engelliler Günü’nü önemsiyoruz” dedi.

Öksüz, “Biz, gönüller arasinda köprü kurmayi ve gönül almayi, yardimlasmayi, dayanismayi hedeflemis bir devletiz, bir milletiz. Özellikle milletle kaynasma, milletin derdini dinleme, hemhal olma anlayisini da tüm kamu sektörü olarak özümsemis durumdayiz. Devletimiz, bütün imkanlarini insanlarimizin ve engelli kardeslerimizin hayatin dogrudan içerisinde olmalarini saglamaya yönelik olarak seferber etmistir. Özellikle son yillarda sehirlerimizin altyapisini ve özellikle kamu kurumlarimizin engelli kardeslerimizin günlük hayatlarini normal bir sekilde sürdürebilmelerine uygun hale getirilmesi, engelli kardeslerimizin mümkün oldugunca üretim alaninda da istihdama kazandirilmasi için çalismalar yapilmaktadir. Tabii ki her seyden önemlisi; zihinsel olarak, toplum olarak engelli kardeslerimizi kucaklayabilmemizdir. Her zaman onlarin yaninda olmamizdir. Insallah bugün ve bundan sonra günden güne bu bilinci yükseltecegiz. Bunun için hepimize büyük sorumluluklar düsmektedir. Hepimiz ayni toplumun birer parçayiz. Hayati paylasiyoruz, ayni havayi soluyoruz, engelleri birlikte asmaya çalisiyoruz. Bizler devlet olarak, Valilik olarak her zaman engelli kardeslerimizin yanindayiz. Sizlerin sorunlarini kendi sorunumuz bilip ona göre tedbirler aliyoruz, hizmetler yapiyoruz. Engelli vatandaslarimiza yardim etmeye, cesaretlendirmeye, maddi veya manevi olarak destek olmaya çalisiyoruz, ailelere destek oluyoruz. 2022 Sayili Kanuna göre ödedigimiz engelli maaslari, evde bakim ayliklari bunun bir göstergesidir. Herkesin birer engelli adayi oldugu bilincini tasiyan insanlar, daima sizlerin yaninda olacaktir. Evlerinize saklanip kalmayin. Sunu bilin ki sizlerin evlerinizden çikmasi ve hayatin bir ucundan tutunmasi, ülkemiz için, ilimiz için en büyük kazançlardan biri olacaktir. Mutlaka bir ugrasiniz olsun. Yeteneginize göre spor, müzik, resim, edebiyat gibi ugrasilariniz olsun” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan etkinlik tiyatro gösterisi koro dinletisi yapilan Etkinlik günün anlamina düzenlenen serginin açilisi ve serginin gezilmesiyle son buldu.
Kaynak: İHA